Θέμα γονιδίων είναι το κατά πόσο θα ανταποκριθεί ο ανθρώπινος οργανισμός στη χημειοθεραπεία και αν ο ασθενής θα επιβιώσει, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Θέμα γονιδίων είναι το κατά πόσο θα ανταποκριθεί ο ανθρώπινος οργανισμός στη χημειοθεραπεία και αν ο ασθενής θα επιβιώσει, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Academia Sinica στην Ταϊβάν, εντόπισαν οκτώ γονιδιακές «υπογραφές», οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν στην πρόγνωση του προσδόκιμου ζωής του ασθενή μετά τη θεραπεία, όταν δεν υπάρχουν υποτροπές.
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται σε περίπου 100 φάρμακα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό τους βοήθησε να εντοπίσουν γονίδια που εμπλέκονται στην κυτταρική διαίρεση και να εντοπίσουν ευκολότερα εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, όπως ο υποδοχέας του αυξητικού παράγοντα EGF.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι κάποια γονίδια παρουσιάζουν μοναδικά μοντέλα έκφρασης που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές κυτταρικές αντιδράσεις σε κάθε παράγοντα της χημειοθεραπείας και πως πέντε φάρμακα παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες επιδράσεις.
Όταν οι ερευνητές έλεγξαν τα στοιχεία της γονιδιακής έκφρασης σ' αυτά τα οκτώ γονίδια, διαπίστωσαν ότι υπήρχε εμφανής διαφορά ανάμεσα στα κύτταρα που ανταποκρίνονταν στη χημειοθεραπεία και σε εκείνα που δεν παρουσίαζαν καμία ανταπόκριση.
«Η ανακάλυψη των προγνωστικών βιοδεικτών για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών του καρκίνου», αναφέρει στην επιστημονική ανακοίνωση ο καθηγητής Παν-Τσιρ Γιανγκ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ταϊβάν, τονίζοντας ότι ο εντοπισμός των οκτώ γονιδίων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τις εξατομικευμένες θεραπείες.