Ο περιορισμός των εκπομπών ορισμένων ρύπων θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, υποστηρίζουν επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο περιορισμός των εκπομπών ορισμένων ρύπων θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, υποστηρίζουν επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο της μελέτης τους είδαν ότι η μείωση τεσσάρων ρύπων θα μπορούσε – παροδικά τουλάχιστον – να επιβραδύνει την άνοδο της στάθμης των υδάτων ακόμη και κατά 50%.
Με την τήξη παγετώνων και παγοκρηπίδων, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά μέσο όρο 3 χιλιοστά ετησίως τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, εάν συνεχιστεί η άνοδος των θερμοκρασιών, η στάθμη των υδάτων θα έχει ανεβεί κατά 18-59 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα.
«Για να αποφύγουμε τη δυνητικά επικίνδυνη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις εκπομπές ρύπων με μικρή διάρκεια ημιζωής, εάν δεν μπορούμε να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρει ο Αϊσούε Χου από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR), ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change. «Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι η κοινωνία μπορεί να περιορίσει σημαντικά την απειλή για τις παραθαλάσσιες πόλεις εάν αντιμετωπίσει σύντομα κάποιους ρύπους.»
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο περιορισμός των εκπομπών τεσσάρων ρύπων, ανάμεσά τους της αιθάλης και του μεθανίου, κατά 30-60% μέχρι το 2050, θα επιβράδυνε τους ετήσιους ρυθμούς ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 18% έως το 2050. Οι ρυθμοί ανάσχεσης θα ανέβαιναν μάλιστα στο 50% έως το 2100 εάν, εκτός από αυτούς τους ρύπους, επιτυγχάνονταν και μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
«Δεν είναι πολύ αργά, σταθεροποιώντας τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και περιορίζοντας τις εκπομπές ρύπων με μικρότερη διάρκεια ημιζωής, να επιβραδυνθούν οι ρυθμοί υπερθέρμανσης και να περιοριστεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας», εκτίμησε ο Βιραβαντράν Ραμανάθαν, διευθυντής του Κέντρου Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Scripps των ΗΠΑ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Ο ευρύτερος ρόλος των ρύπων αυτών είναι ενθαρρυντικός καθώς υπάρχουν οι τεχνολογίες για δραστικό περιορισμό των εκπομπών τους», πρόσθεσε ο ερευνητής.