Πολιτιστικά
Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 10:15

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τον Καβάφη

Ανακατεύοντας την ιστορία με τις αισθήσεις και τον στοχασμό, σε μία ενιαία ποιητική οντότητα έμφυτης ειρωνείας, ο ποιητής που επεξεργαζόταν επίμονα κάθε στίχο του, κάποτε για χρόνια ολόκληρα, «ταξίδεψε στην Ιθάκη» του, την ίδια ημέρα που γεννήθηκε.

Ανακατεύοντας την ιστορία με τις αισθήσεις και τον στοχασμό, σε μία ενιαία ποιητική οντότητα έμφυτης ειρωνείας, ο ποιητής που επεξεργαζόταν επίμονα κάθε στίχο του, κάποτε για χρόνια ολόκληρα,  «ταξίδεψε στην Ιθάκη» του, την ίδια ημέρα που γεννήθηκε.

Με έναυσμα τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση και 80 χρόνων από τον θάνατο του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (29 Απριλίου 1963 – 29 Απριλίου 1933), το βιβλίο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και της Μαρίας Στασινοπούλου, «Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη», επανέρχεται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο δέκα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με όλες τις νέες πληροφορίες που συλλέχθηκαν σε αυτό το διάστημα.

Στο ίδιο τιμητικό πνεύμα, κυκλοφορεί, επίσης, η επετειακή έκδοση «Κ.Π. Καβάφης, ποιήματα», η οποία περιλαμβάνει τα 154 ποιήματα του καβαφικού «Κανόνα» και αποτελεί μια μουσική προσωπογραφία του μεγάλου ποιητή, σε ποίηση του Διονύση Καψάλη.

Βιογραφικό πορτραίτο με πλούσιο υλικό

Στηριγμένο στην πλουσιότατη καβαφική βιβλιογραφία και αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τη ζωή και το έργο του ποιητή με χρονολογική παράθεση των γεγονότων, το βιβλίο «Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη» ξεδιπλώνει την ιστορία του από την απαρχή και την εξέλιξη της ποίησής του, μέχρι τις προσωπικές του αντιδράσεις απέναντι στην ανθρώπινη μοίρα, τον έρωτα και τον θάνατο.

Το πλούσιο υλικό του περιλαμβάνει πληροφορίες από το «Αρχείο Καβάφη», αποσπάσματα από επιστολές, σπάνια περιοδικά και δυσεύρετες εφημερίδες, καθώς και εικονογράφηση που συνοδεύει το κείμενο (φωτογραφίες, σκίτσα, γελοιογραφίες, χειρόγραφα), αποτυπώνοντας το κλίμα της εποχής και περιγράφοντας την περιπέτεια της ελληνικής κριτικής να δεχτεί και να αναγνωρίσει την αξία της καινοφανούς ποίησης του Καβάφη. Ακόμα, εκτός από την πλήρη καβαφική εργογραφία, το βιβλίο διαθέτει την εκτενέστερη και πιο ενημερωμένη, μέχρι σήμερα, επιλογή διεθνούς βιβλιογραφίας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης