Στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ προχώρησε την Παρασκευή η πακιστανική αστυνομία, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας την περίοδο της προεδρίας του.
Στη σύλληψη του πρώην προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ προχώρησε την Παρασκευή η πακιστανική αστυνομία, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας την περίοδο της προεδρίας του.
«Θα παραμείνει για δύο ημέρες σε ξενώνα της αστυνομίας για τις δύο πρώτες ημέρες της προφυλάκισης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός γραμματέας του κόμματος του κ. Μουσάραφ, Μοχάμαντ Αμτζάντ.
Δικαστής είχε διατάξει νωρίτερα τον κατ’ οίκον περιορισμό του πρώην ανώτατου στρατιωτικού, δύο ημέρες πριν να εμφανιστεί στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικές με παράνομη κράτηση δικαστικών λειτουργών επί προεδρίας του το 2007.
Ο κ. Μουσάραφ κατηγορείται συγκεκριμένα για παραβίαση του συντάγματος, όταν περιόρισε κατ’ οίκον τον ανώτερο εν ενεργεία δικαστικό και κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Οι δικαστές μάλιστα παρέπεμψαν την υπόθεση σε δικαστήριο το οποίο δικάζει υποθέσεις τρομοκρατίας.
Ο ξενώνας βρίσκεται εντός των κεντρικών εγκαταστάσεων της αστυνομίας στο Ισλαμαμπάντ.
Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες ως «πολιτικά υποκινούμενες» και τόνισε ότι θα παλέψει ώστε αυτές να καταπέσουν ενώπιον του δικαστηρίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.
Η πακιστανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του κ. Μουσάραφ να εγκαταλείπει την εξοχική του κατοικία σε μαύρο αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού το οποίο συνοδευόταν από αστυνομικά οχήματα, καθώς και σκηνές από την είσοδό του στα δικαστήρια, υπό αυστηρή φρούρηση από αστυνομικούς και παραστρατιωτικές μονάδες.
Ένας εκ των δικηγόρων του πακιστανού πρώην προέδρου σημείωσε ότι η πλευρά Μουσάραφ θα καταθέσει επίσημο αίτημα για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός της Παρασκευής.
Ο Περβέζ Μουσάραφ ανέλαβε την προεδρία της χώρας του επικεφαλής στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1999 και παραιτήθηκε το 2008.
Στη συνέχεια, αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι και επέστρεψε το Μάρτιο στο Πακιστάν, ελπίζοντας να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για τη νέα Εθνοσυνέλευση, κάτι το οποίο τελικώς δεν του επετράπη.