Πολιτική
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2003 20:01

Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (18/04/2003) Μέρος 2/9

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας απαντήσω. Είναι κακό δηλαδή επί 15 μέρες να έρχονται πέντε-δέκα και μετέπειτα οι άλλοι δύο να κάνουν το κακό; Οι άλλοι δεν εμφανίστηκαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εγώ προσπαθώ από τη δική σας αυξημένη ικανότητα παρατήρησης, να βγάλω τί γίνεται.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα την περίπτωση, παρακολουθούσαν να δουν από πού θα περάσει το θήραμα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε σας ρωτά αυτό ο κ. συνήγορος. Συγκεντρωθείτε για δύο λεπτά, σας έκανε μια σαφή ερώτηση: Δύο συν πέντε, επτά ή πέντε όλοι κι όλοι;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τέσσερις πέντε ήταν εκεί....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συν δύο ακόμα;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι. Μαζί με αυτούς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η μάρτυς καταλαβαίνει πολύ καλά και να μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη της. Κυρία μάρτυς, σας παρακαλώ έχει για εμάς τους δικηγόρους μια σημασία ιδιαίτερη: Έχετε πει στην πρώτη κατάθεσή σας ότι είναι τα δύο άτομα που το ένα, το ψηλό πάει στην τουαλέτα. Έρχεται στον κ. Ανακριτή και λέτε: «επιβεβαιώνω αυτά που έχω πει, δηλαδή για τα δύο άτομα που είχα δει τότε στο πάρκο και προσθέτω τα εξής:›.

Και προσθέτετε στον κ. Ανακριτή ότι «15 μέρες πιο πριν είχα δει και άλλα τέσσερα-πέντε άτομα που παρίσταναν τους τοπογράφους›

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εννοούσα και τους άλλους δύο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί λέτε ότι είπε τέτοια πράγματα στον Ανακριτή; Θα αναγνωσθεί η κατάθεσή της. Δεν το έχει πει αυτό, σας παρακαλώ πολύ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αμφισβητείτε ότι καταλαβαίνω τί λέει στην κατάθεσή της στον Ανακριτή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, διαβάστε την.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αναφέρομαι στο περιεχόμενο της αναγνωσθείσης από 16/7/91 έκθεσης ένορκης εξέτασής της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, διαβάστε την κατάθεση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω δικαίωμα να κάνω όσες ερωτήσεις κρίνω....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά όχι να της λέτε ότι είπε άλλα πράγματα στην κατάθεσή της. Αυτό δεν έχετε δικαίωμα και σας επιπλήττω γι αυτό. Δεν μπορείτε κύριε να τους λέτε ότι είπε πράγματα τα οποία δεν είπε:

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εγώ διαβάζω ακριβώς τί έχει πει και δεν δέχομαι τη μομφή ότι παραποιώ την κατάθεσή της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα να τη διαβάσετε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βεβαίως, κατά λέξη: «Αναφέρομαι στο περιεχόμενο της αναγνωσθείσης από 16/7/91 έκθεσης ένορκης εξέτασής μου ενώπιον του υπαστυνόμου Φραγκίσκου Ιωάννη, το οποίο επιβεβαιώνω και προσθέτω τα εξής: Μετά την έκρηξη στον Πειραιά στις 29/6/2002, θυμήθηκα βλέποντας τις φωτογραφίες των ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη της 17Ν, ότι πριν από την έκρηξη της 16/7/91 κατά του Ντενίς Μπουλούκμπασι και επί 20 περίπου ημέρες, περιφέρονταν στην περιοχή που έγινε η έκρηξη κατά του Μπουλούκμπασι, πέντε άτομα που παρίσταναν τους τοπογράφους›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάστε λίγο παρακάτω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: «Τα πέντε αυτά άτομα ήταν μια γυναίκα με κοντό μαλλί και τέσσερις άντρες....›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «.... από τους οποίους ο ένας είχε άσπρα μαλλιά στο κεφάλι, αυτός πρέπει να ήταν ο Γιωτόπουλος, ο άλλος ήταν σίγουρα ο Σάββας Ξηρός, ο άλλος μου φάνηκε σα χαζός και πρέπει να ήταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος...›. ¶ρα λοιπόν, πέντε δεν τους λέει όλους-όλους; Γιατί πάτε να τους βγάλετε επτά;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι, δε λέει πέντε όλους-όλους κ. Πρόεδρε, υποτιμάτε τη δική μου νοημοσύνη τώρα. Όταν λέει «επιβεβαιώνω την κατάθεσή μου και προσθέτω τα εξής, και προσθέτω για πέντε άτομα›, αυτό τουλάχιστον πρέπει να διευκρινισθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, εκτιμάται και αυτό που λέτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κυρία μάρτυς εγώ δεν υποτιμώ καθόλου τη νοημοσύνη σας, θέλω όμως διότι εδώ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι στην αρχή είπατε Α και μετά είπατε Ω. Θέλω τώρα την τελική σας άποψη. Θέτω και πάλι με όση σαφήνεια μπορώ το ερώτημα: έχετε πει στην πρώτη σας κατάθεση ότι είδα μέσα στο πάρκο –μάλιστα την ίδια ημέρα και την προηγούμενη πολύ κοντά αυτές τις δύο ημέρες- δύο άτομα, έναν ψηλό, έναν κοντό, ο ψηλός που έμοιαζε με τον Σάββα Ξηρό και πήγε στην τουαλέτα. Πάει αυτό.

Έρχεστε τώρα στον Ανακριτή μετά από 10 χρόνια και λέτε: «επιβεβαιώνω αυτά που είπα στην κατάθεσή μου, δηλαδή επιβεβαιώνω ότι δύο άτομα ήταν στο πάρκο και προσθέτω τα εξής –και έχετε βεβαίως κάθε δικαίωμα να προσθέσετε πράγματα- ότι επί 20 περίπου ημέρες πριν την έκρηξη, περιφέρονταν στην περιοχή όπου έγινε η έκρηξη, πέντε άτομα που παρίσταναν τους τοπογράφους›.

Θέλω τώρα να διευκρινίσετε στο Δικαστήριο αυτά τα 5 άτομα που παρίσταναν τους τοπογράφους και που περιφέρονταν επί 20 ημέρες πριν την έκρηξη στην περιοχή σε αυτά τα 5 άτομα συμπεριλαμβάνετε και τους δύο που είχατε δει την ημέρα της έκρηξης; Ναι ή όχι;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και την αριθμητική ξέρω και την αλφαβήτα την ξέρω. Πέντε άτομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα κι όλα, ή πέντε συν δύο ίσον επτά.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα δηλαδή;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τέσσερα – πέντε άτομα εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα κι όλα. Απορώ γιατί το καταλάβαμε λάθος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να διευκρινίσουμε ακόμη πιο πολύ γιατί σημασία έχουν οι λεπτομέρειες σε μια δίκη. Επί 20 ημέρες πριν από το τραγικό συμβάν βλέπατε 4 – 5 άτομα. Την ίδια ημέρα και μία ημέρα πριν, είδατε δύο άτομα. Έχουμε δύο δεδομένα. Επί 20 ημέρες από πριν 4 – 5 άτομα που κάνουν τους τοπογράφους κάνουν βόλτες στο πάρκο. Ένα το κρατούμενο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όμως προσδιορίζουμε χρονικά τώρα την κρίση σας και τη μαρτυρία σας και προσδιορίζω τώρα χρονικά αυτό που θέλω να καταθέσετε, την προηγούμενη ημέρα, τη Δευτέρα 15/7 και το Σάββατο 13/7. Έρχομαι σε αυτές τις δύο ημέρες. Τρίτη είναι η έκρηξη και εσείς καταθέτετε ότι τη Δευτέρα, δηλαδή μία ημέρα πριν, και το Σάββατο τρεις ημέρες πιο πριν, είδατε δύο άτομα: το ένα εξ αυτών μπήκε στην τουαλέτα.

Αυτά τα δύο άτομα τα εντάσσετε στην ομάδα των 5 τοπογράφων που είχατε δει πιο πριν; Ναι ή όχι;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όταν τους είδα στην τηλεόραση λέω ναι αυτοί οι δύο ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απορώ γιατί συζητάμε το ίδιο πράγμα; Η γυναίκα είπε: τέσσερις - πέντε όλοι κι όλοι. Δεν είπε πέντε συν δύο επτά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε καταλαβαίνετε πολύ καλά γιατί συζητάμε αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν το καταλαβαίνω. Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει, για ένα πράγμα που το κατάλαβα από την αρχή, εσείς ακόμη συνεχίζετε να ρωτάτε. Το είπε. Αν θα την πιστέψουμε ή όχι, είναι άλλο θέμα. Ότι τα λέει έτσι, έτσι τα λέει. Συνεχίζει η ερώτηση.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ τελείωσε αυτό το θέμα, δεν επιτρέπω άλλη ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Νομίζω ότι είναι μια εύλογη απορία δική μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω καμία απορία διότι το κατάλαβα από την αρχή. Αν θα πιστέψετε τη μάρτυρα ή όχι, είναι άλλο θέμα και άλλο τι λέει η μάρτυς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ πολύ να μου επιτρέψετε να συνεχίσω τη θέση των ερωτήσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίστε αλλά μην ρωτάτε τα ίδια όμως.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Απλούστατα δεν θα απαντήσω ξανά αν θα μου λέει τα ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα απαγορεύσω εγώ να απαντήσετε και ας προσφύγει στο Δικαστήριο ο κ. συνήγορος. Πάνω στους πέντε ή επτά. Σε άλλες ερωτήσεις απαντήστε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν ήταν επτά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αφού διευκρινίσαμε αυτό το θέμα, η απορία μου είναι η εξής: γιατί στον κ. Ανακριτή δεν είπατε ότι «ξέρετε, από τους τοπογράφους αυτούς που σας λέω που ήταν 20 ημέρες πιο πριν, οι 2 ήταν πολύ συγκεκριμένα και την προηγούμενη του τραγικού συμβάντος εκεί›. Αυτό γιατί δεν το διευκρινίσατε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είπα τέσσερα – πέντε άτομα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γιατί δεν το διευκρινίσατε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν το διευκρίνισα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω τώρα να εξηγήσετε λίγο ακόμη με δεδομένο ότι τα δύο άτομα που έχετε δει την παραμονή και το Σάββατο πριν από το συμβάν, εντάσσονται στην ομάδα των πέντε, γιατί στον κ. ανακριτή δεν περιγράφετε λεπτομερώς τουλάχιστον τους δύο από τους πέντε, όπως τους είχατε δει την πρώτη φορά.

Γιατί –αναφέρομαι στην αρχή της τοποθέτησής μου- την πρώτη ημέρα ήσασταν σαφής και λεπτομερής. Έχει μαύρο πουκάμισο, έχει σπορτέξ παπούτσια, έχει το ένα, έχει το άλλο. Γιατί στον κ. Ανακριτή δεν λέει πάλι ότι «ξέρετε, από αυτά τα πέντε άτομα, τους δύο, τους έχω προσέξει πολύ καλά κι έχουν αυτό κι αυτό το χαρακτηριστικό›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού αναφέρεται στην κατάθεσή της. Πάλι τα ίδια θα λέει; Κι εγώ αν ήμουν Ανακριτής δεν θα τη ρωτούσα πάλι. Επιβεβαιώνω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αφήστε να απαντήσει η ίδια.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα πάλι θα απαντήσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ εγώ να την αφήνω τώρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε διαφωνώ ριζικά με την τακτική σας να προλαμβάνετε τη μάρτυρα και να απαντάτε αντ’ αυτής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν προλαμβάνω. Εγώ τη μάρτυρα την εξέτασα όπως έπρεπε, όπως κι εσάς σας έδωσα να την εξετάσετε. Αλλά δεν μπορώ να επιμένουμε στα ίδια πράγματα. Γιατί δεν τη ρώτησε ο Ανακριτής;!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι δεν είπα αυτό. Όπως είδατε, ρώτησα σαφέστατα την ιδία γιατί δεν περιέγραψε στον κ. Ανακριτή λεπτομερώς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν περιγράψατε στον κ. Ανακριτή;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αφού δεν με ρώτησε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι κα μάρτυς, γιατί στον Ανακριτή εσείς περιγράφετε τον άλλο που δεν είχατε δει που λέτε ότι είναι ο κ. Γιωτόπουλος και λέτε ότι είχε άσπρα μαλλιά και το κεφάλι του σκυφτό.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι τελείως άσπρα τα μαλλιά του.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γιατί περιγράφετε τον καινούριο που δεν έχετε πει και ξεχνάτε να περιγράψετε αυτούς που ήδη έχετε περιγράψει.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να σας απαντήσω και σε αυτό. Γιατί ήρθε δυο τρεις φορές μ’ ένα άσπρο αυτοκίνητο συγκεκριμένα, το οποίο μου διέφυγε να το πω αυτό και στεκόταν από την 28η Οκτωβρίου εκεί μπροστά στο κρεοπωλείο του συχωρεμένου.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποιος αυτό κα μάρτυς;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κ. Γιωτόπουλος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για συνεχίστε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήρθε δυο τρεις φορές εκεί πέρα και μετά έφυγε και άφησε τους υπόλοιπους. Που είναι το κακό;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτοί οι πέντε άνθρωποι οι οποίοι επί 20 ημέρες περίπου περιφέρονταν και παρίσταναν τους τοπογράφους, είπατε ότι τον όρο τοπογράφο σας τον υπέδειξε ο συχωρεμένος ο χασάπης της περιοχής. Τι έκαναν όμως αυτοί; Γιατί επί 20 ημέρες σημαίνει ότι μια, δύο, πέντε, δέκα φορές, αν όχι κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα, τους έχετε μπροστά σας. Γιατί είπατε ότι το μαγαζί είναι δίπλα στο πάρκο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βλέπετε αυτούς και νομίζω ότι είπατε δύο ώρες κάθε φορά. Πόσο περίπου;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πρωινές ώρες έρχονταν. Δεν ξέρω το βράδυ, γιατί εγώ κλείνω το βράδυ και δεν ξέρω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Περιφέρονταν όταν έρχονταν περίπου 2 ώρες στο χώρο αυτό;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως. Έκαναν και γύρω – γύρω την παιδική χαρά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ πολύ περιγράψτε ακριβώς όταν βλέπετε 4 – 5 άτομα επί 2 ώρες κάθε ημέρα, ημέρα παρά μέρα, επί 20 ημέρες να είναι στο πάρκο, προφανώς σας κάνει εντύπωση το ότι είναι εκεί. Τι έκαναν όμως; Κάπνιζαν; Ήταν όρθιοι; Κοιτούσαν τον ουρανό;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είδα αν έπιναν και καφέδες!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είπατε ότι παρίσταναν τους τοπογράφους. Αυτό, είναι μια κρίση η οποία βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που έχετε δει. Τι έχετε δει να κάνουν ώστε να συμπεράνετε ότι παρίσταναν τους τοπογράφους;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα και το ξαναλέω και δεν θα απαντήσω ξανά: γύριζαν μέσα και έβλεπαν την παιδική χαρά. Είχαν το σκοπό τους οι άνθρωποι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Η παιδική χαρά τι έκταση έχει;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αν ήξερα ότι θα βρισκόμουν σε αυτό, θα έπαιρνα τη μεζούρα και θα μετρούσα και θα σας έλεγα 200 μ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να σας διευκολύνω. Σε σχέση με την παρούσα αίθουσα που βρισκόμαστε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι μια μεγάλη παιδική χαρά η οποία είναι από την 28η Οκτωβρίου μέχρι Βίτσι. Είναι μια τεράστια παιδική χαρά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σε σχέση με αυτή εδώ τη μεγάλη αίθουσα. Πιο μικρή ή πιο μεγάλη;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιο μικρή.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Η απορία μου δυστυχώς λίγο αυξάνεται. Γιατί όταν έχουμε μια παιδική χαρά η οποία είναι λίγο μικρότερη από την παρούσα αίθουσα, επί 20 ημέρες τι κάνουν αυτοί οι τοπογράφοι;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Παρακολουθούσαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κοίταζαν;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως παρακολουθούσαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακολουθούσαν συνέχεια δηλαδή αυτή την παιδική χαρά.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα ότι παρακολουθούσαν το θήραμα από πού θα περάσει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είπατε ότι δεν είχαν μαζί τους κάποια εργαλεία.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι δεν είχαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν θυμάμαι καλά, είπατε ότι δεν ήταν ντυμένοι ως εργάτες, είχαν κανονικό ντύσιμο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήταν άψογα ντυμένοι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είχαν και κοστούμι; Σακάκι καλοκαιρινό;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με πουκαμισάκια. Ιούλιος μήνας ήταν, σακάκια θα φορούσαν;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υπάρχουν και καλοκαιρινά. Στο Δικαστήριο όταν πηγαίνουμε καλοκαιρινό σακάκι φοράμε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα δεν πήγαιναν σε Δικαστήριο!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχουμε ως δεδομένο ότι εσείς επί 20 περίπου ημέρες τους βλέπετε περίπου 2 ώρες κάθε μέρα.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν τους έδιναν και μεγάλη σημασία στο κάτω – κάτω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τους βλέπετε τους κύριους να κάνουν βόλτα, δηλαδή ουσιαστικά να είναι αργόσχολοι αν κατάλαβα καλά.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για να κάνουν αυτή τη δουλειά, αργόσχολοι θα ήταν!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το μόνο που έκαναν ήταν να κόβουν βόλτες και να κοιτάνε το χώρο και να πηγαίνουν και τουαλέτα καμιά φορά.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά τα είπε ήδη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μία ακόμη απορία μου. Εσείς τους έχετε δει επί 20 ημέρες και προφανώς σε κάθε λογικό άνθρωπο όπως είστε κι εσείς, προξενούν εντύπωση. Γιατί αυτοί οι κόβουν βόλτες συνέχεια, αργόσχολα επί 20 ημέρες!

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν θα ήθελα να απαντήσω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα δεν έχω ακόμη κάνει την ερώτησή μου

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι. Σας είπα ότι όταν έρχονται κάποιοι στην παιδική χαρά, πόσο θα καθόμουν να τους έβλεπα;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν θυμάμαι καλά, έχετε πει ότι η παιδική χαρά υπήρχε από πριν.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως υπήρχε, αλλά δεν υπήρχε φύλακας. Ήταν εγκαταλελειμμένη, την οποία την έφτιαξαν τώρα και έβαλαν και φύλακα μετά από αυτά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Η απορία μου και το συναφές ερώτημα είναι το εξής: βλέπετε επί 20 ημέρες αυτούς και πηγαίνετε την ημέρα του ατυχήματος?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, αυτά δεν είναι ερωτήσεις. Δεν είναι ατύχημα, μην το λέτε ατύχημα, διαμαρτύρεται ο κ. Εισαγγελέας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το τραγικό συμβάν, την έκρηξη, την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην το λέτε ατύχημα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το τραγικό συμβάν, η έκρηξη, η εγκληματική ενέργεια αν θέλετε. Πηγαίνετε την ίδια ημέρα της εγκληματικής ενέργειας και καταθέτετε και όλα αυτά βεβαίως, εσείς που έχετε ιδιαίτερη ικανότητα παρατήρησης?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, το είπατε αυτό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω να κάνω ερώτηση και με εμποδίζει να κάνω τις ερωτήσεις που θέλω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι όπως τις θέλετε εσείς. Γιατί εσείς κάνετε αγόρευση, δεν κάνετε ερωτήσεις.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν θα απαντήσω κ. Πρόεδρε. Αν δεν κάνετε ερώτηση, εγώ θα σας απαγορεύσω. Θα εφαρμόσουμε κάποτε και τη Δικονομία!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δικό μου αίτημα είναι να εφαρμόζεται πάντοτε η Δικονομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι ερωτήσεις όμως δεν είναι οι πρέπουσες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πηγαίνετε λοιπόν και καταθέτετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Δεν με νοιάζει «πηγαίνετε και καταθέτετε›. Ερώτηση έχετε; Μην απαντάτε σας παρακαλώ.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν απαντώ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα δεν με αφήνει να κάνω την ερώτηση. Επιτέλους!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ερώτηση αυτή. Το «πηγαίνετε και καταθέτετε› δεν είναι ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν την έχω διατυπώσει ακόμη! Καταθέτετε την ίδια ημέρα. Τελεία. Γιατί δεν αναφέρετε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ερώτηση αυτή.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν απαντώ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γιατί δεν καταθέτετε εκείνη την ημέρα για τους πέντε τοπογράφους που επί 20 ημέρες αργόσχολοι έκαναν βόλτες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα θα απαντήσετε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πότε να απαντούσα; Εκείνη την ημέρα που έγινε το συμβάν;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αφού την ίδια ημέρα πηγαίνετε και δίνετε κατάθεση.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εκείνη την πρώτη ημέρα, είδα αυτούς τους δύο. Διότι οι άλλοι αποσύρθηκαν. Τι να σας πω άλλο;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή τώρα λέτε στο Δικαστήριο ότι αυτή η ομάδα των πέντε τοπογράφων δεν ήταν συμπαγής, αλλά κάποιες φορές ήταν και οι πέντε και κάποιες φορές ήταν μόνο οι δύο. Παρακαλώ διευκρινίστε το.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να σας κάνω κι εγώ μια ερώτηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι σας παρακαλώ. Θα απαντάτε σε ό,τι σας ρωτάει.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα απαντάω. Αλλά για το θέμα αυτό, όταν εγώ θέλω να πάω να κλέψω κάπου, θα πάω τρεις – τέσσερις φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, δεν είναι απάντηση αυτή.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κυρία μάρτυς πείτε στο Δικαστήριο πότε αποσύρθηκαν οι υπόλοιποι τρεις;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το είπα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πότε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας το είπα προ ολίγου.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έμειναν οι δύο και οι υπόλοιποι αποσύρθηκαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή την ημέρα του τραγικού συμβάντος, της εγκληματικής ενέργειας και την προηγούμενη?

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιο μπροστά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πότε ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσες μέρες πρωτύτερα; Μία; Δύο; Τρεις;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήρθαν δυο τρεις φορές και μετά οι υπόλοιποι αποσύρθηκαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Στο 20ήμερο που λέτε, αν μπορούμε να πούμε ο βασικός πυρήνας τα δύο άτομα και οι άλλοι είχαν έρθει μόνο δύο ή τρεις φορές.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οι άλλοι υπέδειξαν από πού θα περάσει το θήραμα. Ήταν ο καθηγητής φαίνεται και τα ήξερε αυτά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο καθηγητής λέτε ο κ. Γιωτόπουλος;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν ξέρω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Διευκρινίζετε στο Δικαστήριο ότι από την ομάδα αυτή των πέντε που παρίσταναν τους τοπογράφους, οι τρεις είχαν έρθει μόνο δύο ή τρεις φορές, ενώ οι άλλοι έρχονταν σε πιο σταθερή βάση. Το κατάλαβα καλά;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οι άλλοι δύο;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως έρχονταν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ενώ οι τρεις είχαν έρθει μόνο δυο τρεις φορές.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αποσύρθηκαν οι άλλοι. Όταν κάνουν το σκοπό τους από πού, και πως, και τι, και το ένα και το άλλο, βεβαίως δεν είχαν καμία άλλη δουλειά να σταθούν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει απαντήσατε. Υπάρχει άλλη ερώτηση;

Ο κ. Παρασκευόπουλος.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να αποφορτίσουμε λιγάκι το κλίμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να το αποφορτίσουμε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αν θα μου πείτε τα ίδια, δεν θα το αποφορτίσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω οι ερωτήσεις να γίνονται ευθέως όπως λέει η Δικονομία. Το να λέμε «είπατε στην τάδε κατάθεσή σας, εκείνο, εκείνο κι εκείνο›, εκείνο το οποίο μπορείτε να ζητάτε από το Δικαστήριο είναι «αναγνώστε παρακαλώ το μέρος εκείνο της κατάθεσης› και από εκεί και πέρα θα συνεχίζουμε. Το κλίμα δεν πρέπει να φορτίζεται. Πρέπει να σεβόμαστε και τη Δικονομία.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε δεν θέλω να κάνω τον υπερασπιστή του άξιου συναδέλφου μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εξαίρετος και γνωριζόμαστε χρόνια και έχω μεγάλη εκτίμηση. Ad hoc μπορούμε να διαφωνούμε σε ορισμένα πράγματα και εγώ επειδή είμαι ο Πρόεδρος κρατάω κάποιο πηδάλιο και πρέπει το σκάφος να πηγαίνει στην ευθεία μόνο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε ένας εκνευρισμός, πιστεύω όμως ότι δεν είχε ολοκληρώσει την ερώτησή μου.

Εγώ θα ρωτήσω δύο πράγματα μόνο την κυρία, να μου εξηγήσει αν θυμάται. Επίσης παρακαλώ επειδή δεν ήμουν από την αρχή εδώ, αν έχει ερωτηθεί, να μην το ξαναρωτήσω για να μην υποπέσω κι εγώ σε αυτό που εσείς θεωρείτε ότι ενδεχομένως βαρύνει ή είναι αντιδικονομικό.

Πείτε μου κα μάρτυς, καταθέτετε την πρώτη πραγματικά ημέρα στις 16 Ιουλίου ένα γεγονός και λέτε ότι «τον προηγούμενο χρόνο από την έκρηξη δεν αντιλήφθηκα κάτι ύποπτο να μου κινήσει την περιέργεια› και στην ανακριτική σας λέτε ότι «επί 20 ημέρες βλέπατε›. Εξηγήστε μου γιατί αυτή η διαφορά.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αφού τους αναγνώρισα μετέπειτα;

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Αναγνωρίζετε την πρώτη πάλι ημέρα 2 άτομα με μοτοσικλέτα κλπ., κάνατε κάποιες περιγραφές και μετά από 12 – 13 χρόνια, αναγνωρίζετε πέντε. Τι συνέβη στη μνήμη σας κι έγινε αυτή η αλλαγή;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα, αναγνώρισα τους πέντε όταν τους είδα στην τηλεόραση.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλο σας ρωτώ, προσέξτε την ερώτησή μου. Ερωτώ: την ημέρα που ήταν φρέσκο το πράγμα της έκρηξης της εγκληματικής ενέργειας γιατί θυμηθήκατε τα δύο και μετά θυμηθήκατε τα πέντε; Για ποιο λόγο;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα. Μετέπειτα, όταν τους είδα στην τηλεόραση είπα «ήταν αυτοί οι πέντε›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, γίνεται ανακύκλωση του ίδιου ερωτήματος. Το να τη ρωτάμε τα ίδια, δεν ωφελούμαστε.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπα να με διακόψετε αν πραγματικά έχει ερωτηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πράγματι έχει ερωτηθεί.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διαφορά μικρή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πράγματι κάνατε λίγο διαφορετικά την ερώτηση.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ρωτήσω κάτι άλλο που ίσως είναι το πιο καινούριο που έχει ερωτηθεί για την υπόθεση αυτή. Σε αυτές τις 15 ημέρες που πάρα πολύ αργά θυμηθήκατε επί 20 ημέρες οι ύποπτοι αυτοί έκαναν κάποιες περιφορές, είδατε να βάζουν μηχανήματα, ή εκρηκτικά;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε εάν είδατε το χαζούλη καθ’ υμάς τον οποίο υπερασπίζομαι συμπτωματικά κι εγώ από τη Χαλκίδα που τον περιέγραψε ως χαζούλη, είδατε καμιά άλλη κίνηση εκτός από την περιφορά εκεί στην περιοχή;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι δεν είδα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλες ερωτήσεις κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε τον λόγο κ. Χρυσικόπουλε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυς, στις 16/7 αφού δώσατε την κατάθεση, μετά πήγατε και υποδείξατε για να συνταχθεί κάποιο σκίτσο, θυμάστε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στην Αστυνομία;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Αστυνομία, ναι.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως. Και φωτογραφίες μου έδειξαν και σκίτσα μου έκαναν και τους είπα όχι δεν είναι αυτοί.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δώσατε οδηγίες για να γίνει ένα σκίτσο;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έλεγα περίπου όταν μου έκαναν τα σκίτσα και πάλι αμφέβαλλα και τους το είπα. Κι αυτά που μου κάνετε τα σκίτσα δεν μοιάζουν μ’ αυτούς.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλο σας ρωτώ. Αυτά είναι τα σκίτσα. Μπορείτε να τα δείτε σας παρακαλώ πολύ, να πείτε ποια είπατε εσείς ότι μετά από δικές σας υποδείξεις;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα, αμφέβαλλα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας πει ποιο έχει κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι θέλετε εσείς, η ερώτηση είναι δική σας. Σας ανήκει η ερώτηση. Βάσει της περιγραφής.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια χρειάστηκαν δικές σας οδηγίες για να γίνουν.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η Αστυνομία μου έκανε τα σκίτσα και τους είπα «τι να σας πω; Και μοιάζουν και δεν μοιάζουν. Δεν είμαι βέβαια. Δεν είναι αυτοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι αυτοί είπε από τα σκίτσα. Δεν τα είδε επιτυχημένα τα σκίτσα, αυτό είπε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τους το είπα. Και σκίτσα μου έκαναν και φωτογραφίες μου έδειξαν και απ’ όλα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ όλα αυτά τα σκίτσα εδώ κανένα δεν βλέπετε επιτυχημένο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε ένα – ένα το σκίτσο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τι να το δω; Λιγάκι εδώ με τα μακριά τα μαλλιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ σε βλέπουν οι σκιτσογράφοι και δεν σε φτιάχνουν και ίδιο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι τόσο απλό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλό δεν γίνεται, αλλά λέω.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως δεν επιτυγχάνουν πάντα τα σκίτσα.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καθόλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μερικά;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ελαφρώς.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ελαφρώς ποιος;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για τον Σάββα. Πολύ ελαφρώς και αμφέβαλλα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ο άλλος που λέτε ελαφρώς;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τίποτα. Σας είπα, τα σκίτσα του όλα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε «τον αναγνωρίζω από τα σκίτσα›. Δέστε τες όλες κι εσείς μια ματιά.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ των υστέρων μετά από 10 χρόνια, το ’91 έγινε η πράξη, μέχρι το 2002 και προσθέτει και άλλα πρόσωπα, με τα δυο που είχε δει και είχε περιγράψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι κρίση, αλλά θα κάνετε ερωτήσεις τώρα στη μάρτυρα για να τη διώξω τη μάρτυρα γιατί πολύ κάθισε εδώ πέρα τούτη εδώ. Φάγαμε μια μέρα ολόκληρη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχει δώσει καμία οδηγία, αν έχει κάνει έστω και το παραμικρό για να γίνει ένα σκίτσο. Αυτή είναι η ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και προφανές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη, έχετε το λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να διευκρινιστεί το θέμα των σκίτσων σε σχέση πάντα με τον κ. Γιωτόπουλο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ούτε καν πλησίασε το σκίτσο του.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κα μάρτυς, πέστε μου το εξής: αυτή η ενέργεια είναι 16/7, την κατάθεση την δώσατε 16/7/1991. Πότε μάθατε εσείς ότι το έχει αναλάβει η 17Ν την ευθύνη γι’ αυτή την ενέργεια;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από τότε που είχε γίνει το ατύχημα του Σάββα Ξηρού. Τότε τους αναγνώρισα εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο. Λέω: η ενέργεια έγινε 16/7/1991,πότε μάθατε εσείς ότι ανέλαβε την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια η 17Ν;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν ασχολήθηκα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν ασχοληθήκατε καθόλου;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, καθόλου. Απλούστατα είπαν ότι έβαλαν τη βόμβα. Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά το ατύχημα του κ. Σάββα Ξηρού που χτύπησε. Γιατί αυτό ήταν πράγματι ατύχημα. Ως προς αυτόν ήταν ατύχημα, διότι είναι και πράξη διωκόμενη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όταν πήγατε στην Αστυνομία και δώσατε κατάθεση στις 16/7/91 δεν ακούσατε εκεί ότι επρόκειτο για ενέργεια της 17Ν;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι. Εγώ δεν ασχολήθηκα μετέπειτα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα το ακούσατε στις 16/7/91 ότι επρόκειτο για ενέργεια της 17Ν.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως και μου είπαν μάλιστα ότι ήταν ο δυναμίτης, το μπαρούτι, τι είναι αυτό που βάζουν, ότι ήταν γύρω στα 35-40 κιλά δυναμίτιδα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας το είπαν από τότε, έτσι δεν είναι;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως μου το είπαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εξηγήστε μου τότε κ. μάρτυς.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και είπα πως σωθήκαμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας τα είπαν προτού δώσετε και την κατάθεση σας ή την ώρα που την δίνατε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εκείνη την ώρα που έδινα την κατάθεση και είπα εγώ «τι πράγμα ήταν αυτό;› και μάλιστα μου έκανε εντύπωση που δεν υπήρχε κίνηση ούτε στην άνοδο ούτε στην κάθοδο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε αυτά, μη τα λέτε τώρα πάλι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν ρώτησα αυτό όμως κ. Πρόεδρε. Αυτό που βγαίνει από την απάντηση είναι ότι ήξερε από τη πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο για ενέργεια της 17Ν. διότι προηγουμένως είπε «όταν είδα και όταν άκουσα το 2002›.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Διότι μου το είπαν εκεί στην Αστυνομία που πήγα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κα μάρτυς, 16/7/91 που σε αυτή την κατάθεση στέκω εγώ τη δική σας, αναφέρεστε μόνο σε δύο άτομα. Δεν αναφέρεστε σε άλλα άτομα. Αναφέρεστε μόνο σε δύο άτομα συγκεκριμένα στην πρώτη 16/7/91, αυτή που δώσατε στον αστυνομικό τον κ. Φραγκίσκο Ιωάννη. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί δεν αναφέρεστε και στα υπόλοιπα άτομα;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πάλι θα ξαναπαντήσω τώρα. Κανονικά δεν θα πρέπει να απαντήσω. Σας είπα, οι δύο αυτοί που έβαλαν, ξέρω εγώ πως ανατινάχτηκαν, πήραν την μοτοσικλέτα και έφυγαν. Όταν όμως τους είδα στην τηλεόραση, λέω «αυτοί οι 5 ήταν›. Επανειλημμένως το ζητάτε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε 4η φορά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως το είπε, αλλά είπε ότι δεν ήξερα για 17Ν και το έμαθα μετά όταν έγινε η έκρηξη. Τώρα είπε ότι για την 17Ν το ήξερε από την πρώτη στιγμή και το άκουσε στην Αστυνομία. ¶λλο το ένα, άλλο το άλλο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τότε η 17Ν ήταν στο φόρτε της. Τα εγκλήματα πήγαιναν και ερχόντουσαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση γιατί δεν δώσατε μια περιγραφή ενός ανθρώπου που και ηλικιακά διέφερε από τους δύο που περιγράφετε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα, ήταν σε νεαρή ηλικία, όχι τώρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πόσο ήταν δηλαδή ο κ. Γιωτόπουλος τότε; 27 χρονών που λέτε στις καταθέσεις σας; Διότι έχετε δώσει δυο καταθέσεις και μιλάτε για δύο άτομα 27 χρονών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι αυτά ?

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ερωτώ κ. Πρόεδρε γιατί δεν περιγράφει κάποιον μεγαλύτερο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τη ρώτησα κι εγώ. Δεν έδωσα λέει στους άλλους, αυτούς που τους είδα τελευταίες στιγμές κλπ.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ την ηλικία μου δεν τη δείχνω τώρα. Είμαι 65 χρόνων. Δείχνω την ηλικία μου; Όχι. Όποιος θα με δει θα πει 50άρα, 55άρα. Έτσι είναι κ. Πρόεδρε. Μπορώ εγώ να χαρακτηρίσω την ηλικία του;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, μη προσωποποιούμε τα πράγματα. Ας τα κρατήσουμε σε ένα επίπεδο σοβαρό. Εδώ μιλάμε για ανθρωποκτονίες. Μη αστειευόμαστε, δεν κάνει τώρα.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήταν νεαρά άτομα. Γιατί δεν λέω για τον μικρό τον αδερφό του; Όχι. Ήταν νεαρά άτομα και ο άλλος ήταν πιο μεγάλος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για ποιο μικρότερο αδερφό λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε τώρα να τελειώνουμε. Σας παρακαλώ πολύ έκλεισε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τελειώνουμε τώρα. Τι εννοείτε «δεν λέω για τον μικρότερο αδερφό του›; Για ποιον αδερφό του μιλάτε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αφού δεν τον έχω δει; Θα ήταν τότε 17-18 χρόνων. Μπορώ να πω ότι ήταν ένας 17-18 χρόνων; Δεν τον είδα. Πάντως αν θα μου πουν ξανά τα ίδια, δεν θα απαντήσω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Λέτε στην κατάθεση σας στον κ. Ανακριτή ότι είδατε και μια γυναίκα. Αυτής το σκίτσο γιατί δεν δώσατε οδηγίες να συνταχθεί το 1991;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν την υπολόγισα εγώ εκείνη. Είπα μια κυρία ψηλή, με πολύ κοντό μαλλί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶λλο ρώτησα εγώ όμως. Το 1991 γιατί δεν είπατε και για την γυναίκα και γιατί δεν δώσατε έστω και οδηγίες για το σκίτσο, να συνταχθεί έστω κι ένα σκίτσο γυναίκας;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν το υπολόγισα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι δεν υπολογίσατε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ότι θα συμμετείχε και η κυρία. Αλλά η κυρία μπορεί να ήταν απλώς θεατής, να έρθει να δει. Ξέρω εγώ; Μπορεί να ήρθε να δει το πάρκο μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ήταν περαστική δηλαδή, άσχετη.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βρύσες υπάρχουν, μπορεί να ήθελε να πιει νερό, τουαλέτα υπάρχει και μπορεί να ήθελε να πάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε, μήπως τελειώνουμε με την κυρία μάρτυρα.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στα ίδια δεν μπορώ να απαντήσω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν έχω πολλά πράγματα.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πάντως δεν θα απαντήσω ξανά τα ίδια και τα ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα απαντάτε όμως στις ερωτήσεις διότι και οι συνήγοροι έχουν κάποιες απορίες.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε αυτές που δεν έχουν ξαναρωτήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε αυτά που σας έχουν ρωτήσει, θα λέτε σε εμένα «κύριε Πρόεδρε αυτό το απάντησα› όχι όμως στους συνηγόρους.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στους συνηγόρους θα λέτε με ωραίο τρόπο σας παρακαλώ, όπως είδατε ότι σας φέρονται όλοι.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και εγώ φέρομαι άψογα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα αυτό λέω. Εδώ ο καθένας έχει κάποιο καθήκον.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μας είπατε πριν την ημέρα της έκρηξης πέρασε ένα κομμάτι της μηχανής πάνω από το κεφάλι σας.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μια λαμαρίνα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πόσο μεγάλο ήταν; Δείξτε μου με τα χέρια σας.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: (Δείχνει): Τόσο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από πού πήγε μετά; Χτύπησε πάνω στο μαγαζί; Πήγε μακριά;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι χαμηλό, είναι παλιά η κατασκευή. Πέρασε από πάνω την ώρα που έβγαινα εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέρασε πάνω από το κτίριο μετά;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πρώτα λοιπόν περνάει από το κεφάλι σας και μετά περνάει πάνω από το κτίριο; Έτσι έγινε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πέρασε από το κτίριο και την ώρα που έβγαινα εγώ, δηλαδή τυχαία έσκυψα το κεφάλι μου. Αλλιώς θα ήμουν κι εγώ μακαρίτισσα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και ευτυχώς μετά πέρασε και πάνω από το κτίριο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είχε περάσει από το κτίριο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχε ήδη περάσει από το κτίριο.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως είχε περάσει όχι μονάχα από εκείνη την πλευρά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έσκασε στα πόδια σας αυτό ή πήγε μακριά; Είχα ακούσει σε μια εκπομπή που λέγατε ότι έσκασε στα πόδια σας αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς ακούτε εκπομπές;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι βέβαια. Έχουμε προκατάθεση κ. Πρόεδρε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από κάτω προς τα πάνω πήγαινε ή από πάνω προς τα κάτω;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήμουν σε αυτό το σημείο και πήγε έτσι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μέχρι την ώρα που βλέπετε το κομμάτι να περνάει πάνω από το κεφάλι σας, έχετε ακούσει κρότο, ή λάμψη;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ¶κουσα κρότο σε λίγα μέτρα είχαν σπάσει τζάμια.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πριν δείτε το κομμάτι ή μετά, ακούσατε τον κρότο;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κρότος που έγινε και έτρεξα να δω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα κομμάτι περνάει πάνω από το κεφάλι σας και σκάει που δίπλα. Έχετε ακούσει κρότο και λάμψη εκείνη την ώρα ή μετά το ακούτε;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τη λάμψη που να τη δω εγώ;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν φαινόταν από εκεί η λάμψη;

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τη λάμψη δεν την είδα εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν φαινόταν. Τον κρότο τον είχατε ακούσει πριν ή μετά; Η ερώτηση είναι: πριν ή μετά, όχι αν υπήρχε.

Ε. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όταν σκάει η βόμβα θα την άκουγα πριν;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μετά ακούσατε δηλαδή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε που σας κάνει ερώτηση για το αυτονόητο; Το αυτονόητο δεν ερωτάται. Είδατε τι σας λέει; Είναι δυνατόν κ. συνήγορε πρώτα να ήρθε η λαμαρίνα και μετά να ακούσω τον κρότο;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ας μας το πει η ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό σας λέει.