Κόσμος
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 17:31

Αίγυπτος: «Μην στοχοποιείτε τον στρατό», προειδοποιούν οι στρατηγοί

Προειδοποίηση κατά της «δυσφήμησης» του στρατού με κατηγορίες για δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ απηύθυνε ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Προειδοποίηση κατά της «δυσφήμησης» του στρατού με κατηγορίες για δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ απηύθυνε ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σισί.

Έχοντας στο πλευρό του τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, ο στρατηγός Ελ Σισί, ο οποίος διατηρεί ταυτόχρονα και τη θέση του Υπουργού Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, αρνήθηκε απολύτως τις κατηγορίες που απευθύνονται στις ένοπλες δυνάμεις για υπερβάσεις και άσκηση βίας σε πολίτες προ διετίας.

«Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας παρά, μα πάρα πολύ αξιοσέβαστος θεσμός στην Αίγυπτο, βαθιά πιστός και βαθιά προστατευτικός προς το έθνος», σημείωσε ο στρατηγός Ελ Σισί, για να προσθέσει: «Ορκίζομαι στο Θεό από τις 25 Ιανουαρίου 2011 ο αιγυπτιακός στρατός ούτε σκότωσε ούτε διέταξε το θάνατο κανενός, δεν επιδόθηκε σε καμία δολιότητα, δεν πρόδωσε αλλά και δεν διέταξε καμία πράξη η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί προδοσία».

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου προειδοποίησε μάλιστα «όσους ακούνε τα συγκεκριμένα λόγια να προσέξουν ιδιαίτερα πριν να δυσφημήσουν ανοικτά το στρατό», καθώς ο τελευταίος «επηρεάζεται ιδιαίτερα από οποιαδήποτε προσπάθεια δυσφήμησης γίνεται εναντίον του».

Ο πρόεδρος Μόρσι, από την πλευρά του, εμφανίστηκε να υπερασπίζεται το στράτευμα, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει προσβολές κατά του στρατού, από τους ανώτατους αξιωματικούς μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.

Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι εκτιμούν και σέβονται το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την προαγωγή των επικεφαλής των τριών γενικών επιτελείων, στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, στους βαθμούς του αντιστράτηγου, του αντιναυάρχου και του αντιπτεράρχου αντίστοιχα.

Κατηγορίες για δολοφονίες διαδηλωτών

Οι δηλώσεις Ελ Σισί έγιναν μετά από συνάντηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου με τον πρόεδρο της χώρας, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η συνάντηση αφορούσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, τις διαρροές σε μέσα ενημέρωσης μέρους των ευρημάτων της ερευνητικής επιτροπής την οποία έχει συστήσει ο κ. Μόρσι για τη διερεύνηση δολοφονιών και κακοποίησης διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου του 2011.

Σύμφωνα με αυτά, ο στρατός κατηγορείται ότι συνελάμβανε παράνομα και εμπλέκεται σε δολοφονίες διαδηλωτών, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, αλλά και κατά τη διάρκεια της 17μηνης μεταβατικής εξουσίας του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, μέχρι την εκλογή του κ. Μόρσι.

Οι αποκαλύψεις, στις οποίες αναφέρθηκε λεπτομερώς και η βρετανική εφημερίδα Guardian, έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών και αιγυπτιακών.

Κάθε περίπτωση δίωξης στρατιωτικών, ωστόσο, αναμένεται να αντιμετωπίσει την οργισμένη αντίδραση των στρατηγών, καθώς ακόμη και το νέο, ισλαμιστικής έμπνευσης σύνταγμα, προστατεύει την αυτονομία των ενόπλων δυνάμεων.