Κόσμος
Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 12:15

Τουρκία : «Δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία κατά της Συρίας», λέει ο Γκιούλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ότι, η χώρα του δεν έχει «κανένα αποδεικτικό στοιχείο» για την κατοχή από τη Συρία όπλων μαζικής καταστροφής και απηύθυνε έκκληση για «σύνεση» προς όλες τις χώρες που ενέχονται στη Μέση Ανατολή.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποδείξεις. Αλλά ίσως οι Αμερικανοί να έχουν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την τριμερή συνάντηση με την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ολοι εμείς στην περιοχή οφείλουμε να ενεργήσουμε με σύνεση. Η περιοχή έχει ανάγκη από σταθερότητα», πρόσθεσε ο Αμπτνουλάχ Γκιούλ, απαντώντας στις κατηγορίες, που έχουν διατυπώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Συρίας, σχετικά με την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από τη Δαμασκό.

«Η Συρία είναι μία από τις γειτονικές μας χώρες. Είχαμε προβλήματα κατά το παρελθόν. Σήμερα οι σχέσεις μας είναι καλές και επιθυμούμε να διατηρούμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας», πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τάχθηκε υπέρ, της όσο το δυνατόν γρήγορης δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία ανοικοδόμησης του μεταπολεμικού Ιράκ και δεν απέκλεισε επίσης έναν ρόλο για την Ατλαντική Συμμαχία στη διαδικασία αυτή.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να συμμετάσχει χωρίς καθυστέρηση. Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η μετάβαση θα είναι πιο εύκολη», είπε. Το ΝΑΤΟ «μπορεί επίσης να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ», πρόσθεσε.