Κόσμος
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2003 09:46

ΗΠΑ : 1.000 εμπειρογνώμονες στέλνουν στο Ιράκ, σύμφωνα με το CNN

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ομάδα 1.000 εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ, για να ψάξουν γιά όπλα μαζικής καταστροφής, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ομάδα θα αποτελείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς, επιστήμονες και ειδικούς του ιδιωτικού τομέα και θα διοικείται πιθανότατα από στρατηγό. Ορισμένα μέλη της ομάδας βρίσκονται ήδη στο Ιράκ, αλλά το σύνολο της δύναμης αυτής θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη σε δύο εβδομάδες.

Οι Αμερικανοί ειδικοί θα συνοδεύονται από ειδικούς που έχουν εκπαιδευτεί στους ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί ότι «όλα θα γίνουν κανονικά», αν και αυτό δεν θα εμποδίσει ορισμένες χώρες να μιλήσουν για «νοθευμένους ελέγχους», τόνισε η ίδια πηγή.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχτηκε μάλιστα χθες, ότι, οι κατηγορίες για πιθανή «νοθεία» στο θέμα της εύρευσης όπλων μαζικής καταστροφής απασχολεί την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάσσονται πάντως στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως ζήτησε χθες ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλίξ.

Μιλώντας στο BBC o κ. Mπλιξ, τόνισε, ότι μόνο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ περιβάλλονται με τη διεθνή αξιοπιστία για την ανακάλυψη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.