Πολιτική
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 15:21

Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία πέρασε το επενδυτικό ν/σχ

Εν μέσω έντασης και έντονων αντιδράσεων ψηφίστηκε στο σύνολό του το επενδυτικό νομοσχέδιο, χωρίς να προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Εν μέσω έντασης και έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, αλλά και από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε στο σύνολό του το επενδυτικό νομοσχέδιο, χωρίς να προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης προχώρησε στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμμένει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχε καταθέσει χθες το βράδυ.

Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του έχει υποβάλει πρόταση ονομαστικής όχι στο σύνολο του σχεδίου νόμου, αλλά στο άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και αφορά ενδεχόμενη απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου και ευρύτερου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το επίμαχο άρθρο προστέθηκε στο νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε σχετική βουλευτική τροπολογία. Η ψήφιση των άρθρων, όμως, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και συνεπώς εκκρεμούσε η ψήφιση στο σύνολο.

Σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ακυρωθεί το επίμαχο άρθρο, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη ρύθμιση προς αμνήστευση τραπεζιτών οι οποίοι έδωσαν ‘θαλασσοδάνεια’ στα κόμματα». Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση ότι «έφερε νύχτα την τροπολογία για να γλυτώσει τους επιόρκους τραπεζίτες για παράνομα δάνεια 225 εκατ. ευρώ που έδωσαν στα κόμματα».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης -παρότι δεν δέχθηκε ότι η τροπολογία αφορά στα κόμματα- ζήτησε, επίσης, την απόσυρσή της με το σκεπτικό ότι υπήρξε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου παραβιάζεται ο Κανονισμός και πλήττονται οι θεσμοί.

Ακολούθησε ένταση και επί της διαδικασίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει χθες το βράδυ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη, αφού ο Κανονισμός δεν επιτρέπει ονομαστική ψηφοφορία επί ψηφισμένης διάταξης. Ως εκ τούτου ο αντιπρόεδρος της Βουλής το μετέτρεψε σε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέβαλε με βάση τις τυπικές διαδικασίες το αίτημά του για ονομαστική στο σύνολο και έτσι το προεδρείο δεν προχώρησε στην ψηφοφορία κρίνοντάς το άκυρο, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο  κατά πλειοψηφία.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του προεδρείου της Βουλής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποχώρησαν από την Ολομέλεια της Βουλής στην οποία τώρα συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών).

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης κατήγγειλε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ερωτηθείς γιατί δεν μετέτρεψε με δήλωσή του το αίτημα ονομαστικής επί του άρθρου σε αίτημα επί του συνόλου, ώστε να υπερπηδηθεί το «κώλυμα» του Κανονισμού, απάντησε ότι είχε προηγηθεί συνομιλία του με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, τον οποίο ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε ψηφοφορία επί του συνόλου και αρκέστηκε σε αυτό.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις» που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια, με την οποία ζητεί την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 78 και τη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου για τον έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών.

«Πρωτοφανή και ανεκδιήγητα» χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν κατά την διαδικασία ο Π. Λαφαζάνης, ενώ για «κομπίνα» και «πραξικόπημα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο κ. Καμμένος, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Τραγάκη, εφόσον δεν διεξαχθεί αύριο ονομαστική ψηφοφορία.

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Αργότερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου διατύπωσε υποψίες ότι σκοπίμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν για να εμποδίσει την ψήφιση της διάταξης που αφοράσ την ασυλία στελεχών των τραπεζών και σημειώνοντας ότι όλα γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης εξέφρασε την απορία πώς μία ομαλή διαδικασία που θα οδηγούσε στη σίγουρη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας με παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου του κόμματος οδηγήθηκε στη ματαίωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος θεώρησε ότι έγινε «μεγαλειώδης γκάφα» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπάθησε να ανασκευάσει με καταστροφικό τρόπο.

«Η ΔΗΜΑΡ προσήλθε πανέτοιμη στη διαδικασία με δημόσια διακηρυγμένη θέση ότι θα καταψήφιζε το σύνολο του νομοσχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ