Συνολικά 15.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο μέχρι το 2014 - εκ των οποίων 4.000 μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους- βάσει του πλαισίου στο οποίο κατέληξαν το Σάββατο οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Αντώνης Μανιτάκης: Αποσυνδέθηκε η κινητικότητα από τις αναγκαστικές αποχωρήσεις. Απάντηση ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίθεση στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συνολικά 15.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο μέχρι το 2014 - εκ των οποίων 4.000 μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους- βάσει του πλαισίου στο οποίο κατέληξαν το Σάββατο οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι .
Στο σχέδιο που προτείνεται ομόφωνα από τους πολιτικούς αρχηγούς προβλέπεται η απομάκρυνση υπαλλήλων μέσω πειθαρχικών διαδικασιών (επίορκοι), αξιολόγησης και κινητικότητας (υπάλληλοι που εργάζονται σε οργανισμούς υπό κατάργηση), συνταξιοδοτήσεων και εθελουσίας εξόδου.
Στο γενονός ότι αποσυνδέθηκε η κινητικότητα από τις αποχωρήσεις, στάθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώντης Μανιτάκης.
Η κινητικότητα αποσυνδέθηκε από τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, έχει δικό της σκοπό: την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων, σημείωσε σε ανάρτησή του στο twiiter, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι χαλάρωσε η αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων, από 1 προς 5, σε μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνιζαν ότι οι αποχωρήσεις προκύπτουν από τέσσερις «πηγές»:
1. Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Οι κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
2. Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
3. Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
4. Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
Όπως εξάλλου υπογραμμίζεται «αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό» και «δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης, αλλά καταστροφή για την κοινωνία που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και για τη διοίκηση που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο».
Σημειώνεται ακόμη ότι επιτεύχθηκε, να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «1 νέα πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται άμεσα - όπως εκτιμάται- η «ποιοτική ανανέωση του δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά».
Τέλος, επιταχύνται και οι πειθαρχικές διαδικασίες, καθώς με νομοθετική παρέμβαση δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι «θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχυτέρα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του».
Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις αξιώσεις της τρόικας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν υπάλληλο, αλλά το Δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού και του Συντάγματος.
«Δεν είμαστε μία χώρα που αποφασίζει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια», διεμήνυσε και τόνισε πως η τρόικα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητεί την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.
Αυτό που ζητεί η τρόικα είναι έξω από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, υπογραμμίζει ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, «δεν έχει ούτε δημοσιονομικό ούτε διαρθρωτικό περιεχόμενο ... και στο τέλος δεν θα μπορεί η διοίκηση να λειτουργήσει». Αυτό που απαιτείται, επαναλαμβάνει, είναι η ορθολογική ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, η λεγόμενη κινητικότητα.
Απάντηση ΔΗΜΑΡ στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή ήταν η απάντηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων, τον οποίο και κατηγόρησε για ψηφοθηρία, με ανυπόστατα σενάρια για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν καταλαβαίνει τον αγώνα που διεξάγουμε για να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς οριζόντιες απολύσεις και με διαδικασίες σύμφωνες με το Σύνταγμα και του νόμους του κράτους. Ψηφοθηρεί καλλιεργώντας ανυπόστατα σενάρια για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις που τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους», τονίζει στην ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ και προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις θέσεις του για τη διοικητική μεταρρύθμιση - «για το αν χρειάζεται ανασυγκρότηση του δημοσίου με αξιολόγηση δομών και προσωπικού, ορθολογική κατανομή προσωπικού, κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο και πειθαρχική αντιμετώπιση όσων είναι υπόλογοι για αδικήματα».
Περιμένουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για την ουσία, να μας πει επιτέλους μια μεταρρύθμιση που υποστηρίζει, καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Όσο για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «εκτός τόπου και χρόνου πυροτέχνημα».
«Ενδιαφέρει μόνο τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να εμφανίσει στους ψηφοφόρους του μια εικονική πολιτική προοπτική, για να κρύψει την απουσία εναλλακτικών προτάσεων που τον χαρακτηρίζει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και τονίζεται πως η χώρα δεν χρειάζεται μικροκομματικές λογικές.
Για 15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων στον ιδιωτικό τομέα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους εργαζομένους να βάλουν τέλος στην «επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας» για την ικανοποίηση των δανειστών.
Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος και όχι το Μέγαρο Μαξίμου, παρατήρησε χαρακτηριστικά, γιατί «οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, κατ’ εντολήν της τρόικας, μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω, σε άλλες, παλιότερες, σκοτεινές για τη χώρα εποχές».
Πρόκειται, είπε για 15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων, που έχουν συμβεί στον ιδιωτικό τομέα. «Εμείς», όμως διεμύνησε, «δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις ανθρωποθυσίες. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον μαζικό αποκεφαλισμό εργαζομένων» και κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν, με τους αγώνες τους, ένα τέρμα «στη διαρκή κι επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας, προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας» και να ανατρέψουν την κυβέρνηση που οδηγεί στην καταστροφή.
Μιλούν για τους «επίορκους», για να κρύψουν τις 15.000 νέες απολύσεις, αλλά αθωώνουν τους επίορκους τραπεζίτες για τα δάνεια που τους έδωσαν, ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη στο twitter.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
«Λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό για όλα αυτά που υποσχέθηκαν πριν από τις εκλογές, προχωρούν στην τήρηση της υπογραφής τους απέναντι στην τρόικα», τόνισε σε δηλώσεις του κατά την διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων της νεολαίας για το συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήναν και υποστήριξε ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν σε βάθος χρόνου στις 150 χιλιάδες.
«Οι 15.000 απολύσεις αυτού του χρόνου θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των απολύσεων 150.000 οικογενειών, γιατί ο απολυμένος δεν είναι δημόσιος "κακός" υπάλληλος, είναι ένας οικογενειάρχης που συντηρεί την οικογένειά του», υποστήριξε και με αυτόν τον τρόπο θα προστεθούν επιπλέον 150.000 οικογένειες «στην ανεργία που μπαίνουν κάθε μέρα ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, στη διάλυση της χώρας που έχει επιφέρει η ξένη τρόικα, σε εφαρμογή της πολιτικής που εφαρμόζει η εσωτερική τρόικα, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης».
Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως η συμφωνία των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι «τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ανάγκες του κεφαλαίου, όχι μόνο είναι προαποφασισμένα, αλλά και δεν τελειώνουν εδώ».
«Το χαράτσι μονιμοποιείται, ο κατώτατος μισθός πετσοκόβεται ακόμη περισσότερο, ενώ οι απολύσεις στο δημόσιο, ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα γίνουν, με καταργήσεις οργανισμών ή με διαθεσιμότητα υπαλλήλων, έχουν στόχο την εξαφάνιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο Περισσός .