Κόσμος
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2003 10:29

Ιράκ : Σοβαρές ενδείξεις για όπλα μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με τους N.Y. Times

Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, διαθέτουν τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις, για την ύπαρξη προγράμματος κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, γράφουν σήμερα οι «Times» της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε Ιρακινός επιστήμονας, που εργαζόταν επί 10 χρόνια στο πρόγραμμα αυτό, το Ιράκ κατέστρεψε εξοπλισμό για την κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων τέσσερις μόλις ημέρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου του προέδρου Μπους και την έναρξη του πολέμου, όπως δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα μέλη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο ιρακινός επιστήμονας οδήγησε τους Αμερικανούς σε περιοχή όπου υπήρχαν υλικά τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την κατασκευή των παράνομων όπλων. Υποστήριξε ακόμη, ότι, η Βαγδάτη είχε στείλει μη συμβατικά όπλα, αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία στη Συρία από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και πιο πρόσφατα είχε συνεργαστεί και με την Αλ-Κάϊντα.

Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο Ιρακινός επιστήμονας τους είπε, ότι, ο Σαντάμ Χουσεΐν κατέστρεψε ορισμένα αποθέματα βιολογικών και χημικών όπλων στα μέσα της δεκαετίας του '90 και άλλα μετέφερε στη Συρία.