Θέλετε να διαβάσω κάτι άλλο; «Εγώ με τους πυροβολισμούς που δέχθηκα, πάγωσα και ασυναίσθητα καλούσα σε βοήθεια. Δεν αντιλήφθηκα μετά τους πυροβολισμούς αν έφυγε το άτομο αυτό, αλλά σχεδόν αμέσως δέχθηκα άλλους δυο πυροβολισμούς, στα πόδια, πάλι από εκείνη την πλευρά που δέχθηκα και τους άλλους. Πιθανόν οι δεύτεροι πυροβολισμοί να προέρχονται από δεύτερο άτομο?›
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κοιτάξτε, τότε τα πόδια μου ήταν δεμένα και φυσικό το λόγο είναι, για το πέμπτο τραύμα, να μην είχε υποπέσει στην αντίληψή μου. Αλλά μετά που αντιλήφθηκα την βαρύτητα του χτυπήματος, οπωσδήποτε κατάλαβα.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα δεν σας είχαν πει οι γιατροί είκοσι μέρες τώρα, τι έχετε και τι δεν έχετε;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα κύριε συνάδελφε, σας το λέω τώρα, είναι πέντε τα τραύματα.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν κερδίζεται κάτι με το να είναι πέντε τα τραύματα. Εδώ πέρα χρειαζόμαστε μια αξιοπιστία στη διαδικασία.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τώρα εάν αμφισβητείτε την αξιοπιστία μου, είναι δικαίωμά σας.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι την δική σας. Όχι την δική σας, έχετε μια φόρτιση, την καταλαβαίνω. Αλλά εγώ πρέπει να συνδράμω στην ανεύρεση της αλήθειας.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σέβομαι το καθήκον σας, οπωσδήποτε το σέβομαι. Αλλά από εκεί και πέρα όμως και εσείς να σεβαστείτε την μαρτυρία μου. Εγώ μιλάω, εγώ που είχα υποστεί αυτή την επίθεση, εγώ που δέχθηκα πέντε πυροβολισμούς.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς μιλάτε τώρα, εσείς μιλούσατε και τότε που ήταν πρόσφατα τα γεγονότα στη μνήμη σας, γιατί η μνήμη είναι δική σας δεν είναι δική μου. Πάω παρακάτω, νομίζω ότι εξαντλήσαμε το θέμα με τις σφαίρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να υπενθυμίσω μια στιγμή την ιατροδικαστική έκθεση, μήπως μας φύγει και η απορία. Λέει εδώ: «α) Διαμπερές τραύμα δεξιό, β) διαμπερές αριστερού γόνατος, γ) και δ) εδώ, διαμπερές τραύμα του αριστερού γόνατος δια βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος, με πύλη εισόδου εις το μεσάθριο διάστημα έμπροσθεν του τένοντα του δικεφάλου μυός, διαστάσεων τόσο, επί της οπισθίας επιφανείας του κάτω τριτημορίου της αριστεράς κνήμης, στην αρχή του αχιλλείου τένοντος, παρατηρείται η πύλη εξόδου του βλήματος.›
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι μας λέει αυτό λοιπόν; Για μετρήστε πόσες είναι οι πύλες εισόδου; Τέσσερις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ λέει για τέσσερις, ο μάρτυρας όμως λέει για πέντε, τι θέλετε να κάνουμε;
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πού είναι οι πέντε εδώ πέρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας όμως λέει για πέντε, τι να κάνω εγώ;
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ που με δικαιώνετε. Διότι πράγματι η ιατροδικαστική έκθεση ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν δικαιώνω εγώ κανέναν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλώς θα συναξιολογηθούν όλα και θα αξιολογηθεί και η πρόθεση του άλλου.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καμία αντίρρηση. Εγώ αν θέλετε τα λέω και από λόγους ετοιμότητας προς τον μάρτυρα που είναι παρών όσο είναι διότι υπάρχει και ιατροδικαστική έκθεση, υπάρχουν και οι εκθέσεις των ενδυμάτων που δεν ήταν για σφαίρα από κει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα τα βρούμε κ. συνήγορε. Μην ανησυχείτε καθόλου.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, να με εκφοβίσουν, θα χτυπούσαν όπως σας είπα. Δεν με ακούσατε. Μια φορά ή δυο φορές ή στον αέρα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάμε και σ’ αυτό στο τι ήθελαν κ. Παπαδημητρίου.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: 5 κύριε συνάδελφε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάμε. Μην άγχεστε. Αν ήθελαν να σας σκοτώσουν, μία έφτανε και περίσσευε αποδεδειγμένα.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πως;
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έφτανε μία και περίσσευε.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, με λυπήθηκαν. Έδειξαν καλοσύνη. Δεν ντρεπόμαστε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα το «δεν ντρεπόμαστε› νομίζω ότι δεν σας έχω δώσει το δικαίωμα να μου μιλάτε μ’ αυτόν τον τρόπο.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Συγνώμη, ανακαλώ.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ’στε καλά. Προχωρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρω βέβαια ότι εδώ ανεβαίνουν λίγο οι τόνοι, αλλά εμείς είπαμε, ο νομικός μας πολιτισμός δεν μας επιτρέπει. Εδώ κάτω από την Ακρόπολη οι πρώτοι δικανικοί λόγοι εδώ γίνανε. Βέβαια δεν τα βρήκανε και τόσο καλά με τα ορκωτά εκεί ο Σωκράτης και κάτι άλλοι, αλλά τέλος πάντων.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως δεν θεωρώ ότι έχω ανεβάσει κανένα τόνο, ούτε και είναι στις προθέσεις μου κάτι τέτοιο. Τώρα είπατε προηγουμένως για τα όπλα για το 45άρι και το 38άρι. Και αναφέρατε ότι το 45άρι έχει ξαναχρησιμοποιηθεί από την ίδια Οργάνωση σε άλλες περιπτώσεις. Το 38άρι είχε ξαναχρησιμοποιηθεί; Αυτό με το οποίο σας πυροβόλησαν ή κάποιο άλλο. Ξέρετε;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τι λέτε εσείς;
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν λέω τίποτα. Ρωτώ για να καταλάβω.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Φυσικά έχει χρησιμοποιηθεί.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τότε λοιπόν αφού είχαν πρόθεση, γιατί μπαίνω τώρα στο θέμα της πρόθεσης να σκοτώσουν, για ποιο λόγο έπεσε μια σφαίρα μονάχα ρίχτηκε από το 45άρι το οποίο πραγματικά είναι φονικό όπλο και όλες οι υπόλοιπες από 38άρι; Πού έχει χρησιμοποιηθεί 38άρι σε άλλη ενέργεια της 17Ν με πρόθεση ανθρωποκτόνα;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σε όμοιες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στου Ματή ίσως, στου Ματή νομίζω ότι ήταν 38άρι.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στου Μάτη.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μόνο στην περίπτωση Ανδρουλιδάκη κύριε Πρόεδρε. Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, δώστε μου μια εξήγηση εσείς γι’ αυτό. Γιατί οι πυροβολισμοί δεν ρίχτηκαν από το 45άρι, εφόσον υπήρχε ανθρωποκτόνα πρόθεση;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα ήταν δυο οι δράστες, όπως διαπιστώθηκε ήταν δυο οι δράστες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει να τους ρωτήσετε όμως.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ακριβώς.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μην ειρωνεύεστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα αφού τον βλέπετε τώρα τον μάρτυρα, τι να πει.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την άποψή του θέλω να καταλάβω, πώς σχημάτισε την πεποίθηση ότι υπήρχε ανθρωποκτόνα?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το εκτιμήσουμε εμείς αυτό κύριε συνήγορε.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, οι πυροβολισμοί συμπληρώθηκαν και με πυροβολισμούς από 45άρι, το οποίο 45άρι χρησιμοποιείτο κατά παράδοση από την Οργάνωση για εκτελέσεις.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσες σφαίρες ήταν από το 45άρι και πόσες από το άλλο; Ξέρετε τα έχετε δει αυτά στα πειστήρια και στις εκθέσεις;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε τα έχετε διαβάσει εσείς και τα ξέρετε.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια ήταν από 45άρι.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: 2 είναι από 45άρι, είναι πέντε συνολικά οι σφαίρες, είναι 3 από 38άρι περίστροφο και 2 από 45άρι. Αλλά εκεί αναφέρεται όμως μια, αλλά είναι δυο. Δεν έχω γνώσεις από όπλα. Αλλά πιστεύω ότι τρεις είναι από 38άρι και 2 από 45άρι.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε τώρα στην πρόθεση, αν ήταν ανθρωποκτόνα, ή δεν ήταν. Εσείς ο ίδιος 20 μέρες μετά δώσατε μια εξήγηση γι’ αυτό, δεν την λησμονώ καθόλου, είπατε ότι, προφανώς αυτοί είχαν σκοπό να με πυροβολήσουν στα πόδια για να με τραυματίσουν και να με εκφοβίσουν. Έγινε ερώτηση και ήταν φυσικό να γίνει επανειλημμένα προηγουμένως, γιατί μεταβάλλατε άποψη και κάτω από ποιες συνθήκες εν πάση περιπτώσει γύρω απ’ αυτό το θέμα και είπατε ότι, ύστερα από αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και προφανώς συζητήσεις με τους θεράποντες γιατρούς σας, καταλήξατε και στην άποψη ότι ήταν δυνατόν να επέλθει θάνατος από τα χτυπήματα αυτά. Ορθώς επισημαίνω;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Συνεχίστε.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τις ημέρες λοιπόν του συμβάντος, καθώς επίσης και τις επόμενες 20 μέρες και τουλάχιστον μέχρι της 15.1.1993 που δίνετε την κατάθεση και λέτε ότι δεν είχαν σκοπό να σας σκοτώσουν, με τις γνώσεις που έχετε τις ιατρικές, ως ένας μέσος άνθρωπος , μάλλον υψηλότερος του μέσου, μορφωμένος, οικονομολόγος και δικηγόρος, αλλά και ως ένας παθών που έχει νοσηλευθεί δεν έχετε διαγνώσει πρόθεση ανθρωποκτόνα, έτσι συμπεραίνω απ’ αυτό που έχετε καταθέσει.
Ερώτημα: Αν εσείς που είστε ο παθών και είστε, με τόσες περιπέτειες και μετά από τόσα χρόνια, χρειάστηκαν χειρουργικές επεμβάσεις αλλεπάλληλες και συζητήσεις από γιατρούς για να καταλήξετε σε μια αντίθετη πεποίθηση, πιστεύατε ότι εάν πράγματι ήταν δυνατόν να επέλθει ο θάνατος, οι δράστες οι οποιοιδήποτε μη έχοντας τέτοιες γνώσεις, πίστευαν ότι πυροβολώντας στα πόδια θα μπορούσαν να σας σκοτώσουν; Παρακαλώ την άποψή σας.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το έχω πει επανειλημμένα, ίσως να μην ακούσατε. Είπα ότι αποσκοπούσαν στη φυσική μου εξόντωση.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε δεν ρωτώ αυτό, άλλο ρωτάω. ¶λλη ερώτηση έκανα, έγινε αντιληπτό; Ήταν δυνατόν με τις γνώσεις του οποιοσδήποτε δράστης, όταν επανειλημμένα οι γνώσεις ενός ανθρώπου με μορφωτικό επίπεδο ανώτατο του μέσου, δεν τον οδηγούν στην πεποίθηση ότι ο πυροβολισμός στα πόδια μπορεί να επιφέρει θάνατο, είναι δυνατόν αυτό να το γνωρίζει ο δράστης ο οποίος δεν έχει ιατρικές γνώσεις; Αυτό ερωτώ. Και θα φέρω και παραδείγματα ανθρώπων με άνω του μέσου κριτήριο μόρφωσης, τώρα από τη δικογραφία μέσα στοιχεία.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, τα χτυπήματα είπα ότι ήταν τυφλά και αποσκοπούσαν στη φυσική μου εξόντωση.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μου επαναλαμβάνετε την θέση σας, αλλά δεν μου απαντάτε στο ερώτημά μου.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας απαντώ, στο ερώτημα το οποίο θέσατε σας απαντώ. Ήθελαν την φυσική μου εξόντωση.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιος που πυροβολεί στα πόδια, μπορεί να γνωρίζει ότι θα σκοτώσει; Η Αστυνομία όταν κύριε καταδιώκει κακοποιούς πού πυροβολεί όταν δεν θέλει να σκοτώσει για πείτε μου;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε δικηγόρος είστε, το μυαλό σας οπωσδήποτε είναι πάνω από το μυαλό ενός μέσου ανθρώπου, εφόσον χρησιμοποιήσατε και εσείς πριν αυτά. Σας λέω στα γόνατα δεν υπάρχουν βασικά αγγεία; Υπάρχουν βασικά αγγεία.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρει αυτό κάποιος που δεν έχει ιατρικές γνώσεις; Μα εσείς για να το μάθετε κάνετε χρόνια, που είστε παθών, ο άλλος το ξέρει;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπάρχει και το κεφάλι, σας είπα, εάν με χτυπούσαν στο κεφάλι θα ήταν ακαριαίος ο θάνατος. Αυτοί δεν ήθελαν τον ακαριαίο θάνατο, ήθελαν τον αργό θάνατό μου. Θα το αξιολογήσει το Δικαστήριο.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάμε και στον αργό θάνατο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και μάλιστα τον ρώτησα εγώ, είχε προηγηθεί κάτι που έπρεπε να τους ?ότι θα γίνει κάτι τέτοιο; Και μου είπε για κάποια υπόθεση συγκεκριμένη που την έχουμε ήδη δικάσει.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι κύριε Πρόεδρε, αλλά απαντάτε εσείς τώρα, δεν απαντάει ο ίδιος. Και εδώ πέρα κρίνουμε τον μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντώ εγώ, αυτά είναι καταχωρημένα κύριε συνήγορε.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ λοιπόν κύριε πρόεδρε, για να μην επανέρχομαι στην ερώτηση μιας και ο κ. μάρτυρας δεν θέλει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή κύριε συνήγορε πρέπει να το ψάξουμε εμείς στη νομική βάση, ας αφήσουμε το μάρτυρα.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά κρίνεται το γνωστικό στοιχείο, όπως πολύ καλά ξέρετε, στον ενδεχόμενο δόλο και το γνωστικό στοιχείο κρίνεται?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε για ενδεχόμενο δόλο, καταλάβατε τι είπε; Είπε για άμεσο δόλο.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, μιλώ για ενδεχόμενο κατά παραχώρηση. Στον άμεσο εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι για την υπεράσπιση τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Παρόλα αυτά εγώ θα πω το εξής, κρίνεται και πάλι και στον άμεσο, το κατά πόσο ο δράστης γνωρίζει ότι είναι πρόσφορος ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί για να επιτύχει το αποτέλεσμά του.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: θα τα πείτε στην αγόρευσή σας αυτά κύριε συνάδελφε, κάντε μου μια ερώτηση σας παρακαλώ.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας κάνω μια ερώτηση 5 φορές στην οποία δεν απαντάτε και την ενισχύω για τελευταία φορά επανερχόμενος σ’ αυτό το θέμα λέγοντας το εξής. Ότι εδώ έχω καταθέσεις δυο ανθρώπων στην υπόθεσή σας και μάλιστα όχι παλιές, 16.5.2002 και 20.6.2002 αντίστοιχα, στον 5ο Τακτικό Ανακριτή κ. Παντελίδη. Λίγες μέρες κατά σύμπτωση προτού γίνει η έκρηξη της βόμβας του Σάββα Ξηρού και επακολουθήσουν όσα είναι γνωστά, για την υπόθεση τη δική σας.
Οι άνθρωποι αυτοί κάθε άλλο, παρά έχουν σκοπό να αποδυναμώσουν την κατηγορία. Ιωσήφ Βαληράκης: «Θεωρώ βέβαιο ότι η απόπειρα αυτή δεν είχε σαν στόχο την θανάτωση του Λευτέρη Παπαδημητρίου.›
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι, τι λέει ο μάρτυρας, έχετε ερώτηση;
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολλές. Ο κ.Πέτσος στην κατάθεσή του: «Γνωρίζω ότι επρόκειτο περί τρομοκρατικού χτυπήματος με σκοπό τον τραυματισμό του και ως εκ τούτου τον εκφοβισμό του.›
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν μ’ ενδιαφέρει τι έχουν πει οι άλλοι. Έχουμε ένα μάρτυρα εδώ πέρα που τον εξετάζουμε, ας τον ρωτήσουμε.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε εδώ πέρα κριτήριο την κρίση που σχηματίζει ένας μέσος άνθρωπος, για να μην πω, άνω του μέσου εδώ πέρα, με βάση το εάν ήταν πρόσφορη?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι επιχειρήματα τα οποία ενισχύονται βέβαια από άλλα στοιχεία. Αλλά ο μάρτυρας δεν το θέλει έτσι, θέλει άμεσο δόλο, είπε κατευθείαν. Ούτε καν ενδεχόμενο, τι να τον κάνουμε δηλαδή;
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε στον άμεσο δόλο, πολύ ωραία. ¶μεσος δόλος και για να είμαι ακριβέστερος, άμεσος δόλος με σκοπό τον αργό θάνατο. Είμαι ακριβής κ. Παπαδημητρίου ότι είπατε αυτό;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κάντε μου την ερώτηση.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πείτε μου λοιπόν το εξής: Γιατί ειδικά για το πρόσωπό σας τον αργό θάνατο, όταν αυτό τουλάχιστον ως πρακτική της Οργάνωσης αυτής απ’ όσα είναι στη δίκη αυτή δεδομένα μέχρι τώρα και απ’ όλη την ιστορία της, δεν ξέρω να έχει συμβεί σε κανέναν άλλον πουθενά;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εδώ είναι οι δράστες να μας τα πουν οι ίδιοι κύριε συνάδελφε.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι ένα δικό σας συμπέρασμα. Εσείς τι λέτε; Το συμπέρασμα το δικό του κύριε Πρόεδρε θα το πει ο ίδιος πώς το βγάζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η απάντησή του, αν σας αρέσει ή δεν σας αρέσει, αυτή είναι η απάντησή του.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κρίνω την επάρκεια του σκεπτικού και του συλλογισμού σας και την απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα την κρίνουμε την απάντηση οπωσδήποτε, αλλά αυτή είναι η απάντησή του.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε παρακάτω. Κύριε Παπαδημητρίου επανειλημμένα έχετε επισκεφθεί ανακριτικές αρχές, έχετε υποβάλει αιτήσεις, έχετε κυνηγήσει, για να το πω έτσι την υπόθεση αυτή και καλά κάνατε, όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο από το καλοκαίρι και μετά.
Απ’ όσα έγγραφά σας έχω στη δικογραφία, πουθενά δεν μιλάτε για απόπειρα δολοφονίας εναντίον σας όπως μιλάτε από το καλοκαίρι και μετά, μιλάτε για τρομοκρατική επίθεση. Αυτή την διατύπωση έχουν όλες οι αιτήσεις οι προηγούμενες που έχουν υποπέσει στα χέρια μου. Μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση σ’ αυτό;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μήπως κάνετε λάθος κύριε συνάδελφε;
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δείξτε μου μια να μου δείξετε το σωστό. Εγώ αυτά που έχω, τρομοκρατική επίθεση λένε, οι καταθέσεις όλες ?.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:Σας είπα, δολοφονική απόπειρα ήταν, η επίθεσή τους ήταν πέρα για πέρα δολοφονική.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά τα λέτε μόνο στα τελευταία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα έχει πει πράγματι και επισημάνθηκαν και προηγουμένως αυτά. Τώρα λέει όμως αυτό, γιατί την έχουμε τότε την επ’ ακροατηρίου διαδικασία;
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καμία αντίρρηση. Την έχουμε και για να την αξιολογούμε σε σχέση με την προηγούμενη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σ’ αυτό θα γίνει αξιολόγηση μετά βεβαίως.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ΄Εχετε γνώση πόσος χρόνος πέρασε, πόσο χρονικό διάστημα πέρασε από την ενέργεια εναντίον σας μέχρι το χρόνο που δόθηκε η προκήρυξη της 17Ν στη δημοσιότητα που ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη αυτή; Πότε την κυκλοφόρησε, πότε την έδωσε;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Βγήκε νομίζω 16 ή 17 Δεκεμβρίου, φέρει την ημερομηνία αυτή.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την ίδια ημέρα δυο ώρες μετά και ξέρετε τι έλεγε;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η ημερομηνία είναι 16.12 φέρει την ημερομηνία αυτή, προ της επίθεσης.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα δεν ρωτάω εγώ αυτό πότε συνετάγη.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αλλά μετά πήραν τηλέφωνο το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και είπαν ότι, εμείς ως 17Ν αναλαμβάνουμε την επίθεση εναντίον του Λευτέρη Παπαδημητρίου.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ότι τι αποσκοπούσαν να κάνουν, να σας σκοτώσουν ή κάτι άλλο;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, αυτά τα γράφουν στην προκήρυξή τους, άλλο τι γράφουν αυτοί και άλλο ποια είναι η πραγματικότητα. Εγώ σας λέω ότι η πραγματικότητα είναι, ότι αυτοί αποσκοπούσαν στο θάνατό μου.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς όμως, εδώ έχουν βγάλει μια προκήρυξη που δεν την βγάζουνε εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς και αφού επιζήσατε για να πουν ότι θέλαμε να τον χτυπήσουμε. Την έχουν γράψει, αν δεχθούμε και την ημερομηνία σύνταξης ως γνήσια πριν από το χτύπημα, που δείχνει ότι η πρόθεσή τους ήταν απλώς ο τραυματισμός σας, και την έχουν δώσει στη δημοσιότητα μόλις δυο ώρες μετά. Μπορείτε να το αξιολογήσετε αυτό;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε απλή λογική, για να επιρρίψουν την ευθύνη στους γιατρούς ή σε άλλους παράγοντες, εάν επήρχετο ο θάνατος.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό αποτελούσε γενική τακτική τους αυτό, να ρίχνουν την ευθύνη στους άλλους;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γιατί με τον Ανδρουλιδάκη δεν έγινε;
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τον Ανδρουλιδάκη με συγχωρείτε την ευθύνη στους γιατρούς την έριξε μια αμετάκλητη δικαστική απόφαση και όχι η 17Ν.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτή είναι η εκτίμησή μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε αυτά είπε ο μάρτυς.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶ρα αντλεί από άλλες υποθέσεις κριτήρια σχηματισμού?
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όλες συνδυάζονται οι υποθέσεις, υπάρχει συνάφεια, πλήρης συνάφεια.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συνάφεια υπάρχει στα πάντα με τα πάντα, αλλά όχι τέτοια που να δικαιολογεί?.το Δικαστήριο θα τα αξιολογήσει. Η άποψη η δική σας που είστε μάρτυρας, πρέπει να γίνεται με στοιχεία που υπέπεσαν στην αντίληψή σας, όχι με εσωτερικά στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σημαίνει ότι επειδή είστε παθών, δεν πρέπει να βρούμε εμείς την αλήθεια, πρέπει οπωσδήποτε να την βρούμε, γι’ αυτό να είμαστε πάντα μέσα στα όρια της λογικής. ¶λλωστε αυτά που είπατε είδατε ήταν πολύ μαζεμένα, τώρα σ’ αυτό το σημείο που λέτε άμεσο δόλο, θα τα βρούμε εμείς αυτά.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε μου δημιούργησαν πολλά προβλήματα οι τραυματισμοί. Πολύ περισσότερο, μου άφησαν στίγμα στην πολιτική μου τιμή. Αυτό το στίγμα πρέπει να εκλείψει. Γι’ αυτό και εγώ βλέπω την δίκη και ως δίκη πλήρους αποκατάστασης του ονόματός μου. Θέλω να φανεί η αλήθεια. Συνεπώς, με συγχωρείτε για την φόρτιση, αλλά και εγώ σαν παράγων της δίκης, δεν είμαι μόνο μάρτυρας, είμαι και συνήγορος πολιτικής αγωγής. Και γι’ αυτό ενδιαφέρομαι και εγώ να φανεί η αλήθεια.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να συνεχίσω λοιπόν και πάμε σ’ αυτό το θέμα τώρα για την πολιτική σας καριέρα και για όλα αυτά. Καταρχήν, όπως επισημάνατε και εσείς, θέλω να το τονίσω γιατί έχει μεγάλη σημασία, στη προκήρυξη δεν γίνεται καμία ιδιαίτερη ονομαστική αναφορά στο πρόσωπό σας, η οποία να δικαιολογεί και κάποιο έτσι προσωπικό κριτήριο για την επιλογή σας ως στόχου.
Δεν γίνεται ας πούμε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια πολιτική σας δραστηριότητα, ή κάποια πολιτική σας ενέργεια ή συμπεριφορά όπως έχει γίνει σε άλλους εκεί πέρα. Απλώς και μόνο γίνεται λόγος περί «λοχία της κοινοβουλευτικής ομάδας, γνωστότερο και σαν λοχία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.› το μόνο στο οποίο αναφέρεται το πρόσωπο του κ. Παπαδημητρίου.
Σε τι συμπέρασμα μας οδηγεί αυτό ως προς τα κίνητρα;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μίλησα κύριε συνάδελφε και δεν προσέξατε. Τι είπα. Είπα πριν, ότι εφόσον χτυπήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαδημητρίου, έχει πολιτική διάσταση.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει πολιτικό κίνητρο μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κίνητρο είναι πολιτικό, το λέει ο άνθρωπος να μην επανερχόμαστε.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το λέει μάλιστα. Διατύπωσε και ένα παράπονο όπως το κατάλαβα, στην αρχή της κατάθεσής του, ότι κάποια κατεστημένα της πολιτικής, κάποια τζάκια πολιτικά, αν κατάλαβα καλά, που είναι υπεράνω κομμάτων κλπ. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για μένα, ως προς το είδος του κινήτρου και το είδος του αποτελέσματος. Λέω λοιπόν το εξής, εσείς είστε ένας πολιτικός, αν έχω καταλάβει σωστά, αυτοδημιούργητος, δεν προέρχεστε από κάποια οικογένεια βουλευτών κλπ στην περιφέρειά σας, έχετε αναδειχθεί μόνος σας εκεί και πιστεύετε ότι η ενέργεια εναντίον σας εξυπηρετούσε κάποιο σχέδιο τέτοιου είδους άνθρωποι να φύγουν από την πολιτική, κατάλαβα καλά;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε γιατί να μιλάμε υποθετικά. Εδώ είναι οι δράστες, να σηκωθούν να μας πουν, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος. Αυτό ζητάω εγώ. Αυτό είναι το γιατί, το οποίο με απασχόλησε έντονα και με απασχολεί.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχε πολιτικά αποτελέσματα λοιπόν δυσμενή για το πρόσωπό σας η ενέργεια αυτή;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, εάν επήρχετο ο θάνατός μου θα αναστέλλονταν η θέληση του λαού, τον οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπούσα?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου απαντήσατε σ’ αυτό.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν λέω ποια υποθετικά αποτελέσματα θα επέρχονταν σε περίπτωση θανάτου σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε για τα αποτελέσματα, δεν ξαναβγήκα λέει.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό μπορεί να μας το κάνει λίγο πιο συγκεκριμένο; Γιατί δεν ξαναβγήκατε δηλαδή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε, ότι έπρεπε να τρέχει για την υγεία του και όλα αυτά, τα είπε. Κύριε συνήγορε σας παρακαλώ, όλοι να προσέχουμε όταν έχει απαντήσει μην τον ρωτάμε άλλο, είναι κρίμα δηλαδή. Διότι είναι και ένα βάσανο προς το μάρτυρα, εκτός από την απώλεια χρόνου.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η διακοπή της βουλευτικής σας θητεία, υπήρξε προσωπική σας επιλογή, ή υπήρξε κομματική απόφαση του κόμματός σας; Αυτό θέλω να καταλάβω.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε σας λέω, ότι κατέβηκα στις εκλογές. Δεν ήταν απόφαση του κόμματος να μην κατέβω στις εκλογές, κατέβηκα στις εκλογές, τότε τον Οκτώβριο του 1993. Αλλά δεν έκανα τον σωστό προεκλογικό αγώνα, ο αγώνας μου ήταν εντελώς τυπικός, δεν μπόρεσα να κάνω τον αγώνα που έπρεπε να κάνω, ώστε να επανεκλεγώ.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε παρακαλώ τώρα, όταν κάποιος με διάφορες αιτίες αποσκοπεί να θέσει ένα τέρμα στην πολιτική καριέρα κάποιου. Έστω και αν είναι βέβαιο ότι αυτός, με βάση την θεσμική συνοχή την οποία το Σύνταγμα εν πάση περιπτώσει στη χώρα επιτάσσει, θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλον, σημαίνει ότι δεν επιφέρει πολιτικά αποτελέσματα η ενέργειά του αυτή;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, ήμουν απλώς βουλευτής, υπηρετούσα ένα θεσμό. Δεν είχα ένα προσωποπαγές αξίωμα. Δηλαδή εάν επήρχετο ο θάνατός μου δεν θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση για το θέμα της κατάθεσής σας στον κ. Ζερβομπεάκο τον Ανακριτή. Σας ρώτησε ο κ. Μυλωνάς. Εγώ εκείνο στο οποίο θέλω να επανέλθω, και μ’ αυτό θα κλείσω τις ερωτήσεις μου σε σας, είναι η εξής: Σας έκανε αναφορά για τον κατηγορούμενο Σάββα Ξηρό και σας έδειξε και φωτογραφία του. Ρωτηθήκατε από τον κ. Μυλωνά γιατί εσείς δεν αναφέρατε κάτι για τον Τζωρτζάτο, είπατε ότι, το κάνατε διότι θελήσατε να επιφυλαχθείτε στο Δικαστήριο.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι θέλησα να επιφυλαχθώ. Απλά επιφυλάχθηκα για να καταθέσω οτιδήποτε ήθελα να καταθέσω ενώπιον του Δικαστηρίου. Και αυτό κάνω σήμερα.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ρώτησε ο κ. Ανακριτής για τον Τζωρτζάτο;
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κοιτάξτε, τα είπα αυτά. Σας λέω ότι είχα να καταθέσω, τα καταθέτω σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτάει ο κ. συνήγορος σας ρώτησε για τον Τζωρτζάτο κάτι; Υπερασπίζεται τον κ. Τζωρτζάτο.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το είπε ο κ. Μυλωνάς.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τόσον ο κ. Ζερβομπεάκος , όσο και ο κ. Παπαδημητρίου, το μόνο στοιχείο που τους συνέδεε με την πεποίθηση ότι είναι πιθανόν οι δράστες να είναι ο Σάββας Ξηρός και ο Τζωρτζάτος, είναι οι φερόμενες ως προανακριτικές απολογίες τους και τίποτα άλλο. Ερωτώ, πώς είναι δυνατόν, ο μεν κ. Παπαδημητρίου την είχε διαβάσει την δικογραφία όπως είπε, είχε πάρει τα αντίγραφα. Ο κ. Ζερβομπεάκος προφανώς την είχε διαβάσει την δικογραφία, αφού τα ήξερε. Πώς είναι δυνατόν να ρωτήσει για τον ένα εκ των φερομένων δραστών και πώς να μην ρωτήσει για τον άλλον; Και πώς είναι δυνατόν, εάν ο κ. Παπαδημητρίου είχε επαναφέρει στη μνήμη του την ομοιότητα, όχι την αναγνώριση, γιατί είπε ότι αμφιβάλει με τον Τζωρτζάτο να μην το πει αυτός ή να μην ζητήσει αυτός την επίδειξη μιας φωτογραφίας; Απαντήστε μου.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλετε να το δούμε ότι ήταν μια παράλειψη; Παράλειψη.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι την αιτία της παράλειψης θέλω. Ότι ήταν παράλειψη είναι οφθαλμοφανές, είναι αυτονόητο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε την αιτία της παράλειψης; Σας ρωτάει ευθέως κ. Παπαδημητρίου εάν ξέρετε ή δεν ξέρετε.
Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε πρόεδρε, απλά είπα και επιφυλάχθηκα να καταθέσω ενώπιον υμών.
Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυρα, θα σας δείξω μια φωτογραφία με τρία πρόσωπα και θα μου πείτε εάν κάποιο απ’ αυτά μοιάζει μ’ αυτόν που είχατε δει τότε με τα χαρακτηριστικά του δράστου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το χέρι σας λίγο τρέμει κ. συνήγορε. Εκνευρίζεστε λίγο εδώ πέρα. Δεν είπαμε να μην εκνευρίζεστε; Τι έχω πει εδώ μέσα;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είμαι από τους ψύχραιμους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είμαι ο μεγαλύτερος και βλέπετε πόσο ψύχραιμος είμαι.
K. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον έχω δει σε πολλά δικαστήρια που πάντα διατηρεί την ψυχραιμία του αλλά σήμερα ίσως να επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ευπρεπής πάντοτε, καλός συνήγορος, δεν υπάρχει θέμα, αλλά τώρα τον είδα λίγο το χεράκι του πήγαινε έτσι. Εντάξει. Υπερένταση, κούραση;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι θέμα κούρασης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωπάστε καλέ, έχει και Σαββατοκύριακο τώρα.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, τα χαρακτηριστικά τα οποία περιέγραψα, τα οποία ανέφερα στην προανακριτική μου κατάθεση και είπα και σήμερα προσομοιάζουν με αυτά του κ. Βασίλη Τζωρτζάτου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η απάντηση. Με το καλό τώρα θα κάνουμε τα σχόλια μας.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απλώς κ. Πρόεδρε ας κατατεθεί η φωτογραφία. Ο κ. Τζωρτζάτος βλέπετε εδώ πέρα ότι έχει ένα μουστάκι τεράστιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα δούμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο μάρτυρας κατηγορηματικά είπε 3 φορές ότι δεν είχε μουστάκι. Υπάρχουν μάρτυρες που θα μας πουν πότε είναι αυτή η φωτογραφία και με ποιους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα συνεχίσουμε με τους μάρτυρες της παρούσας, μετά θα επακολουθήσουν της MEGA CHANNEL και της έκρηξης της αμερικάνικης πρεσβείας.
κ. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν απομακρυνθεί ο μάρτυρας μου επιτρέπετε; Διότι προέκυψε μια ερώτηση από το έγγραφο που κατέθεσε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλέστε τον τη Δευτέρα.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Επιφυλάσσομαι να του κάνω δύο ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπα όχι. ¶μα ανέκυψε κάτι, εδώ είναι ο άνθρωπος. Η συνεδρίαση διακόπτεται για τη Δευτέρα στις 9 το πρωί.