Κόσμος
Τρίτη, 22 Απριλίου 2003 08:25

Ιαπωνία : Διεθνές ταμείο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

Η Ιαπωνία θα επιθυμούσε να δημιουργηθεί ένα διεθνές ταμείο, το οποίο θα συνεισέφερε οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, καθώς ελλείπει μία ικανή κεντρική ιρακινή διοίκηση, που να μπορεί να διαχειρίζεται και να διανέμει την διεθνή βοήθεια, τόνισε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Μασαζούρο Σιοκάουα.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση προσανατολίζεται επί του παρόντος στη δημιουργία ενός ταμείου, υπό την αιγίδα ενός διεθνούς οργανισμού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης του Ιράκ προτού η χώρα αυτή μπορεί να βρεί κεφάλαια με τη βοήθεια των ιδίων του πηγών», τόνισε ο υπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Η Ιαπωνία πρόκειται να προτείνει τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου στις ΗΠΑ και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, καθώς και στους διεθνούς οργανισμού.

Σήμερα, η οικονομική εφημερίδα «Nihon Kezai», τονίζει, ότι, αντί να δοθούν τα κεφάλαια μέσω του αμερικανικού στρατού, η Ιαπωνία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μία συμφωνία για την ίδρυση ενός τέτοιου ταμείου, με την ευκαιρία της συνόδου της Ομάδος των Οχτώ (G8) στο Παρίσι, τον προσεχή Ιούνιο. Η Ιαπωνία θα προτείνει τότε να δημιουργηθεί αυτό το ταμείο υπό την αιγίδα ενός διεθνούς οργανισμού, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ή το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, τονίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Ιαπωνία δεν προτίθεται να διαγράψει επί του παρόντος το χρέος του Ιράκ, όμως μπορεί να εξετασθεί η σταδιακή αποπληρωμή του.

Παράλληλα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα πως προτίθεται να στείλει στρατιώτες ειδικευμένους στην εξουδετέρωση ναρκών.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Φιλ Γκοφ, η κυβέρνηση ενέκρινε την συμμετοχή τεσσάρων ειδικών, που θα συνεργασθούν με τις ομάδες για την εξουδετέρωση ναρκών του ΟΗΕ. Η Νέα Ζηλανδία είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος του Σαντάμ.

Ο Γκοφ τόνισε, ότι, οι νάρκες και τα ενεργά πολεμοφόδια εξακολουθούν ακόμη να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.