Κόσμος
Τρίτη, 22 Απριλίου 2003 09:14

Ράμσφελντ : Διαψεύδει δημοσίευμα για μόνιμη παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο μεταπολεμικό Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης.

«Ουδέποτε, απ' όσο θυμάμαι, έχω ακούσει να συζητείται σε οποιαδήποτε σύσκεψη το θέμα μιας μόνιμης βάσης στο Ιράκ», δήλωσε ο Ράμσφελντ, προσθέτοντας πάντως ότι «μία τέτοια πιθανότητα μου φαίνεται τόσο μικρή, ώστε δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ουδέποτε συζητήθηκε παρουσία μου απ' όσο ξέρω».

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την οικοδόμηση μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ, που θα δώσει στο Πεντάγωνο πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Επικαλούμενη Αμερικανούς στρατιωτικούς, η εφημερίδα έγραψε, ότι, το Πεντάγωνο επιδιώκει να διατηρήσει τέσσερις βάσεις στο Ιράκ : Μία στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, η άλλη στο Ταλίλ, κοντά στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, μία σε ένα διάδρομο προσγείωσης, που υπάρχει σε ερημική περιοχή στο δυτικό Ιράκ, απ' όπου περνά ένας αγωγός πετρελαίου που καταλήγει στην Ιορδανία και μία στο αεροδρόμιο Μπασούρ, στον κουρδικό βορρά.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη τις βάσεις αυτές για την υποστήριξη των επιχειρήσεων εναντίον των όποιων εστιών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθούν να υπάρχουν στο Ιράκ.

Οι Los Angeles Times, έγραψαν επίσης, ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν την στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα χωρών της περιοχής.

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό συνελήφθη στη Βαγδάτη ο Μοχάμαντ Χάμζα Ζουμπέϊντι, πρώην μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της Επανάστασης του Ιράκ, πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης και ένας από τους 55 πλέον καταζητούμενους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ζουμπέϊντι συνελήφθη από συμπατριώτες του στην πόλη Αλ Χίλα και παραδόθηκε στους Αμερικανούς, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Ιρακινού Εθνικού Κονγκρέσου.

Ο Ζουμπέϊντι, 18ος στη λίστα των πλέον καταζητουμένων Ιρακινών, είναι η ντάμα μπαστούνι στην τράπουλα των καταζητουμένων που έχει κυκλοφορήσει το Πεντάγωνο.