Κοινωνία
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 11:26

Η πρώτη αντικειμενική μέτρηση του πόνου

Την ένταση του πόνου κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

Την ένταση του πόνου κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Colorado Boulder πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία μιας νέας μεθόδου, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι γιατροί για να υπολογίζουν αντικειμενικά την ένταση του πόνου που αισθάνεται κάθε ασθενής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέθοδος αυτή δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας άλλης τεχνικής, η οποία θα μετρά την ένταση του άγχους, της κατάθλιψης, του θυμού ή ακόμη και μιας οποιασδήποτε συναισθηματικής κατάστασης.

Με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων σε υπολογιστές, οι επιστήμονες ανέλυσαν εικόνες από τον εγκέφαλο 114 ατόμων, τα οποία είχαν εκτεθεί σε διάφορα επίπεδα θερμοκρασίας, από τη ζέστη που φέρνει ένα ελαφρύ αεράκι μέχρι ανυπόφορο καύσωνα.

Όπως διαπίστωσαν, στον εγκέφαλο όλων των συμμετεχόντων υπήρχε ένα κοινό μοτίβο πρωτεϊνικών δομών, το οποίο έδειχνε με ακρίβεια πόσο πόνο ή ενόχληση ένιωθαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι είχε αφήσει μια νευρολογική «υπογραφή», η οποία ήταν ίδια σε όλους τους συμμετέχοντες, άρα επιτρέπει στους ειδικούς να μετρήσουν με ακρίβεια το επίπεδο του πόνου. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια κλινικά αποδεκτή μέθοδος για τη μέτρησης του πόνου, παρά μόνο οι απαντήσεις που δίνει κάθε ασθενής», ανέφερε ο καθηγητής Τορ Γουόκερ, καθηγητής Ψυχολογίας  στο Boulder.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η νευρολογική «υπογραφή» υπάρχει και όταν προκαλείται πόνος για κοινωνικούς λόγους ή και για συναισθηματικούς και είναι παρόμοια με εκείνη που εμφανίζεται όταν ο πόνος είναι σωματικός.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Τζονς Χόπκινς, Ν. Υόρκης και Μίτσιγκαν.