Κόσμος
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2003 16:25

«Η Διακήρυξη των Αθηνών»

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος μιας Ενωσης, η οποία βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των κανόνων δικαίου» υπογραμμίζεται στη «Διακήρυξη των Αθηνών», το κείμενο που συνοδεύει την τελετή της υπογραφής της συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων μελών στην Ε.Ε.

«Η Ενωσή μας αντιπροσωπεύει ένα συλλογικό εγχείρημα. Αντιπροσωπεύει την κοινή μας δέσμευση να θέσουμε ένα τέλος σε αιώνες αντιπαράθεσης και να ξεπεράσουμε παλαιότερους διαχωρισμούς της ηπείρου μας. Αυτή η ΄Ενωση αντιπροσωπεύει τη βούλησή μας να περάσουμε σ' ένα καινούργιο μέλλον βασισμένο στη συνεργασία, στον σεβασμό, στη διαφορετικότητα και την αμοιβαία κατανόηση».

Στη Διακήρυξη σημειώνεται επίσης η ανάγκη ενσωμάτωσης των πολιτών και των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση των «αυριανών προκλήσεων» και υπογραμμίζεται το καθήκον της Ε.Ε. να ασχοληθεί με τα «κρίσιμα ζητήματα ευημερίας κι ασφάλειας των πολιτών της». Τα ανθρώπινα δικαιώματα -«εντός κι εκτός της Ε.Ε.»- η καταπολέμηση των διακρίσεων, η διατηρήσιμη ανάπτυξη, η καταπολέμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η ποιότητα ζωής των «μελλοντικών γενεών» αποτελούν προτεραιότητες της Ε.Ε.

Στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η δέσμευση της Ε.Ε. στη «δυναμική, στηριγμένη στη γνώση ευρωπαϊκή οικονομία» που αποσκοπεί στην πλήρη απασχόληση, την οικονομική και κοινωνική συνοχή, ενώ τονίζεται ότι η Ε.Ε. σέβεται «την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών τρίτων χωρών που διαβιούν κι εργάζονται στην Ε.Ε.».

«Η προσχώρηση είναι ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες μας και όχι απλά μια συνθήκη κρατών» που πρέπει να οδηγήσει σε «βαθύτερους δεσμούς συνεργασίας με τους γείτονές μας».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για μια «πραγματικά καταμερισμένη διεθνώς κοινωνία της πληροφορίας, για την ενίσχυση επίσης των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Η Διακήρυξη επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Ε.Ε. στην πρόληψη των συγκρούσεων, την προώθηση της δικαιοσύνης, την υποστήριξη της παγκόσμιας σταθερότητας, την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και την προώθηση της απόσυρσης όπλων μαζικής καταστροφής. «Η ΕΕ υποστηρίζει τον ΟΗΕ και τις προσπάθειές του για την επιβεβαίωση της διεθνούς νομιμότητας και παγκόσμιας ευθύνης».

Με την επισήμανση τέλος, ότι το εγχείρημα της Ε.Ε. είναι «δυναμικό», στη Διακήρυξη μνημονεύεται το έργο της Συνέλευσης «για το μέλλον της Ευρώπης» και υπογραμμίζεται η κοινή δέσμευση για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών, διότι «το δημοκρατικό ιδεώδες είναι το θεμέλιο της κοινότητάς μας και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών επιτρέπει στην Ενωση να μεγαλώνει σε ισχύ και νομιμότητα. Η Ευρώπη μας είναι μια Ευρώπη για όλους».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων