Κόσμος
Τρίτη, 22 Απριλίου 2003 08:56

Χιλιάδες Ιρακινοί Σιΐτες στην Καρμπάλα

Χιλιάδες Ιρακινοί Σιΐτες, άρχισαν σήμερα στην ιερή τους πόλη, την Καρμπάλα, το διήμερο προσκύνημά τους, με σαφή στόχο να τονίσουν την δημογραφική και πολιτική σημασία τους στην ανακοιδόμηση του Ιράκ.

Οι Σιΐτες τιμούν την 40ή ημέρα του μαρτυρίου του ιμάμη Χουσέιν, ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Σιϊτών και εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που έχασε τη ζωή του σε μάχη στην Καρμπάλα το 680 μ.Χ., ενάντια στο χαλιφάτο των Ομεϊδών.

Το προσκύνημα αυτό των Σιϊτών, που εκπροσωπούν το 60% των 25 εκατομμυρίων του λαού του Ιράκ, ήταν τα προηγούμενα χρόνια αυστηρά ελεγχόμενο από το σουνιτικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Περισσότεροι από 4.000 Σιΐτες έλαβαν χθες μέρος στην αντι-αμερικανική διαδήλωση που οργανώθηκε στη Βαγδάτη, με την ευκαιρία της άφιξης στην πόλη του Αμερικανού προσωρινού πολιτικού διοικητή, Τζέϊ Γκάρνερ.

Οι διαδηλωτές που φώναζαν το σύνθημα «όχι στους αποικιοκράτες», συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Palestine» και ζητούσαν την απελευθέρωση ενός εκ των ηγετών τους, του Σεΐχη Μοχάμεντ αλ Φαρτούζι.