Πολιτιστικά
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 13:04

Δημοπρατείται ποίημα του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Ποίημα που γράφτηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, αναμένεται να πωληθεί για περισσότερα από 17.500 ευρώ σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams στο Λονδίνο.

Ποίημα που γράφτηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, αναμένεται να πωληθεί για περισσότερα από 17.500 ευρώ σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams στο Λονδίνο.

Το ποίημα, με τίτλο «Τα σύγχρονα συνθήματά μας», πιστεύεται ότι γράφτηκε το 1899 ή το 1900, όταν ο Τσώρτσιλ, 20χρονος νεαρός, υπηρετούσε στο στρατό στο εξωτερικό.
Είναι γραμμένο σε στρατιωτικό σημειωματάριο με μπλε κηρομπογιά, και αποτελείται από τέσσερις παραγράφους των δέκα στίχων. Το ποίημα, που ανακαλύφθηκε από ένα συνταξιούχο έμπορο χειρογράφων, αρχίζει ως εξής:
«Η σκιά πέφτει κατά μήκος της ακτής.Τα φώτα της αναζήτησης λαμπυρίζουν στη θάλασσα. Η σιωπή ενός ισχυρού στόλου προμηνύει την αναταραχή που δεν έχει έρθει ακόμα.  Τα τραπέζια του βραδινού γεύματος είναι απλωμένα ανάμεσα στις μεγάλες μηχανές. Και έτσι με περηφάνια το ερώτημα τρέχει μεταξύ των ναυτών και πεζοναυτών. Αναπνέει εκεί ο άνθρωπος που φοβάται να πεθάνει για την Αγγλία, την πατρίδα και το Γουάι-χάι-χάι».

Ο Τσώρτσιλ αναφέρεται σε θέσεις της βρετανικής αυτοκρατορίας, όπως το Γουάι Χάι στην ανατολική Κίνα και η πόλη της Νιγηρίας, Σοκότο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε γράψει πολλά βιβλία για τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τον «Βίο και την Πολιτεία του». Ήταν απόγονος ενός χαρισματικού ιππότη του Μεσαίωνα, καθώς η οικογένειά του είχε στην επικράτειά της κάστρο. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 και με αφορμή τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλλε ο ελληνικός στρατός στην ιταλική εαρινή επίθεση, ο Τσώρτσιλ φέρεται να είπε μια φράση σχετικά με το θάρρος και την ανδρεία των Ελλήνων: «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».