Κόσμος
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2003 14:12

Τόμι Φρανκς: Αποκαθίσταται η έννομη τάξη στο Ιράκ

Ο διοικητής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, (CENTCOM) στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, είπε σήμερα, ότι, η έννομη τάξη επιστρέφει στο Ιράκ και ότι εγκρίνει τον τρόπο, με τον οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις χειρίστηκαν το όργιο λεηλασιών, που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Φρανκς είπε :

«Ο τρόπος με τον οποίο θα το περιέγραφα είναι ότι είμαι λυπημένος, αλλά δεν μετανοιώνω για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η εκστρατεία. Οι λεηλασίες μειώνονται κάθε μέρα και νομίζω ότι θα συνεχίσετε να τις βλέπετε να μειώνονται, διότι οι Ιρακινοί μπαίνουν τώρα στη μέση και ελέγχουν τα προβλήματα για λογαριασμό τους».

Ο Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος μετέβη χθες για πρώτη φορά στη Βαγδάτη, είπε ακόμα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, που τελούν υπό τις διαταγές του επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στη διοχέτευση της βοήθειας και τις ανθρωπιστικές αποστολές στο Ιράκ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό να κάνουμε στο Ιράκ από το να προσφέρουμε ευκαιρίες στον ιρακινό λαό», είπε ο Τόμι Φράνκς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισκεπτόμενος το Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στο Κουβέϊτ.

«Οι άνθρωποι στο νότιο Ιράκ, έχουν αρχίσει ήδη να διαπιστώνουν τα ωφέλη και όσο προχωρούμε στα ενδότερα του Ιράκ με ανθρωπιστική βοήθεια, νομίζω ότι αυτό συμβαίνει και σε κάθε μέρος που πηγαίνουμε», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός στρατηγός, πληροφόρησε τους δημοσιογράφους, ότι, ήδη 2.200 ιρακινοί πολίτες παρουσιάστηκαν χθες στη Βαγδάτη για να εργασθούν εθελοντικά ως άοπλοι αστυνομικοί.

Οταν ερωτήθηκε, εάν οι αμερικανικές δυνάμεις βρήκαν μέχρι τώρα όπλα μαζικής καταστροφής, ο Φρανκς είπε : «Θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε».