Κόσμος
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2003 11:40

ΗΠΑ : Τα πρώτα μέτρα ανασυγκρότησης του Ιράκ

Μία εβδομάδα, μετά την πτώση του καθεστώτος, του Σαντάμ Χουσεΐν, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.

Το Σώμα των Πεζοναυτών, ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτικο-στρατιωτικών επιχειρήσεων και την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης, που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ομαλής ζωής στο Ιράκ.

Στην ανακοίνωσή της αργά χθες, η αμερικανική κεντρική διοίκηση διευκρινίζει, ότι, οι δραστηριότητες του κέντρου αυτού θα καλύψουν τέσσερις τομείς : Ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αποκατάσταση της τάξης και ιατρικές υπηρεσίες.

«Οι πεζοναύτες εργάζονται για να βελτιώσουν την κατάσταση στη Βαγδάτη, βοηθώντας στην αποκατάσταση της παροχής πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικές υπηρεσίες και καλύπτοντας βασικές ανάγκες του πληθυσμού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ομως το κείμενο, που είναι γραμμένο στα αγγλικά και συνοδεύεται από μετάφραση στα αραβικά, επιβάλλει μια «ντε φάκτο» απαγόρευση της κυκλοφορίας, καθώς συνιστάται στους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στο διάστημα μεταξύ της βραδυνής τελευταίας μουσουλμανικής προσευχής και της πρώτης πρωινής προσευχής.

«Για να μπορέσει ο συνασπισμός να διακρίνει εσάς από τα τρομοκρατικά ή εγκληματικά στοιχεία, στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, κατά την οποία η ορατότητα είναι περιορισμένη, παρακαλείσθε να μη απομακρύνεσθε από τα σπίτια σας», προστίθεται στην ανακοίνωση.