Κόσμος
Τρίτη, 22 Απριλίου 2003 13:42

Χανς Μπλιξ : «Πλαστογραφημένα τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Ιράκ»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητήσει ενδεχόμενη επιστροφή της ομάδας των επιθεωρητών στο Ιράκ, κατήγγειλε σε συνέντευξή του, τμήμα της οποίας μεταδόθηκε σήμερα από το ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, την πλαστογράφηση εγγράφων για τη δικαιολόγηση του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

«Ηταν ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς, ότι, ένα τόσο μεγάλο τμήμα αποδεικτικών στοιχείων επί των οποίων στηρίχθηκαν οι πρωτεύουσες (Ουάσινγκτον και Λονδίνο) για να οικοδομήσουν τον φάκελλο (των κατηγοριών εναντίον του Ιράκ) ήταν τόσο σαθρό», δήλωσε ο Χανς Μπλιξ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη το Σάββατο από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC2.

«Υπάρχουν εξόφθαλμα παραδείγματα στο φάκελλο, που φέρει τίτλο : «Ο δρόμος του πολέμου : Η μυστική ιστορία». Ακούσαμε να γίνεται λόγος για ένα συμβόλαιο ανάμεσα στο Ιράκ και το Νίγηρα για την εισαγωγή 500 τόννων... ουρανίου».

«Λοιπόν, όταν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξασφάλισε το συμβόλαιο, δεν ήταν δύσκολο να ανακαλύψει ότι επρόκειτο για ένα πλαστό έγγραφο, ότι ήταν απλώς πλαστογραφημένο», είπε ο Χανς Μπλιξ.

«Είναι πολύ, πολύ ανησυχητικό. Ποιός το πλαστογράφησε; Δεν είναι ανησυχητικό που οι υπηρεσίες πληροφοριών (των ΗΠΑ και της Βρετανίας), οι οποίες έπρεπε να διαθέτουν όλα τα τεχνικά μέσα, δεν ανακάλυψαν ότι ήταν πλαστό»;

Σε ερώτηση, εάν κατηγορεί τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, για την πλαστογράφηση των εγγράφων, με εντολή της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου απάντησε : «Δεν θα έφθανα τόσο μακριά».

«Κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό το πλαστό συμβόλαιο από κάπου. Η CIA λέει ότι έλαβε ένα αντίγραφο από τη Βρετανία και δεν ισχυρίζομαι ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών το πλαστογράφησαν», είπε.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είχε εμφανίσει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , πριν από τον πόλεμο, «αποδείξεις» εναντίον του Ιράκ, τις οποίες ο Χανς Μπλιξ είχε χαρακτηρίσει αβάσιμες, εμφανίσθηκε και πάλι επιφυλακτικός.

«Οταν βρίσκεται κανείς στα ανώτατα κλιμάκια λαμβάνει έγγραφα τα οποία δεν μπορεί να επαληθεύσει», είπε, προσθέτοντας, ότι, το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η επαλήθευση δεν έγινε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.