Πολιτιστικά
Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 17:53

«Από το Β' Παγκόσμιο δεν υπήρξε άλλη τόσο μεγάλη λεηλασία»

Ομάδα αρχαιολόγων δημοσίευσε κείμενο στην εφημερίδα «The Guardian» στο οποίο επισημαίνει την αδιαφορία των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ σε ότι έχει να κάνει με τη λεηλασία αρχαιολογικών θησαυρών, ειδικά στη Μοσούλη, τη Βασόρα και τη Βαγδάτη.

«Το να προστατεύουν το υπουργείο Πετρελαίου, αλλά όχι το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης, δείχνει τη στάση τους απέναντι στην ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά», δήλωσε ο Αλεξ Χαντ, ερευνητής και έφορος του Βρετανικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο Γιόρκ.

«Πιστεύω πως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε άλλη τόσο μεγάλη λεηλασία», επισημαίνει ο κ. Χαντ.

Οι αρχαιολόγοι επικαλούνται τη Σύμβαση της Χάγης του 1953, σύμφωνα με την οποία όλες οι εμπλεκόμενες σε έναν πόλεμο πλευρές είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στην οποία διεξάγονται οι μάχες και καταγγέλουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι δύο από τις λίγες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.

Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους ειδικά για τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ για να χαλαρώσει η νομοθεσία που προστατεύει την ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά- η οποία απαγορεύει την πώληση των έργων τέχνης στο εξωτερικό- με τη δικαιολογία ότι τα αντικείμενα αυτά θα είναι πιό ασφαλή στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για πολιτιστικό ιμπεριαλισμό», υπογράμμισε ο κ. Χαντ.

Ομως το εμπόριο αυτών των αντικειμένων έχει ήδη αρχίσει και ορισμένα από αυτά έχουν προταθεί σε συλλέκτες στο Παρίσι, σύμφωνα με φήμες που είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν.