Πολιτική
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2003 07:17

«Η Ευρώπη μας»

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ γύρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την υπογραφή προσχώρησης των 10 νέων χωρών-μελών, ανάμεσά τους και η Κύπρος, χθες, στη Στοά του Αττάλου.

«Η Ευρώπη, πρέπει να γίνει πόλος ειρήνης διεθνώς και να μην καλείται εκ των υστέρων, να αντιμετωπίζει καταστάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κώστας Σημίτης, ο οποίος, παραχώρησε μετά την τελετή υπογραφής, κοινή συνέντευξη Τύπου, με τους ηγέτες των 10 χωρών.

«Οι κοινοί στόχοι που μας ενώνουν ενισχύθηκαν με την προσχώρηση των 10 νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Πάουελ, χαιρέτισε εκ μέρους του Τζωρτζ Μπους, την προσχώρηση των 10 νέων χωρών και συνεχάρη την ελληνική προεδρία, γι αυτήν τη μεγάλη επιτυχία, όπως είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ευρωπαϊκής Ενωσης, για έναν κόσμο καλύτερο, με ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη.

«Ιστορική στιγμή και για την Κύπρο, δικαιώθηκαν οι θυσίες και ο μόχθος του λαού. Η ένταξη, δεν θα ανακόψει τις προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού προβλήματος», επεσήμανε ο Κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς, προχωρούσε σε νέα πρόκληση, χαρακτηρίζοντας την υπογραφή ένταξης της Κύπρου, ως υπογραφή διχοτόμησης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, ότι, η Αγκυρα δεν αποδέχεται από νομικής και πολιτικής πλευράς, τη συνθήκη προσχώρησης, της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Εντονες είναι οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου και για την ανασυγκρότηση του Ιράκ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είχε συναντήσεις με τους Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Τόνι Μπλερ, ο οποίος συμφώνησε ότι τα Ηνωμένα Εθνη, πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο στις μεταπολεμικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται κείμενο των ευρωπαϊκών χωρών, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο εξετάστηκε στις επαφές που είχε χθες το βράδυ, ο κ. Ανάν.

Η ελληνική προεδρία από την πλευρά της, επιδιώκει, το κείμενο αυτό να αποτελέσει και θέση των 15.

Στο κείμενο, επί του οποίου συμφώνησαν Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ισπανίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπογραμμίζεται ο κεντρικός ρόλος του ΟΗΕ στη διεθνή σκηνή, αλλά και στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ.

Σημειώνεται, ότι, η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδέχεται τον ρόλο των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, ως βάση για τη σταθεροποίηση στο Ιράκ, ενώ επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη θεσμική ολοκλήρωση της Ευρώπης, οι 15 συμφώνησαν στον θεσμό του υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και να κατατεθεί στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο, το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης.

* Κατά τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, που σημειώθηκαν χθες, έγιναν επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών, που προχώρησαν σε 106 προσαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι προσαχθέντες, θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.