Κόσμος
Σάββατο, 20 Απριλίου 2013 12:31

Κίνα: Αυξάνονται οι νεκροί από τον σεισμό

Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος των θυμάτων του σεισμού μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοδυτική επαρχία του Σιτσουάν στην Κίνα.

Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος των θυμάτων του σεισμού μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοδυτική επαρχία του Σιτσουάν στην Κίνα.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο την εθνική σεισμολογική υπηρεσία, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 152 ενώ πάνω από 3.000 είναι οι τραυματίες.

Στην πληγείσα περιοχή μετέβη ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ για να εποπτεύσει το έργο των σωστικών συνεργείων και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Ο σεισμός έγινε στις 03.02, ώρα Ελλάδος, στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν, και είχε εστιακό βάθος μόλις 12 χιλιομέτρων.

Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές επαρχίες, όπως και στην τοπική πρωτεύουσα Τσενγκντού, κάνοντας πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo (αντίστοιχο του Twitter).

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εντοπίζονται στη Λουσχάν, όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού. Εικόνες σε κινεζικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν κατεστραμμένα κτήρια και ανθρώπους, τυλιγμένους σε ματωμένες γάζες, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 27 επιζώντες από ερείπια κτηρίων.

Βοήθεια προσφέρει η Ρωσία

Βοήθεια στην Κίνα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού προσφέρει η Ρωσία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει «κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Κίνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο