Τις προσφυγές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του δήμου Κέρκυρας και πέντε Κερκυραίων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η μεταβίβαση έκτασης 489.560 τ.μ. στην Κασσιώπη Κέρκυρας στο ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τις προσφυγές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του δήμου Κέρκυρας και πέντε Κερκυραίων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η μεταβίβαση έκτασης 489.560 τ.μ. στην Κασσιώπη Κέρκυρας στο ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω μεταβίβαση έγινε στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.
Αναλυτικότερα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κ.λπ. ζητούσε να ακυρωθεί η από 21.2.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή η επίμαχη έκταση στην περιοχή της Κασσιώπης. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται λίμνη, αιγιαλός, δασική έκταση, ναυτικό οχυρό, κ.λπ.
Το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ερμήνευσαν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής των ετών 2012-2015, στο οποίο περιλαμβάνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προς ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με την αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 3845/2010) και την λοιπή ισχύουσα νομοθεσία.
Κατόπιν αυτών, αποφάνθηκαν οι δικαστές, ότι από την προσβαλλόμενη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε η επίμαχη έκταση στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν προκλήθηκε ζημιά στους προσφεύγοντες (δήμο Κέρκυρας, κ.λπ.).
Ως προς το επίμαχο ναυτικό οχυρό που βρίσκεται στην περιοχή της Κασσιόπης, οι Ο.Τ.Α. υποστήριξαν, ότι είναι άκυρη η απόφαση της ΔΕΑΑ, αφ' ενός μεν «διότι δι' αυτής μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο που ανήκει τουλάχιστον εν μέρει, ήτοι ως προς την «απαγορευμένη ζώνη» και την «επιτηρούμενη ζώνη», στη δημόσια κτήση του Ελληνικού Δημοσίου, αφ' ετέρου δε διότι η ύπαρξη του ναυτικού οχυρού καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση του μεταβιβασθέντος ακινήτου στο σύνολό του».
Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν και τον ισχυρισμό αυτό, καθώς «η μεν «απαγορευμένη ζώνη» συμπίπτει με την έκταση των 11.520 τετραγωνικών μέτρων που δεν μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, η δε «επιτηρούμενη ζώνη», η οποία καταλαμβάνει μέρος του ακινήτου των 489.560 τετραγωνικών μέτρων, νομίμως μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ως μη ανήκουσα στη δημόσια κτήση του Ελληνικού Δημοσίου».
Πηγή: ΑΜΠΕ