Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σχέδιο δήλωσης της προεδρίας για το Ιράκ, σημειώνει, ότι, «τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο, που θα αφορά τη διαδικασία για την αυτοδιακυβέρνηση του ιρακινού λαού, αξιοποιώντας τη μοναδική τους ικανότητα και εμπειρία για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση των κρατών».
Ειδικότερα, μετά από συμφωνία των ευρωπαϊκών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προήλθε έπειτα από διαβουλεύσεις των ηγετών της Ισπανίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, χθες το απόγευμα στην Αθήνα, οι 15 ηγέτες συμφώνησαν να εκδοθεί δήλωση της προεδρίας για τις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ.
Στο σχέδιο της δήλωσης, επισημαίνεται ακόμη, ότι, «οι γείτονες του Ιράκ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη σταθερότητα στο Ιράκ και την περιοχή», ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας».
Στην κατεύθυνση αυτή καλωσορίζεται «η συμμετοχή των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών», όπως μνημονεύεται και στην ανακοίνωση του G-7, που συνήλθε στην Ουάσιγκτον.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, καλωσορίζει ακόμη τον διορισμό από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ενός ειδικού εντεταλμένου για το Ιράκ και «προσδοκά στην ενίσχυση της εμπλοκής του ΟΗΕ στη μεταπολεμική εποχή του Ιράκ» και ειδικότερα στον τομέα συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση, επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να φέρει το ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό σε μια «επιτυχή κατάληξη μέσω της εφαρμογής των βημάτων, που προβλέπονται από τον οδικό χάρτη, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί». Επ' αυτού, υπογραμμίζεται, ότι είναι «ουσιώδες στοιχείο» ο διορισμός από τον Γιάσερ Αραφάτ και το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ενός υπουργικού συμβουλίου για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων