Κόσμος
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2003 15:41

«Μελλήσετε δε ακούειν πολέμους»

Χριστιανοί του Ιράκ λαμβάνουν τη θεία μετάληψη στην πασχαλινή λειτουργία σε εκκλησία της Βαγδάτης. Ενας αραβικός θρύλος λέει πως μια φορά κάθε εκατό χρόνια ένας θεόσταλτος άνθρωπος, σηκώνει το ανάστημά του και αφυπνίζει ένα έθνος.

Αυτόν τον άνθρωπο, τον κληρονόμο του Σαλαντίν, ο αραβικός κόσμος τον περιμένει, και ελπίζει. Δεν ξέρω τι αξίζει αυτός ο θρύλος, αλλά ανατρέχοντας στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, ανέσυρα ένα απόσπασμα από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο (κδ' 3-35), που αναγιγνώσκεται στην ιερή ακολουθία της Μεγάλης Δευτέρας.

«Tω καιρώ εκείνω καθημένου του Ιησού επί του όρους των ελαιών, προσήλθον αυτώ οι μαθηταί αυτού κατ' ιδίαν, λέγοντες. Ειπέ ημίν πότε ταύτα έσται, και τι το σημείον της σης παρουσίας και της συντέλειας του αιώνος;

Και αποκριθείς ο Ιησούς είπεν αυτοίς. Βλέπετε μη τις υμάς πλανήση. Πολλοί γαρ ελεύσονται επί τω ονόματί μου λέγοντες. Εγώ ειμί ο Χριστός και πολλούς πλανήσουσι. Μελλήσετε δε ακούειν πολέμους και ακοάς πολέμων. Οράτε μη θροείσθε. Δει γαρ πάντα γενέσθαι, αλλ' ούπω εστί το τέλος».

K.T.