Πλημμυρισμένο από φως και ομορφιά, το πρόσωπο της Ελλάδας ξεπροβάλλει μέσα από το έργο του φιλέλληνα φωτογράφου Χέρμπερτ Λιστ, αποκαλύπτοντας τους ανεκτίμητους θησαυρούς της χώρας μας.
Πλημμυρισμένο από φως και ομορφιά, το πρόσωπο της Ελλάδας ξεπροβάλλει μέσα από το έργο του φιλέλληνα φωτογράφου Χέρμπερτ Λιστ, αποκαλύπτοντας τους ανεκτίμητους θησαυρούς της χώρας μας.
Αποτυπώνοντας το όραμα μιας υπέροχης κλασικής Ελλάδας, η έκθεση του παγκοσμίου φήμης γερμανού φωτογράφου, με τίτλο «The treasures of Greece» (Οι θησαυροί της Ελλάδας), παρουσιάζεται στην Enigma Gallery, έως τις 27 Απριλίου.
Σε συνεργασία με το Herbert List Estate και το Athens House of Photography, παρουσιάζονται ελληνικές φωτογραφίες του Χέρμπερτ Λιστ, ο οποίος επηρέασε πολλούς μετέπειτα έλληνες φωτογράφους και κατέχει περίοπτη θέση στη ιστορία της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Χρονολογημένες από το 1937 μέχρι το 1939, οι φωτογραφίες του από την Ελλάδα - που απεικονίζουν τοπία, θραύσματα γλυπτών, κατεστραμμένους ναούς και φιγούρες ανθρώπων στη θάλασσα - διατίθενται προς πώληση, όπως και το λεύκωμα – κατάλογος της έκθεσης.
Ένας αποδιωγμένος περιηγητής
Γεννημένος στο Αμβούργο, το 1903, ο Χέρμπερτ Λιστ ακολούθησε αρχικά το επάγγελμα του πατέρα του, ο οποίος ήταν μεγαλοεισαγωγέας καφέ. Ταξίδεψε στην Κεντρική Αμερική, στις φυτείες του καφέ, όπου και τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες του (1923 - 1928), ενώ, παράλληλα, μαγεύτηκε από τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης και μυήθηκε στην αρχαία μυθολογία και στην ποίηση του ρομαντισμού.
Το 1936, αναγκασμένος να εγκαταλείψει την πατρίδα του, λόγω του ότι ήταν κατά το ¼ Εβραίος, περιπλανήθηκε στην Ευρώπη και, έναν χρόνο αργότερα, έφτασε στην Ελλάδα - όπου περιηγήθηκε από τους Δελφούς και την Ολυμπία έως την Κρήτη και τη Σαντορίνη - αιχμαλωτίζοντάς την στον φακό του. Συνέλαβε την ιδέα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την έκδοση του άλμπουμ «Licht uber Hellas» (Φως πάνω από την Ελλάδα), του οποίου η έκδοση απορρίφθηκε και πάλι λόγω της εβραϊκής καταγωγής του και μετά από πολλές περιπέτειες εκδόθηκε, τελικά, 50 χρόνια αργότερα, το 1953.
Όταν ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, εγκλωβίστηκε στην Αθήνα για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια αναγκάστηκε να καταταγεί στο Γ΄ Ράιχ και να μεταβεί στη Νορβηγία, με ειδικότητα σχεδιαστή. Μετά από αυτό, με βάση του το Μόναχο, ταξίδευε και δημοσίευε φωτογραφίες, ενώ στην Ελλάδα επέστρεψε το 1950. Το 1962, αποσύρθηκε από τη φωτογραφία και έζησε στο Μόναχο έως τον θάνατό του, το 1975.
Είχε σημαντική μόρφωση και μιλούσε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Φωτογράφισε για πολλά περιοδικά, όπως τα Vogue, Harper’s Bazaar και Life και αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα. Έργα του βρίσκονται σε μερικά από τα σπουδαιότερα Μουσεία του κόσμου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.
Πληροφορίες
Enigma Gallery, Κηφισίας 263 – Κηφισιά, τηλ.: 210 8085745, 6949 066516. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη: 10:00 - 20:00, Τετάρτη, Παρασκευή, Σαββάτο: 10:00 – 14:00, Δευτέρα - Κυριακή: κλειστά.