Κόσμος
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2003 07:27

Ιράκ : «Μάχη» για τη μετά Σαντάμ εποχή

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του Ιράκ, συζητήθηκε χθες στη Νασιρίγια, όπου διεξήχθη η σύνοδος της ιρακινής αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη.

Ο Τζωρτζ Μπους, σε συνέντευξή του, δήλωσε, ότι, το καθήκον της ανοικοδόμησης της χώρας θα απαιτήσει χρόνο και τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, που θα σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ιράκ, δήλωσαν στο CNN Αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να είναι σε θέση να πουν, πότε ακριβώς θα γίνει το ταξίδι.

Στη συνάντηση της Νασιρίγια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αμερικανική στρατιωτική βάση, πήραν μέρος Ιρακινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός, Τζέϊ Γκάρνερ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ζαλμάϊ Χάλιλζαντ.

Από τη σύνοδο, απείχε η μεγαλύτερη σιϊτική οργάνωση, Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση, η οποία διαμαρτύρεται για την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη μετά Σαντάμ εποχή.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, με τη συμφωνία να επαναληφθεί σε 10 ημέρες, ενώ εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν 13 σημείων, σχετικά με το δημοκρατικό μέλλον της χώρας.

Την ίδια ώρα στη Νασιρίγια, χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν, αντιδρώντας στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νεκροί 123 Αμερικανοί

Συνολικά 123 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν βρεί τον θάνατο από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, και 495 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, που ανακοίνωσε χθες βράδυ το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Από αυτούς οι 105 έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, ή από φίλια πυρά, ενώ άλλοι 18 σκοτώθηκαν σε διάφορα ατυχήματα, τόνισαν επίσημες πηγές του Πενταγώνου. Ο αριθμός των τραυματιών στα πεδία των μαχών, ανέρχεται στους 495, από 400 την περασμένη Δευτέρα, ενώ άλλοι 56 τραυματίσθηκαν σε διάφορα άλλα ατυχήματα, σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό.

Το Πεντάγωνο, αποδίδει την ραγδαία αύξηση των τραυματιών στην καθυστέρηση σύνταξης των αναφορών από τις πρόσφατες συγκρούσεις.

Συνελήφθη ο Αμπού Αμπάς

Ο Αμπού Αμπάς, ο ηγέτης του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Μετώπου, που καταζητείτο για την πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Achille Lauro, το 1985, στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πολίτης, συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε το κεντρικό αμερικανικό επιτελείο δυνάμεων.

Η αμερικανική διοίηση, έκανε γνωστό, ότι, οι έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ συνεχίζονται υπό στρατιωτικό έλεγχο και απέκλεισε να λάβουν μέρος σε αυτές επιθεωρητές του ΟΗΕ, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, βομβάρδισαν βάσεις των Μουτζαχεντίν του λαού στο Ιράκ, της κυριότερης ένοπλης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης του Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μάγιερς, χωρίς να διευκρινίσει πότε και πού έγιναν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Ο Κόλιν Πάουελ, δήλωσε χθες, ότι η χώρα του έχει κάποιες ανησυχίες για τις πολιτικές της Συρίας και του Ιράν, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμμία λίστα και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν σκοπεύουν να επιτεθούν επί του παρόντος σε κάποια χώρα, προκειμένου να ανατρέψουν την ηγεσία της ή να επιβάλλουν τις δημοκρατικές αξίες.

Η Συρία

Το υπουργικό συμβούλιο της Συρίας, απέρριψε από την πλευρά του τις αμερικανικές κατηγορίες για όπλα μαζικής καταστροφής, ως απειλές και κατασκευασμένα ψέμματα, στην υπηρεσία των στόχων του Ισραήλ.

Οι πρεσβευτές των αραβικών χωρών στα Ηνωμένα Εθνη, επικρίνουν την Ουάσινγκτον, επειδή συντάσσεται με το Ισραήλ, κατηγορώντας τη Συρία για κατοχή απαγορευμένων όπλων. Προειδοποιούν μάλιστα, ότι, οι κατηγορίες αυτές θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή.

Οι έξι υπουργοί Εξωτερικών, των κρατών του Κόλπου, στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, απέρριψαν τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της Συρίας και ζήτησαν να τερματιστεί σύντομα η κατοχή του Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ανακοίνωσε, ότι, οι αμερικανικές κατηγορίες δεν είναι αξιόπιστες, διότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει στο Ιράκ, τα χημικά όπλα, που το κατηγορούν ότι έχει.