Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 12:53

Ένα δίκτυο από smartphones

Καθώς τα smartphones εξελίσσονται σε πυρετώδεις ρυθμούς, με τις εταιρείες να ανταγωνίζονται για την κυριαρχία στην πιο «καυτή» αρένα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, είναι αυτονόητο πως όλοι επιζητούν το πιο «πλήρες» smartphone, γεμάτο πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και με μεγάλη υπολογιστική ισχύ.

Καθώς τα smartphones εξελίσσονται σε πυρετώδεις ρυθμούς, με τις εταιρείες να ανταγωνίζονται για την κυριαρχία στην πιο «καυτή» αρένα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, είναι αυτονόητο πως όλοι επιζητούν το πιο «πλήρες» smartphone, γεμάτο πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και με μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι, όσο ισχυρό και να είναι «ένα» smartphone, σίγουρα θα είναι κατώτερο από «πολλά»: και επιδιώκουν να δημιουργήσουν δίκτυα «έξυπνων» τηλεφώνων, που συνδέονται ασύρματα και λειτουργούν μαζί.

Το CoSync είναι ένα σύστημα λογισμικού που συνδέει συσκευές μέσω των κεραιών Bluetooth ή WiFi, επιτρέποντας τον «διαμοιρασμό» των χαρακτηριστικών τους (κάμερα, μικρόφωνο, αισθητήρες) με άλλες συσκευές στον περίγυρο. Σε ένα πρωτότυπο, που παρουσίασε ο Εγιάλ Τολεντάνο, του ΜΙΤ, έξι τηλέφωνα συνδέθηκαν μεταξύ τους και οι λήψεις φωτογραφιών/ενεργοποιήσεις φλας από τις κάμερές τους συγχρονίστηκαν με τη λειτουργία ενός τηλεφώνου- «συντονιστή», που έλεγχε τις υπόλοιπες συσκευές, καθοδηγώντας τις όσον αφορά τη στιγμή που έπρεπε να ανάψουν το φλας. Σε δοκιμές που έγιναν, οι «συλλογικότητες» των τηλεφώνων τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με μεμονωμένα τηλέφωνα, καθώς οι φωτογραφίες ήταν καλύτερης ποιότητας, με καλύτερο φωτισμό.

Το CoSync θα μπορούσε να έχει πολλές εφαρμογές στο χώρο της διασκέδασης ή της ενημέρωσης,  καθώς άνθρωποι που βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε έναν χώρο όπου λαμβάνει χώρα μία δραστηριότητα (συναυλία, ομιλία, διαδήλωση, πολεμική αναμέτρηση, χώρους όπου έχουν σημειωθεί ατυχήματα) θα μπορούσαν να συνδέουν τα κινητά τους, αποκτώντας σφαιρικότερη εικόνα των γεγονότων τα οποία παρακολουθούν: κάποιος ο οποίος βρίσκεται σε σημείο όπου δεν έχει καλή ορατότητα θα μπορούσε να αποκτήσει λήψη από καλύτερο σημείο, χάρη στην διασύνδεση του τηλεφώνου του με αυτό κάποιου που βρίσκεται σε καλύτερο σημείο. Επίσης, το CoSync θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και στην εκπαίδευση, με μαθητές και φοιτητές που συλλέγουν δεδομένα ο καθένας με τη δική του κάμερα, και στη συνέχεια τα μοιράζονται, συμπληρώνοντας ένα ενιαίο και πληρέστερο, από άποψης πληροφορίας, «ψηφιδωτό».

Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του (Χένρι Χόλτζμαν, Άντι Λίπμαν, Εγιάλ Τολεντάνο), το CoSync αντικατοπτρίζει τον τρόπο που λειτουργεί μια κοινωνία: «όταν λειτουργούμε ως κοινωνία δεν είμαστε πλέον περιορισμένοι από τις ατομικές φυσικές και διανοητικές μας δυνατότητες. Το CoSync επιθυμεί να δώσει τη δυνατότητα νέου είδους δημιουργίας, που δεν περιορίζεται ή δεσμεύεται από τις δυνατότητες μίας συσκευής, και επιτρέπει σε δημιουργικούς μηχανικούς και σχεδιαστές να εξερευνήσουν και να δημιουργήσουν με νέους και συναρπαστικούς τρόπους».