Την επικείμενη συνάντησή του με τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε την Τρίτη ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, επιμένοντας ωστόσο στην άρνηση του για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.
Την επικείμενη συνάντησή του με τον ηγέτη της κεντροδεξιάς συμμαχίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε την Τρίτη ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
Δεν έκρυψε ωστόσο ότι δεν ελπίζει σε ιδιαίτερη πρόοδο σε ό,τι αφορά την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Φεβρουαρίου.
Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας σημείωσε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Μπερλουσκόνι «κάποια στιγμή μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες» για να συζητήσουν επί του ζητήματος της εκλογής του νέου πρόεδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Πρόκειται για διαδικασία στην οποία εμπλέκονται και τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, Βουλή και Γερουσία, καθώς και αντιπρόσωποι των περιφερειών της χώρας, και η οποία αρχίζει στις 18 Απριλίου.
Ο κεντροαριστερός ηγέτης παραμένει ωστόσο σταθερός στην άρνησή του για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς, με το επιχείρημα ότι ο κεντροδεξιός ηγέτης έδειξε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόντι ότι «δεν είναι αξιόπιστος».
«Όταν τον συναντήσω, θα του πω ότι δεν έχουμε ξεχάσει, και ότι τον ξέρουμε, ακόμη και αν προσπαθεί να μεταμφιεστεί σε κάτι διαφορετικό», σημείωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος στην κρατική τηλεόραση RAI.
«Είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης και αποζητούμε το ίδιο και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο κ. Μπερσάνι.
Παραμένει το αδιέξοδο
Η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, το αντιθεσμικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο έχει αρνηθεί κάθε συνεργασία ή ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση υπό την ηγεμονία κάποιου εκ των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών.
Η επιμονή του ηγέτη της Κεντροαριστεράς δε βρίσκει σύμφωνα όλα τα βασικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, πολλά εκ των οποίων καλούν σε διάλογο με την Κεντροδεξιά ώστε να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Μπερσάνι αντιπροτείνει μια μίνιμουμ πλατφόρμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων με διακομματική ευρεία στήριξη από το κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων και για αλλαγή του δυσλειτουργικού, όπως θεωρούν πολλοί στην Ιταλία, εκλογικού νόμου.
Ο κ. Μπερλουσκόνι, από την πλευρά του, έχει ζητήσει η Κεντροδεξιά να επιλέξει τον επόμενο αρχηγό του ιταλικού κράτους με αντάλλαγμα την υποστήριξη μιας κυβέρνησης με ηγεμονία της Κεντροαριστεράς. Μόνη λύση, έχει επισημάνει ο «Καβαλιέρε», εάν δεν υπάρξει σχετική συμφωνία, είναι νέες εκλογές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Η θητεία του εν ενεργεία πρόεδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λήγει στις 15 Μαΐου 2013.
Ο κ. Ναπολιτάνο, λόγω της επικείμενης αποχώρησής του από τον προεδρικό θώκο, δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.
Πηγή: Reuters