Τρεις τροπολογίες που συμπυκνώνουν την πολιτική και ιδεολογική οπτική της για την πολιτική συμμαχιών, τον χαρακτήρα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, την βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και τη στάση έναντι του Μνημονίου και της ευρωζώνης, κατέθεσε η «Αριστερή Πλατφόρμα» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρεις τροπολογίες που συμπυκνώνουν την πολιτική και ιδεολογική οπτική της για την πολιτική συμμαχιών, τον χαρακτήρα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, την βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και τη στάση έναντι του Μνημονίου και της ευρωζώνης, κατέθεσε η «Αριστερή Πλατφόρμα» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνονται το απόγευμα με ψηφοφορία για την εισήγηση και τις τροπολογίες.
Κεντρικά χαρακτηριστικά των τροπολογιών της «Αριστερής Πλατφόρμας» είναι ότι τάσσεται υπέρ μιάς κυβέρνησης της Αριστεράς και όχι της «κεντροαριστεράς ή κεντροαριστεροδειξιάς», με τη συμπόρευση κατά κύριο λόγο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και η προετοιμασία για «τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης, αν χρειαστεί, και της εξόδου από την ευρωζώνη».
Για την πολιτική συμμαχιών, η σχετική τροπολογία τονίζει:
«Θεωρούμε ότι σήμερα μια συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο καθίσταται όσο ποτέ αναγκαία αλλά και ότι οι τραγικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, μαζί με τα διδάγματα που τις ακολουθούν, φέρνουν αντικειμενικά πιο κοντά αυτή τη συμπόρευση και την καθιστούν πιο δυνατή μέσα από αμοιβαίες μετατοπίσεις και την εκδήλωση ισχυρής ενωτικής βούλησης».
Σύμφωνα με την τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις δυσκολίες, δεν αρκεί πια να περιορίζεται σε γενικές ενωτικές εκφωνήσεις αλλά οφείλει να σχεδιάσει και να αναλάβει συγκεκριμένες, εποικοδομητικές και ρεαλιστικές πολιτικές και προγραμματικές πρωτοβουλίες για τη συνεργασία και τη συμπαράταξη της Αριστεράς». Σημειώνει επίσης ότι η συμπαράταξη δυνάμεων δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, παρά το ξεχωριστό, ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος αυτών των δυνάμεων.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με προσωπικότητες και συλλογικότητες από τον σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τ' αριστερά και με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με κοινές θέσεις, κοινές πρωτοβουλίες και κυρίως κοινούς αγώνες.
Τέτοιου είδους συνεργασίες, επισημαίνεται στο κείμενο, που μπορεί να γίνονται δυνατές με όρους μετατοπίσεων προς τ' αριστερά και όχι αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά και τις σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση πρόσωπα ή φορείς που είχαν ρόλους σημαντικής ευθύνης στη δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στις μνημονιακές επιλογές του και πολύ περισσότερο τέτοιου είδους ευρύτερες συνεργασίες δεν αφορούν δυνάμεις κεντροδεξιού προσανατολισμού, ανεξάρτητα από την αντιμνημονιακή ρητορική τους
Η τροπολογία για την πιο ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο, να πάψει να εμφανίζεται απόκλιση, και ορισμένες φορές αντίθεση, ανάμεσα στην δημόσια εκφώνηση της «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων του όπως αποτυπώνονται στις συλλογικές αποφάσεις. Πρέπει να σταματήσουν απαράδεκτα φαινόμενα να εκφωνούνται σημαντικές θέσεις και να αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η «πολιτική συμμαχιών», χωρίς να έχει προηγηθεί επ' αυτών συζήτηση και απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (Συνέδριο, Συνδιάσκεψη, Κεντρική Επιτροπή, Γραμματεία, 9μελές), συχνά δε χωρίς καν στοιχειώδη ενημέρωση τους».
Η τρίτη τροπολογία αναφέρεται συνολικά στο Μνημόνιο και τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» κάνει λόγο για την ανατροπή στην ΕΕ και εκτιμά ότι ίσως σύντομα θα υπάρξει ένα ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων σε όλη την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη θέση για διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και προώθηση του κοινωνικού κράτους.
Παράλληλα προτείνει την υιοθέτηση της θέσης ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να είναι αποφασισμένη και προετοιμασμένη να ακολουθήσει με σταθερότητα, συνέπεια και ενιαία κατεύθυνση αυτό το προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής προοπτικής, ανεξάρτητα από απειλές, εκβιασμούς, πιέσεις και τρομοκρατικά διλήμματα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχοντας ως στόχο να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, πρέπει να προετοιμαστεί από κάθε άποψη για όλες τις συνέπειες και τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης, αν χρειαστεί, και της εξόδου από την ευρωζώνη».
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση, τονίζεται στην τροπολογία, όπως «προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος». Αντίθετα, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης.