Κόσμος
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 19:38

Ρωσία: Αποδείξεις ζητούν από τον Πούτιν δεκάδες ΜΚΟ

Αποδείξεις ζητούν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ρωσίας για τους ισχυρισμούς του ότι έχουν λάβει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια από ξένους χορηγούς.

Αποδείξεις ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας για τους ισχυρισμούς του ότι έχουν λάβει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο αμερικανικά δολάρια από ξένους χορηγούς.

Οι ισχυρισμοί του ρώσου προέδρου αποτέλεσαν την εφαρμογή για πρόσφατες έρευνες των ρωσικών αστυνομικών και φορολογικών αρχών στα γραφεία εκατοντάδων οργανώσεων σε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι έφοδοι καταδικάστηκαν από τη Δύση σαν πολιτικό «κυνήγι μαγισσών», ωστόσο ο κ. Πούτιν επιμένει ότι είναι απαραίτητο οι ΜΚΟ να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι οργανώσεις οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα πρέπει να καταγραφούν επισήμως ως «ξένοι πράκτορες».

Ηγέτες περισσότερων από 50 ρωσικών ΜΚΟ, μεταξύ αυτών και εκείνοι της γνωστής οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και της οργάνωσης εποπτείας εκλογών Golos, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του πρόεδρου της Ρωσίας περί του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και τον κάλεσαν να το αποδείξει.

«Οι αριθμοί για τους οποίους κάνατε λόγο είναι δεκάδες φορές υψηλότεροι από εκείνους που γνωρίζουμε εμείς σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή μας από το εξωτερικό, και θα επιθυμούσαμε να γνωρίζαμε ποιες είναι οι οργανώσεις οι οποίες έχουν λάβει τόσο υψηλά ποσά», σημειώνουν ηγετικά στελέχη των ΜΚΟ σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον κ. Πούτιν.

Καλούν παράλληλα το ρώσο πρόεδρο να δημοσιεύσει συγκεκριμένα λίστα με τα ονόματα οργανώσεων και τα αντίστοιχα ποσά τα οποία έχουν λάβει.

Ο κ. Πούτιν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για υποκίνηση διαμαρτυριών ενάντια στο καθεστώς του για να αποδυναμωθεί η Ρωσία και έχει περιγράψει πολλές φορές τις ΜΚΟ ως «όργανο δυτικής πίεσης».