Γιατί όταν ανοίγει το κουτί με τα σοκολατάκια κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα; Τι είναι αυτό που κάνει όλες τις… αμαρτωλές λιχουδιές, όπως τα πατατάκια, τόσο εθιστικές; Σύμφωνα με νέα έρευνα, όχι η λαιμαργία ή η τάση για υπερφαγία, αλλά η αίσθηση της επιβράβευσης!
Γιατί όταν ανοίγει το κουτί με τα σοκολατάκια κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα; Τι είναι αυτό που κάνει όλες τις… αμαρτωλές λιχουδιές, όπως τα πατατάκια, τόσο εθιστικές; Σύμφωνα με νέα έρευνα, όχι η λαιμαργία ή η τάση για υπερφαγία, αλλά η αίσθηση της επιβράβευσης!
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Erlangen – Nuremberg στη Γερμανία πιστεύουν ότι έλυσαν εν μέρει αυτόν τον γρίφο, αφού ανακάλυψαν ότι κάποιες τροφές περιέχουν ουσίες που ενεργοποιούν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιβράβευση και τον εθισμό.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος την κατανάλωση κάποιων τροφών και διαπίστωσαν ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στα σήματα της επιβράβευσης του εγκεφάλου περισσότεροι από ό,τι οι υπόλοιποι.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας γλυκών ή διαφόρων σνακ, μια κατάσταση που περιγράφεται με τον όρο «ηδονική υπερφαγία».
Σύμφωνα με τον δρ Tobias Hoch, αυτός είναι ο επιστημονικός όρος για όσους τρώνε πολύ όχι λόγω πείνας ή λαιμαργίας, αλλά επειδή έτσι αισθάνονται ευχαρίστηση. Όπως εξηγεί, αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα κάποια στιγμή της ζωής του, ωστόσο η διάρκεια αυτής της κατάστασης αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιδημία της παχυσαρκίας.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα έπειτα από μελέτη της επίδρασης κάποιων τροφών που περιέχουν ζάχαρη, λίπος και υδατάνθρακες, στον εγκέφαλο ποντικιών. Μάλιστα, εστίασαν αρκετά στα πατατάκια, στα οποία τα ποντίκια έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση. «Η επίδρασή τους στην εγκεφαλική δραστηριότητα, καθώς και στη συμπεριφορά που έχει να κάνει με τη διατροφή, μπορεί να εξηγηθεί μόνο εν μέρει λόγω του λίπους και των υδατανθράκων που περιέχουν», ανέφερε ο δρ Hoch στην παρουσίαση της μελέτης, που έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Ν. Ορλεάνη.
Μάλιστα, οι απεικονίσεις του εγκεφάλου που έγιναν στα ποντίκια έδειξαν ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου σνακ ασκεί επίδραση συνολικά στη διατροφή, τη δραστηριότητα, ακόμη και στον ύπνο, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο που τα κάνει τόσο εθιστικά. Αυτό ακριβώς αναζητούν τώρα οι επιστήμονες, αφού σύμφωνα με τον δρ Hoch «φαίνεται ότι το μέγεθος στο οποίο ενεργοποιείται το σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από τις προτιμήσεις που έχει καθένας σε ό,τι αφορά τη γεύση. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δεν έχει να κάνει τόσο με το φαγητό, όμως σε κάποιες άλλες η αίσθηση της επιβράβευσης είναι τόσο δυνατή, που κυριαρχεί ακόμα και στη γεύση».