Η έβδομη τέχνη προσεγγίζει έναν εφιάλτη που επέστρεψε από ένα σκοτεινό παρελθόν και αναζητεί τροφή για τα άγρια ένστικτά του, φορώντας τον μανδύα μιας μεγάλης ιδέας.
Η έβδομη τέχνη προσεγγίζει έναν εφιάλτη που επέστρεψε από ένα σκοτεινό παρελθόν και αναζητεί τροφή για τα άγρια ένστικτά του, φορώντας τον μανδύα μιας μεγάλης ιδέας.
Με σκοπό την κατανόηση του φασιστικού φαινομένου και ιδιαίτερα της πιο ακραίας και φρικτής εκδοχής του, του ναζισμού, διοργανώνεται ένας κύκλος κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων, με θέμα «Βλέμμα στον φασισμό», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, κάθε Τετάρτη, από τις 10 Απριλίου έως τις 29 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Έχοντας την πεποίθηση ότι η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και τη συνθήκη για την αντιμετώπισή του, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εργαστήριο Μελέτης των Ελληνογερμανικών Σχέσεων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρούν να αναδείξουν την προνομιακή δυνατότητα του κινηματογράφου να θεματοποιήσει τον φασισμό και τον ναζισμό.
Σε αυτό το πνεύμα, παρουσιάζονται διαφορετικές πτυχές του φασισμού, όπως αποτυπώνονται σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών, οι οποίες καλούν σε προβληματισμό και παρέμβαση στο πεδίο συνάντησης του αισθητικού αποτελέσματος του κινηματογράφου και της κοινωνικής συνείδησης του θεατή στην κατεύθυνση μιας αντιφασιστικής τέχνης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι σχετικές εισηγήσεις και συζητήσεις με το κοινό, με στόχο να αποτελέσουν ερεθίσματα για τη διερεύνηση των όρων, με τους οποίους οι αισθητικές μορφές αποκτούν πολιτική διάσταση και νόημα.
Αναλυτικό πρόγραμμα
Τετάρτη 10 Απριλίου
«Αληθινός φασισμός» του Mikhail Romm (Ordinary Fascism), ΕΣΣΔ, 1965, 138΄. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.
Εναρκτήρια εκδήλωση με τον δρ. Λόταρ Μπίσκι, Επίτιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα θέσει υπό την αιγίδα του το πρόγραμμα.
Τετάρτη 17 Απριλίου
«Europa» του Lars von Trier, Δανία, 1991, 112΄.
Εισηγήτρια: Κατερίνα Καρακάση, Καθηγήτρια Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τετάρτη 24 Απριλίου
«120 μέρες στα Σόδομα» του Pier Paolo Pasolini (Salò o le 120 giornate di Sodoma), Ιταλία, 1975, 116΄.
Εισηγητής: Βαγγέλης Παπαδάκης, θεωρητικός κινηματογράφου, σεναριογράφος.
Τετάρτη 15 Μαΐου
«Μ» του Fritz Lang, Γερμανία, 1931, 117΄.
Εισηγήτρια: Μαρίνα Μαροπούλου, ανθρωπολόγος του Δικαίου, επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τετάρτη 22 Μαΐου
«Η πτώση του Oliver Hirschbiegel» (Der Untergang), Γερμανία, 2004, 156΄).
Εισηγητής: Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Καθηγητής Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Τετάρτη 29 Μαΐου
«Από τα σύννεφα στην αντίσταση» (Dalle nube alla resistenza) των Danièle Huillet /Jean - Marie Straub, Ιταλία, 1979, 104΄.
Εισηγητές: Δημήτρης Καρύδας, φυσικός, φιλόσοφος, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και Γεράσιμος Κουζέλης, Καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Αθήνα, τηλ.: 210 3609695, 210 3612046.