Πολιτική
Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 15:54

Αλ. Τσίπρας: Ενθαρρύνουμε τον Πρωθυπουργό να ετοιμαστεί για την ηρωϊκή έξοδο

«Ενθαρρύνουμε τον Πρωθυπουργό να ετοιμαστεί για την ηρωική έξοδο και για εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Ενθαρρύνουμε τον Πρωθυπουργό να ετοιμαστεί για την ηρωική έξοδο και για εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Όπως είπε, «η χώρα χρειάζεται άμεση και ριζική αλλαγή πορείας. Άμεση αναστολή του μνημονίου. Χρειάζεται όραμα και μεταρρυθμίσεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε επίσης ότι «ακόμα και οι ίδιοι οι δανειστές μας έχουν παραδεχτεί ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει». «Δε μπορεί ο Πρωθυπουργός να λέει ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο», συμπλήρωσε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μετά τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε την εγκληματική στρατηγική της άνευ όρων παράδοσης στη στρατηγική της κ. Μέρκελ και πως υπάρχει συνειδητή επιλογή καθαγιασμού αυτής της στρατηγικής.

Εθνικό σχέδιο για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία θα αντικαταστήσει το μνημόνιο «με ένα εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

«Δικός μας στόχος», πρόσθεσε, «δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν, στο 2009 πριν την κρίση. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους, προς νέα οικονομικά και παραγωγικά πρότυπα».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ακόμη ότι η αρχή θα γίνει με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2011, συμπληρώνοντας πως «αυτή η επιλογή δεν έχει δημοσιονομικό κόστος».

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, φορολόγηση του πλούτου, τη σημιορυγία ενός δικαιότερου και σταθερού φορολογικού συστήματος, καθώς και μεγάλες συνταγματικές τομές που «θα ξαναφέρουν την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Θέλουμε να εφαρμόσουμε μεγάλες προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τις έχει ανάγκη ο τόπος και που μόνο εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε γιατί μόνο εμείς δεν είμαστε στο μισθολόγιο της διαπλοκής. Είμαστε εξαρτημένοι μονάχα από τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγγυόμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Προτεραιότητά μας είναι η κοινωνική και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας», συνέχισε.

«Επιλογή μας να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε στη συζήτηση που γίνεται όσον αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ και σημείωσε ότι διαστρεβλώνονται οι θέσεις του κόμματος.  

«Εμείς επιμένουμε, παρά τη διαστρέβλωση των θέσεών μας, ότι η επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στη δραχμή. Επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Πρέπει όμως άμεσα να αλλάξουμε πολιτική, να εγκαταλειφθούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».

«Η λιτότητα απέτυχε παντού»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο.  του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τέλος για ακόμη μία φορά την κάθετη αντίθεσή του στις πολιτικές λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι «τα καταδικασμένα σε αποτυχία προγράμματα ύφεσης υποσκάπτουν κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη»

«Ο ατμός της λιτότητας τελειώνει επειδή η λιτότητα απέτυχε παντού. Δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα. Το επιβεβαιώνει και η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για Ιρλανδία και Πορτογαλία», κατέληξε.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας έχει δώσει αναστολή στη λογική

Ο κ. Τσίπρας έχει δώσει αναστολή στη λογική και στην υπευθυνότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του Economist.

«Ο κ. Τσίπρας, μέχρι πριν λίγο καιρό, υποσχόταν ότι θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του 2009. Σήμερα, λέει ότι θα τον αποκαταστήσει στα επίπεδα του 2011. Περιμένουμε σε 2-3 εβδομάδες να φτάσει στο σήμερα», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε: «Από το Μνημόνιο, το οποίο θα καταργούσε, θα έσκιζε και θα διαπραγματευόταν, σήμερα δηλώνει ότι θα ζητήσει απλώς την αναστολή του».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Κεδίκογλου να μάθει να διαβάζει καλύτερα, να καταλαβαίνει σωστότερα και να γνωρίζει την ημερομηνία μείωσης του κατώτατου μισθού.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε με την ΠΥΣ Αριθμός 6 του Φεβρουαρίου 2012, όπου κατρακύλησε από τα 751 στα 586 ευρώ μεικτά, ενώ για τους νέους μέχρι 25 ετών στα 510 μεικτά. 

«Αυτού του επιπέδου η άγνοια δεν δικαιολογείται για κυβερνητικό εκπρόσωπο», καταλήγει.