Πολιτική
Τρίτη, 22 Απριλίου 2003 21:04

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (22/4/2003) Μέρος 4/9

ΤΡΙΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΡΙΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Β' ΜΕΡΟΣ

11:00 – 12:30

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ η Οργάνωση έχει εκδώσει μια προκήρυξη στην οποία λέει με σαφήνεια και από λιτότητα μάλιστα, δεν δέχεται κουβέντα πάνω σε αυτό, ότι εμείς ειδοποιήσαμε την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› όπως κάνουμε συνήθως. Στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› κάνουμε τα τηλεφωνήματα μας. Και τους είπαμε «ξέρετε, την τάδε ώρα στο «MEGA CHANNEL› θα γίνει κάτι, για να βγει ο κόσμος έξω. Ξέρετε αν έγινε αυτό; Ναι ή όχι;

Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν είμαι στο τηλεφωνικό κέντρο, δεν σηκώνω τα τηλέφωνα. Δεν δέχομαι εξωτερικές γραμμές απευθείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν λέω γι αυτό. Αν έγινε το τηλέφωνο ανθρώπου της Οργάνωσης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ›;

Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν πληροφορήθηκα κάτι τέτοιο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είδατε όμως στην προκήρυξη να γράφεται;

Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Όχι, δεν το έχω δει. Δεν το έχω αναγνώσει προσωπικά στην προκήρυξη αυτό που μου λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως συζητήθηκε μέσα εκεί μεταξύ των εργαζομένων, εάν υπήρξε κάτι τέτοιο και σας το έκρυψαν και σας έθεσαν δηλαδή τη ζωή σας σε κίνδυνο; Γιατί αν πράγματι έγινε κάτι τέτοιο φταίνε και κάποιοι άλλοι. Κύριε, γιατί δεν τους ειδοποίησες; Ανεξάρτητα από την ευθύνη εκείνων που ρίχνουν την ρουκέτα και επαναπαύονται ότι θα γίνει ειδοποίηση, αυτό είναι άλλο. Να το δούμε.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ποτέ μου δεν έλαβα γνώση ότι υπήρχε σχετική ενημέρωση προειδοποιητική. Εγώ προσωπικά δεν το γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συζητήθηκε όμως εκεί μεταξύ των εργαζομένων, να λένε «βρε παιδιά›;

Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Από τις κουβέντες που κάναμε δεν το άκουσα. Με τους συναδέλφους που έτυχε να συνομιλήσω δεν άκουσα κάτι τέτοιο προσωπικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήμουν εκεί, ούτε το ξέρω, από σας τα ακούμε. Κύριε Εισαγγελεύ; Κύριοι συνάδελφοι; Να πάτε στο καλό.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Καλημέρα σας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Παράκληση από τους συναδέλφους μου του κ. Τζωρτζάτου που είναι συγκατηγορούμενος να εξεταστεί αύριο διότι σήμερα και οι τρεις εκτάκτως δεν μπόρεσε να έρθει κανείς. Να εξεταστεί αύριο σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Πρέπει όμως να ειδοποιηθεί και ο κ. Λίβος. Καλά είναι να υπάρχει κι αυτός και ο κ. Κατσαντώνης, όσοι είναι. Ας ειδοποιηθούν όλοι. Να πούμε για αύριο κ. Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως κ. Πρόεδρε, αύριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Χριστόφορος Τσουκαλάς παρακαλείται να έρθει αύριο που θα είναι και οι συνήγοροι εδώ γιατί σήμερα δεν μπορούμε να τον εξετάσουμε εν απουσία τους. Κύριε Βλάχο, κυρία Βόζεμπεργκ πάρτε κανένα τηλέφωνο κι εσείς εκεί στον κ. Κατσαντώνη.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Για την υπόθεση Παλαιοκρασσά κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Διότι αν ξεκινήσει η δική μας υπόθεση εμείς θα θέλαμε να έχουμε μια συνέχεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, είναι ένας μάρτυρας μόνο. Να τελειώνει αυτός. Μην στενοχωριέστε, θα έχουμε συνέχεια αλλά να μην κρατάμε και πολλά πλην από προηγούμενες γιατί στο τέλος θα φύγουμε από δω και θα χρωστάμε. Ο κ. Gaty Moran. Έχουμε και την προκήρυξη. Θα την διαβάσει ο κ. Μαρκής. Έχουμε πει να διαβάζετε κι εσείς καμία. Διαβάσαμε όλοι εδώ. Δεν υπάρχει ακυρότητα. Θα βάζω και τους συνηγόρους να διαβάζουν μετά από λίγο. Δεν υπάρχει ακυρότητα εάν δεν υπάρχει αντίρρηση. Αντίρρηση ίσον ακυρότητα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι η 76η προκήρυξη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κουφοντίνας ξέρει καλά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μήπως υπάρχει θέμα αντίρρησης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, και οι αναπληρωματικοί εδώ διαβάζουν. Δεν υπάρχει αντίρρηση. Μπορούν να μετέχουν στην διαδικασία και οι αναπληρωτές.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όχι, επειδή αναγιγνώσκει ο Εισαγγελεύς έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πειράζει, ο οποιοσδήποτε τα αναγιγνώσκει. ¶μα δεν υπάρχει αντίρρηση. Κανονικά πρέπει να τα διαβάζει όλα ο Γραμματεύς, αλλά εγώ θα βάζω όλους να διαβάζουν για να προχωράμε. Εδώ δεν έχουμε 1-2 έγγραφα, εδώ μιλάμε για μαμούθ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: (Διαβάζει):

Αθήνα 31-3-95

Επαναστατική Οργάνωση 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Ο διευθυντής της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› Σ. Φυντανίδης – μιλώντας προφανώς και για λογαριασμό της ιδιοκτησίας της – νόμισε ότι μπορεί να περάσει τις βαριές κατηγορίες που τους απευθύναμε και τις ουσιαστικές διαστάσεις τους με διάφορες φαιδρότητες. Με δηλώσεις αντιφατικές και συγκεχυμένες που δύσκολα κρύβουν την αλήθεια.

Από την μια ο κύριος αυτός δήλωσε: «Εκείνο το βράδυ δεν υπήρξε τηλεφώνημα› και από την άλλη: «Όλοι οι τηλεφωνητές μας είναι εκπαιδευμένοι τόσο πολύ καλά ώστε το πρώτο που κάνουν είναι να ειδοποιούν την ¶μεση Δράση και συνήθως εμείς το μαθαίνουμε μετά›.

Τον ρωτάμε: Τί νόημα έχει αυτή η δήλωση αφού δεν τηλεφωνήσαμε; Ποιον ενδιαφέρουν τα περί τηλεφωνητών αφού τηλεφώνημα δεν έγινε όπως ισχυρίζεται; Τί σημαίνει «εκπαιδευμένος τηλεφωνητής›; «Εκπαιδευμένος› από ποιον και σε τί πράγμα; Μήπως για να πατάει το κουμπί του μαγνητοφώνου μόλις ακούσει το όνομά μας, να μας καθυστερεί εσκεμμένα προσποιούμενος ότι δεν θα ακούει κι υποχρεώνοντάς μας να επαναλαμβάνουμε τρεις φορές την ίδια φράση για να δώσουν τα χρονικά περιθώρια στους αμερικανούς πράκτορες του αντιτρομοκρατικού τμήματος να εντοπίσουν το σημείο από όπου τηλεφωνάμε;

Μήπως ο τηλεφωνητής μόλις ακούει 17Ν δεν τηλεφωνάει στην ¶μεση Δράση αλλά στους αρχηγούς του αντιτρομοκρατικού τμήματος αμερικάνους πράκτορες των CIA-FBI; Μήπως τέλος μπορεί να μας δώσει κάποια εξήγηση για την περίπτωση της βόμβας του ΕΛΑ στην ΑΣΟΕΕ την οποία ατυχώς επικαλείται ενώ συλλαμβάνεται κι εδώ έπ’ αυτοφώρω να ψεύδεται;

Τα ίδια τα κανάλια τον διαψεύδουν. Έδειξαν σε ζωντανό ρεπορτάζ ότι το κτίριο δεν είχε εκκενωθεί. Το κτίριο ήταν άδειο ενώ ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν μέσα ο φύλακας δεν είχε ειδοποιηθεί ενώ μπορούσαν να το κάνουν με ένα απλό τηλεφώνημα. Όλα τα κανάλια τον έδειξαν να βγαίνει αλαφιασμένος από το κτίριο αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας.

Η παραπάνω δήλωση περί «τηλεφωνητών› του Φυντανίδη έχει κάποιο νόημα σε μια και μόνη περίπτωση. Στην περίπτωση που είχαμε τηλεφωνήσει. Και προσπαθεί να υποβάλει στον αναγνώστη την ιδέα, τελείως έμμεσα και χωρίς να το λέει καθαρά: «ε, μπορεί να έγινε και κάποιο τηλεφώνημα αλλά την ευθύνη την έχουν άλλοι, ο τηλεφωνητής και το αντιτρομοκρατικό τμήμα της Ασφάλειας›.

Όπως και να έγινε ο διευθυντής της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ› Φυντανίδης λειτούργησε σαν διακοσμητικό στοιχείο. Όχι σαν διευθυντής μιας ανεξάρτητης επιχείρησης που είναι υπεύθυνος για τις πράξεις των υφισταμένων του και στον οποίο πρέπει να αναφέρονται αλλά σαν υπάλληλος κάποιου άλλου οργανισμού.

Επιτρέποντας σε έναν απλό «υπάλληλό› του να κάνει αναφορές σε άλλο κέντρο εξουσίας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όσο της 17Ν, όπου ήξερε ότι μπορεί να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Και αυτό το άλλο κέντρο εξουσίας λειτούργησε στην προκειμένη περίπτωση σαν το πραγματικό αφεντικό το οποίο καλύπτει ο Φυντανίδης. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος που κανένα καλαμπουράκι δεν μπορεί να συσκοτίσει.

Ποιο είναι αυτό το αφεντικό που κρύβει το διευθυντής Φυντανίδης; Ποιος είναι σήμερα το πραγματικό αφεντικό της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ›; Σε ποιον ανήκει η εφοπλιστική εταιρεία του Παναμά από την οποία προέρχονται τα 1,3 δισεκατομμύρια εισερχόμενα στον ισολογισμό της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ› ΤΟΥ ΄92; Έναντι ποιων ανταλλαγμάτων η Τράπεζα Χίος Μπανκ του Βαρδινογιάννη την δανειοδότησε με 400 εκατομμύρια το ΄92; Ποια είναι η εταιρεία του Παναμά που σύμφωνα με καταγγελίες ραδιοφωνικού σταθμού κάλυψε με 2,2 δισεκατομμύρια τον ισολογισμό του ΄93.

Γιατί η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› είναι η μόνη εφημερίδα όπου στα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε με ντοκουμέντα ότι τρεις δημοσιογράφοι – εκ των οποίων οι δύο από τους σημαντικότερους συντάκτες της (να μην αναφέρουμε ονόματα, έτσι;) – ήταν πράκτορες της ασφάλειας και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν; Συντάκτες που δεν έχαναν ευκαιρία να κατακεραυνώνουν την 17Ν με βαρύγδουπα άρθρα και αναλύσεις και πάντα από σκοπιά αριστερή μέχρι ακροαριστερή όπως κάθε σοβαρός πράκτορας. Πώς εξηγείται αυτή η μανία των μπάτσων να την ελέγχουν;

Αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό του Φυντανίδη, τα μένεα που πνέει ενάντια στην 17Ν. Διάολε, δεν είναι λίγο πράγμα το προσωπείο πού έχεις φιλοτεχνήσει με τόσο επιμέλεια και υπομονή επί δεκαετίες να καταρρέει με πάταγο κι αυθωρεί εξαιτίας ενός ολιγόλεπτου φάλτσου και από αυτά τα παλιόπαιδα της 17Ν.

Αφού εκείνο το μοιραίο βράδυ και σε εκείνο το μοιραίο τέταρτο ο διευθυντής της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ› έκανε την επιλογή του, μετά δεν είχε κανένα άλλο περιθώριο. Η μόνη του διέξοδος ήταν αυτή του ψεύδους. Απ’ όλες τις ατιμίες που έγιναν εκείνο το βράδυ ήταν η μικρότερη και αυτή με το μικρότερο κόστος. Κι ο καθένας αντιλαμβάνεται τα τεράστια συμφέροντα που ξαφνικά παίζονταν με αυτήν την υπόθεση.

Αν ο Φυντανίδης ομολογούσε κε των υστέρων την αλήθεια, να ομολογούσε ότι πράγματι εκείνο το βράδυ είχαμε προειδοποιήσει τηλεφωνικά κι ότι το απόκρυψαν αυτό ισοδυναμούσε με κατέβασμα των ρολών, με λουκέτο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ›.

Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι θα ήμασταν ανακόλουθοι κι υποκριτές αν περιμέναμε από τα ΜΜΕ να πούνε την αλήθεια την στιγμή που τα κατηγορούμε ότι παραπλανούν καθημερινά το λαό κι ότι παρουσιάζουν μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας. Δεν περιμέναμε όμως ότι θα επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα και τόσο πανηγυρικά με αυτή την κυνική και εγκληματική συμπαιγνία αμερικανών πρακτόρων της CIA-FBI, της πραγματικής ιδιοκτησίας της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ› και της διεύθυνσής της.

Αυτήν την πλεκτάνη ενάντια όχι μόνο στη 17Ν αλλά και στους εργαζόμενους στο MEGA και ευρύτερα στον ελληνικό λαό είχαμε υποχρέωση να καταγγείλουμε. Γι αυτό συντάξαμε και στείλαμε την ανακοίνωση-καταγγελία κι όχι για τους λόγους που επικαλείται υποκριτικά η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ›. Αν μας ενοχλούσαν τόσο αυτά που έλεγαν εναντίον μας τα ΜΜΕ θα στέλναμε ανακοίνωση αμέσως τις επόμενες δύο-τρεις μέρες και δεν θα καθυστερούσαμε.

Η καθυστέρησή μας αποδεικνύει το αντίθετο από αυτό που λένε. Ότι δεν μας πολυαπασχολούσαν τα όσα λέγανε. Πέρα από το γεγονός ότι γενικά τα ΜΜΕ είναι σήμερα τελείως αναξιόπιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο ο κόσμος που μας ενδιαφέρει αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του δεν τους πίστευε.

Όσα μας καταμαρτυρούσαν ήταν τόσο μονόπλευρα και εξωφρενικά που λειτούργησαν εναντίον τους βάζοντας σε σκέψεις ακόμη και τους δικούς τους. Τους διέψευδαν όχι μόνο η σχεδόν εικοσάχρονη δραστηριότητά μας αλλά και το γεγονός ότι ο καθένας καταλάβαινε πολύ καλά ότι αν πράγματι θέλαμε να υπάρξει έστω και ένα μόνο θύμα απ’ όσους βρίσκονταν εκείνο το βράδυ μέσα στις εγκαταστάσεις του MEGA αυτό θα ήταν πολύ εύκολο και απλό για μας και να το είχαμε κάνει.

Όπως θα ήταν πολύ εύκολο να χτυπήσουμε έναν από τους ιδιοκτήτες του, το γνωστό άνθρωπο των τεχνών που κυκλοφορεί σχεδόν καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας ντυμένος με τη στολή, σήμα κατατεθέν του χώρου, γραβάτα, με μπλου τζιν χωρίς καμία ουσιαστική προστασία.

Μήπως τέλος ο κύριος διευθυντής μπορεί να μας εξηγήσει γιατί αποδέχεται να γίνεται ανοιχτά καταγέλαστος μπροστά σε όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας του όταν κατηγορεί με σφοδρότητα κι απειλεί το «ΕΘΝΟΣ› - επανέρχεται μάλιστα στις κατηγορίες του την επόμενη – γιατί δημοσίευσε την ανακοίνωσή μας ενώ αυτός χρόνια τώρα έκανε ακριβώς το ίδιο με τις προκηρύξεις μας. Και κάνει ακριβώς το ίδιο ακόμα και σήμερα σε σχέση με το Γιουσουφάκι. Ενώ λογοκρίνει ολόκληρες παραγράφους της ανακοίνωσης δημοσιεύει αυτούσια το απόσπασμα που αναφέρεται σ’ αυτόν, κατονομάζοντάς τον μάλιστα.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα φάση όπου προωθείται ο νέος στόχος των αμερικανών πρακτόρων αρχηγών του αντιτρομοκρατικού τμήματος της Ασφάλειας. Να φιμωθεί η 17Ν, να αποκλειστεί η φωνή της από τα ΜΜΕ.

Κι όταν λόγω των περιστάσεων υποχρεώνονται να την βγάλουν να μην είναι η γνήσια αλλά η παραποιημένη από αυτούς φωνή. Προς αυτό το στόχο έχουν πειστεί να εργαστούν και ορισμένοι οι οποίοι παλιότερα είχαν άλλη άποψη. Κι όπως κάθε καινούριο, κάθε νέα δραστηριότητα έτσι κι αυτή είναι στα πρώτα της βήματα, διστακτική, αντιφατική, με πισωγυρίσματα.

Σύμφωνα με αυτό το δόγμα τα ΜΜΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την 17Ν με τρόπο ομοιόμορφο, μονολιθικό. Τα σχόλια όλων των εφημερίδων όπως το δείχνουν τα σημερινά πρώτα παραδείγματα θα πρέπει να είναι πανομοιότυπα, γραμμένα ακόμα και με τις ίδιες λέξεις. Να είναι αυτά που έχουν υποδείξει οι πρακτοράδες των CIA-FBI σπεσιαλίστες στον «ψυχρό πόλεμο ενάντια στα επαναστατικά κινήματα›

Και για να έχουν οι εντολές τους κάποιο επιστημονικό κύριος να μην φαίνονται ότι προέρχονται από αμερικανούς πράκτορες κατασκεύασαν και το «επιστημονικό› όργανο που παίζει το ρόλο του «φύλλου φυκής› που τους καλύπτει και προσυπογράφει τις υποδείξεις τους.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι συνέβη. Όπως είπαμε πιο πάνω θα ήμασταν ανακόλουθοι αν περιμέναμε από τα ΜΜΕ να πούνε την αλήθεια. Όλα όμως έχουν ένα όριο. Ορισμένοι κύριοι που παίζουν τους διευθυντές και τους μεγαλοδημοσιογράφους – κι εδώ αναφερόμαστε μόνο στον Φυντανίδη – πρέπει να κατανοήσουν καλά ότι η 17Ν δεν είναι ούτε Γιουσουφάκι ούτε κανένας μασκαράς σαν τους κυρίους του συναφιού της. Πριν την πιάσουν στο στόμα τους θα πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά το τι θα πουν.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος γι αυτά που λέει, για το πώς το λέει, γι αυτά που πράττει, για το πώς τα πράττει και συνεπώς το μόνο που μπορεί να αιτιάται είναι τον ίδιο του τον εαυτό. Ιδιαίτερα ορισμένοι κύριοι που επιμένουν να μας καθυβρίζουν προκλητικά και συστηματικά ακούγοντας τους συμβούλους τους μπάτσους και νομίζοντας ότι τα γελοία μέτρα προστασίας τους τους προφυλάσσουν από τη 17Ν.

Οι κύριοι αυτοί δεν θα πρέπει να κάνουν το μοιραίο λάθος να νομίσουν ότι δεν τους χτυπάμε γιατί δεν μπορούμε και να το εκλάβουν σαν δείγμα αδυναμίας μας. Νομίζουμε ότι γίναμε κατανοητοί.

Επαναστατική Οργάνωση 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Αθήνα 31-3-95

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι αυθεντική; Είναι ή όχι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς το ξέρετε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν σας απαντώ......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων, αυτά μάλλον για κλάματα είναι που λέμε, όχι για γέλια. Δεν είναι επίκριση στην ερώτηση. Είπα, είναι κλάματα όλα αυτά. Δεν είναι για να γελάμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καθόλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρόλα αυτά να αποφορτίζεται και λίγο η ατμόσφαιρα διότι δεν είναι ωραίο. Πάντα εις βάρος των δικαζομένων είναι η βαριά ατμόσφαιρα. Δεν την θέλω εγώ ποτέ να υπάρχει. Μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκρηξη κατά της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Ο κ. Gaty Moran, απών. Η κυρία Stella Martin, απούσα. Νικόλαος Παππάς, απών. Ο κ. Stephen Mark Beaird του John, απών. Ο κ. Norman Murray, απών. Ο κ. Ιωάννης Τσούμπος, απών. Ο κ. Φώτιος Ανδριόπουλος, απών.

Τί να κάνουμε τώρα; Αν μπορούσα να τις κάνω όλες την ίδια μέρα θα ήταν ωραία αλλά μάλλον δεν γίνεται. Πρέπει να παρακολουθούν κι αυτοί. Εγώ κάθε μεσημέρι λέω αύριο θα είναι εκείνος, εκείνο κι εκείνο. Για ολόκληρη βδομάδα έπρεπε να είναι stand by όλοι. Να διαβάσουμε τί χαρτιά έχει και βλέπουμε τους μάρτυρες. Θα διατάξουμε μια βίαια προσαγωγή κι αν έρθουν. ¶μα δεν έρθουν τί θα κάνουμε. Έτσι είναι η ζωή.

Έχουμε το έγγραφο της ΓΑΔΑ. Είπαμε ότι δεν το διαβάζουμε. Έκθεση αυτοψίας του Αστυνόμου κ. Ραματιά, το 109 έγγραφο. Έκθεση αυτοψίας του Αστυνόμου κ. Φραγκίσκου και η χωρίς ημερομηνία προκήρυξη της 17Ν.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση αυτοψίας του Αστυνόμου κ. Ραματιά και Υπαστυνόμου κ. Μάνιου (έγγραφο 109).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει. Ας ακούσουμε αυτό το έγγραφο που προτείνει ο κ. Εισαγγελέας να αναγνωσθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δέχεστε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι άνευ αντικειμένου τώρα η χωροταξία όλης της περιοχής, ανεγνώσθη το έγγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου ποια σημεία θέλετε κα Κούρτοβικ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δια παραλείψεως κ. Πρόεδρε. Δεν γίνεται πουθενά αναφορά στο έγγραφο - αυτό θέλω να επισημάνω - στην οποιαδήποτε εγκατάσταση στην οποία υπήρχαν άνθρωποι στον χώρο του περιβόλου της Πρεσβείας κατά τον χρόνο της έκρηξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή εμείς τα έχουμε διαβάσει κι εσείς τα έχετε διαβάσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επειδή νομίζω ότι η απόπειρα ανθρωποκτονίας ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φαίνεται ότι είναι το μέσο κ. Πρόεδρε με το οποίο ετελέσθη η πράξη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βρίσκεται μέσα στην Πρεσβεία, στο μπαρ της Πρεσβείας, στο οποίο βρίσκονται οι τρεις Αμερικανοί κατά των οποίων θεωρείται ότι συνετελέσθη η απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Επειδή νομίζω ότι η όλη σύλληψη υπάρχει για τον λόγο ότι η πρώτη εκ των τριών φέρεται να καταθέτει με μετάφραση από τα αγγλικά ότι βρισκόταν στο μπαρ της Πρεσβείας που βρίσκεται έξω από την Πρεσβεία, ενώ προκύπτει σαφώς από τις καταθέσεις των άλλων δύο ότι το μπαρ της πρεσβείας βρισκόταν μέσα στην Πρεσβεία, πιθανόν στο αίθριο αλλά πάντως μέσα στην Πρεσβεία, ενώ στον χώρο τον εξωτερικό της Πρεσβείας δεν υπήρχε μπαρ.

Και είναι λογικό ότι δεν μπορούσε να υπάρχει, γιατί μιλάμε για Φεβρουάριο μήνα, μέσα χειμώνα, κατά τον οποίο δεν μπορούσε να λειτουργεί υπαίθριο μπαρ, πολύ περισσότερο δεν μπορούσε στην αμερικανική Πρεσβεία να λειτουργεί υπαίθριο μπαρ στον χώρο του πάρκινγκ.

Επειδή από την έκθεση αυτοψίας έχω την αίσθηση ότι δεν προκύπτει ύπαρξη τέτοιας εγκατάστασης, γι’ αυτό το λόγο ήθελα να διαβαστεί για να επισημάνω αυτό το γεγονός. Να μη σας παιδέψω, το επισημαίνω και μη τη διαβάσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Κύριε έτσι είναι;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ’ όλα η έκθεση αυτοψίας έχει σημασία να αναγνωσθεί διότι περιγράφει και τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν σε διαμερίσματα και σε αυτοκίνητα. Αυτά βέβαια δεν αφορούν τον μέσα χώρο, αλλά και τον έξω. Έχει σημασία για το αδίκημα της έκρηξης αυτό κυρίως.

Περαιτέρω κ. Πρόεδρε -κι αυτό ήταν ένα αίτημα που είχα σκοπό να υποβάλλω εν συνεχεία, αλλά εφόσον το έθεσε η κα Κούρτοβικ είναι νομίζω τώρα επίκαιρο να το πω- μέσα στον χώρο αυτό του υπαίθριου πάρκινγκ - όπως προκύπτει από καταθέσεις μαρτύρων που έχουν καταθέσει στην προανάκριση αλλά δεν έχουν κληθεί στο ακροατήριο κι αυτοί είναι 4 στον αριθμό, είναι ο κ. Τσαφόνιας, Σκόρδος, Τσώνης και Μπεκιάρης - μέσα στον υπαίθριο χώρο αυτό της Πρεσβείας όπου ευρίσκοντο και οι θέσεις σταθμεύσεως των αυτοκινήτων, υπήρχαν υπάλληλοι αφενός μεν της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας WACKENHUT, οι οποίοι περιπολούσαν και αφετέρου και άλλοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι με κάποια σύμβαση με την Πρεσβεία είχαν αυτή την αποστολή και των οποίων μάλιστα η νυχτερινή βάρδια ήταν 11 το βράδυ με 6 το πρωί.

Την ώρα δηλαδή που ερρίφθη αυτή τη ρουκέτα ήταν η ώρα αλλαγής βάρδιας. Αυτή ερρίφθη θυμίζω 2 λεπτά προ των 11. Υπήρχαν λοιπόν άνθρωποι οι οποίοι κυκλοφορούσαν μέσα στον υπαίθριο χώρο και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, διότι όλος ο χώρος και έξω από την Πρεσβεία αλλά και μέσα φυλάσσεται από προσωπικό.

Φρονώ λοιπόν ότι οι 4 αυτοί μάρτυρες θα πρέπει να κλητευτούν - είναι από την προανάκριση τα ονόματα τους, Τσαφόνιας, Σκόρδος, Τσώνης και Μπεκιάρης- ακριβώς για να βεβαιώσουν όπως έχουν ήδη καταθέσει στην προανάκριση που ευρίσκονταν εκείνη τη στιγμή και που ακριβώς εκινούντο.

Από κει και πέρα όσον αφορά το θέμα του μπαρ το οποίο έθιξε η κα Κούρτοβικ, η αλήθεια είναι στη μέση. Αυτό είναι ένας στεγασμένος χώρος έξω από το κτίριο της Πρεσβείας και στο βάθος των πάρκινγκ. Εκεί λοιπόν ευρίσκονταν κατά τις καταθέσεις τους εκείνη την ώρα. Είναι στον έξω χώρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κακό είναι ότι τώρα δεν έχουμε κανέναν να μας τα πει αυτά και από τις εκθέσεις αν προκύπτει ή όχι είναι άλλο θέμα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό ζητώ να κλητευθούν αυτοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι και όλους. Ας πούμε τον έναν.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά όλα κ. Πρόεδρε σε συνδυασμό με την έκθεση αυτοψίας η οποία περιγράφει τη ρουκέτα να πέφτει στον προστατευτικό τοίχο της Πρεσβείας. Και εδώ είναι κάτι το οποίο εγώ δεν μπορώ να απαιτήσω, απλώς το θέτω υπ’ όψιν για να αποτελέσει ενδεχομένως αντικείμενο δηλώσεων από πλευράς Υπερασπίσεως ή κατηγορούμενων, ότι ο κ. Σάββας Ξηρός λέει ότι σκόπευσε επίτηδες χαμηλότερα.

Συνεπώς αυτό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει και τον ίδιο φαντάζομαι και την Υπεράσπιση του για το ποιο ήταν το σχέδιο, πως τελικά έρριψε τη ρουκέτα για να μπορέσει κανείς να εξαγάγει συμπεράσματα και για τον δόλο του ιδίου ή των άλλων οι οποίοι κατηγορούνται εφόσον θεωρηθούν ένοχοι. Αυτά είναι τα θέματα της υποθέσεως αν θέλετε, τα οποία ήθελα να θέσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κατάλαβα τώρα ότι πρέπει να τα ψάξουμε όλα αυτά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να απαντήσω όμως κ. Πρόεδρε και να πω κατ’ αρχήν ότι δεν προκύπτει ούτε από την έκθεση αυτοψίας, ούτε από τις καταθέσεις των μαρτύρων, ούτε από τις καταθέσεις των φερόμενων ως παθόντων τριών Αμερικανών ότι υπήρχε μπαρ στον εξωτερικό χώρο της Πρεσβείας, πλην της μιας εξ αυτών, η οποία φαίνεται ότι είναι προφανές ότι είχε γίνει λάθος. Είναι αντεστραμμένη η κατάθεση των υπόλοιπων. Έχει γραφεί «εκτός› αντί «εντός›.

Δεύτερον, αυτός είναι ο λόγος στον οποίον αναφερόμαστε στα έγγραφα. Όπως είπα είναι σαφές από την αυτοψία - αν είναι αναγκαίο να το διαβάσουμε – ότι δεν υπάρχει μπαρ στον χώρο του πάρκινγκ. Και τρίτον, σε σχέση με τα 4 άτομα τα οποία επικαλείται ο κ. συνάδελφος ότι κινδύνευσαν, δεν μιλάμε για την έκρηξη, μιλάμε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Δεν παραπεμπόμαστε για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των 4 Ελλήνων της WACKENHUT. Παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των 3 Αμερικανών, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν κινδύνευαν κατά τίποτα από εκείνη την συγκεκριμένη ενέργεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας διαβάσουμε εδώ πέρα ό,τι είναι χρήσιμο από τα έγγραφα και να διατάξουμε την βίαια προσαγωγή αυτών των μαρτύρων και στη συνέχεια αν κάποιον από αυτούς ? Δεν έχουν κληθεί; Όχι αυτοί, ετούτους εδώ που έχουμε καλέσει. Έχουν κληθεί εκ του καταλόγου. Οπότε το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι η βίαια προσαγωγή αυτών. Στον κ. Παππά δηλαδή, στον κ. Τσούμπο και τον κ. Ανδριόπουλο. Αυτούς πρέπει να τους καλέσουμε.

Αλλά ας διαβάσουμε τώρα τα έγγραφα να τελειώνουμε τουλάχιστον με τα χαρτιά όσα είναι χρήσιμα όπως είπαμε, όπως είναι αυτό που μου δίνει ο κ. Εισαγγελεύ τώρα.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Τμήματος Χημείου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι τα έγγραφα. Η προκήρυξη. Η 70 είναι τι βρέθηκε μέσα στα αυτοκίνητα. Δεν το θέλουμε. Προς Θεού. Φωτογραφίες. Επιδεικνύονται. Να δούμε τις φωτογραφίες τουλάχιστον, να καταλάβουμε κι εμείς και να τις πάρετε κι εσείς να τις δείτε για να μπορούμε να κάνουμε μια αξιολόγηση.

(βλέπει φωτογραφίες)

Βλέπω βέβαια κάτι βλήματα εδώ στην αρχή, τα δείχνω απ’ όλες τις πλευρές. Δείχνει ένα στενό, δείχνει κάτι αυτοκίνητα εδώ παρκαρισμένα και έξω στο δρόμο άλλα. Εδώ δεν ξέρω τι είναι, τζάμι τι είναι τούτο δεν φαίνεται.

Εδώ μια είσοδος. Ένα αυτοκίνητο κάπου χτυπημένο, έναν μαντρότοιχο πέτρινο, λιθοδομή, που στο πάνω μέρος φαίνεται κάτι, έχει κοπεί λίγο. ¶λλο ένα αυτοκίνητο HUNDAI, πάλι ο τοίχος, μια τρύπα στο πίσω τζάμι ενός αυτοκινήτου, πάλι ο μαντρότοιχος, μαντρότοιχος και ένα αυτοκίνητο, αυτοκίνητα διαρκώς πολλά, ένα σωρό και οι άλλες φωτογραφίες.

Οι άλλες είναι χρωματιστές. Δείχνει από ψηλά κάπως τα πράγματα. Και πάλι τον μαντρότοιχο με τα αυτοκίνητα και άλλα αυτοκίνητα και πάλι ο μαντρότοιχος. Σπασμένα τα πίσω τζάμια των αυτοκινήτων. Τώρα εσείς άμα τις δείτε τις φωτογραφίες μπορείτε να μου δείξετε και ορισμένα πράγματα για περίπτερα και για τέτοια πράγματα.

Πάρτε από ένα πακετάκι η κάθε πλευρά, δέστε την, ανταλλάξτε τα πάλι και τα ξαναλέμε. Κα Κούρτοβικ, να ρίξετε μια ματιά κι εσείς στις φωτογραφίες και έχει και άλλο έναν ορμαθό. Και το σχεδιάγραμμα και όλα.

Το υστερόγραφο από την προκήρυξη στην υπόθεση Περατικού αφορά αυτή την υπόθεση έτσι κ. Κουφοντίνα; Αυτό είναι μόνο που αφορά την υπόθεση.

«Εμείς βέβαια εκτοξεύσαμε την ρουκέτα ενάντια στην Αμερικανική Πρεσβεία στις 15 Φλεβάρη του 1996. Οι λόγοι αυτής της ενέργειας είναι τόσο φανεροί και κατανοητοί που γι’ αυτό δεν στείλαμε προκήρυξη. Τα χάχανα, η γενική θυμηδία και το κράξιμο που προκάλεσαν αυθόρμητα και σ’ αυτούς ακόμη τους βουλευτές οι δημόσιες ευχαριστίες του Πρωθυπουργού Σημίτη προς τους Αμερικάνους ήταν αρκούντως εύγλωττα›.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είμαστε εντάξει εδώ.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η έκθεση αυτοψίας, ανευρέσεως και κατασχέσεως για το αυτοκίνητο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί είναι μέσα στη δικογραφία. Να θεωρηθεί κι αυτή αναγνωσθείσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, βεβαίως, για να κάνετε χρήση. Ανεγνώσθη και η έκθεση ανευρέσεως του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κ. Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πέρα από αυτούς, θα παρακαλούσα τους δύο κυρίους Σκόρδο Κωνσταντίνο και Τσούλο Δημήτριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό να δούμε τι έχουμε καλέσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φτάνει να είναι εφικτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημήτριος Τσούλος και ποιον άλλον είπατε κ. Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κωνσταντίνος Σκόρδος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει κληθεί. Μάλιστα. Ζητάτε να διαταχθεί η κλήτευση τους. Υπάρχει καμιά αντίρρηση εκ μέρους σας κύριοι συνήγοροι; Για την αλήθεια ψάχνουμε όλοι. Τι να πούμε; Όσο μπορεί να βρεθεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Και βίαια προσαγωγή των απόντων. Όχι των Αμερικανών, αυτών εδώ. Να είμαστε εξηγημένοι. Μη φέρουμε τώρα από την Αμερική εδώ για να εξεταστούν μάρτυρες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει και θέμα εθνικής κυριαρχίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εθνικής κυριαρχίας, αλλά. Και ο κ. Παππάς είναι στην Αμερική. Δεν μπορούμε ούτε κι αυτόν να διατάξουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αποσύρω τον κ. Τσούλο και ζητώ τον κ. Τσούμπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτόν θα διατάξουμε τη βίαια προσαγωγή. Όχι του κ. Παππά ο οποίος μένει ΗΠΑ. Τι να διατάξω βίαια προσαγωγή δηλαδή; Είναι ανέφικτο. Ποιος θα μου τον φέρει εδώ πέρα; Μήπως πρέπει να πατάμε και στα δύο πόδια μας; Πρέπει. Είμαι κάπου – κάπου κι εγώ στους αιθέρες, αλλά εδώ να διατάξω μάρτυρα να μου τον φέρουν από την Αμερική δεμένο; Αφού δεν μπορούμε να μαζέψουμε αυτούς εδώ στην Ελλάδα.

Για τον κ. Τσούμπο και για τον κ. Ανδριόπουλο. Στον κ. Κόρδο κλήση, γιατί δεν έχει κληθεί και για τους άλλους δύο βίαιη προσαγωγή. Ο κ. Ανδριόπουλος δεν έχει κληθεί. Γιατί; Δεν υπάρχει αποδεικτικό. Να κληθεί θα πούμε και γι’ αυτόν, όχι βίαιη προσαγωγή. Βίαιη προσαγωγή για τον κ. Τσούμπο για να ξεχωρίζουμε τα πράγματα. Να πούμε ημερομηνία;

Κύριε Αναγνωστόπουλε για να μην έρχεστε κάθε μέρα εδώ πέρα, να πούμε ημερομηνία;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να πούμε μετά το Πάσχα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 30 του μηνός.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τους βρούμε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μήπως θα πρέπει να το μεθοδεύσουμε όπως και στις προηγούμενες άλλες υποθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όταν θα εμφανιστούν οι μάρτυρες, να τους ορίσουμε μια ημέρα και θα ειδοποιηθούν όλοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διατάσσει κλήτευση των μαρτύρων: Κόρδου ο οποίος προέκυψε από τη διαδικασία, Ανδριόπουλου ο οποίος ενώ είναι του κατηγορητηρίου δεν έχει κληθεί και διατάσσει βίαιη προσαγωγή του κ. Τσούπου. Κατόπιν τούτου δεν έχουν τι άλλο να πούμε. Θα τα πούμε όταν θα έρθουν οι μάρτυρες γιατί από ό,τι βλέπω υπάρχει μια ασάφεια, όχι γκρίζα απλώς, τελείως σκοτεινή.

Επειδή δεν είμαι μαϊνχαϊστής δεν πιστεύω ότι είναι όλα τα πράγματα ή άσπρα ή μαύρα όπως πιστεύουν μερικοί, τα περισσότερα είναι αποχρώσεις του γκρίζου. Επειδή είμαι αισιόδοξος, είναι αχνές λίγο αποχρώσεις του γκρίζου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυμηθείτε να τα επιδείξουμε στους μάρτυρες αυτά, τα κρατάμε εμείς. Υπάρχει κρατούμενο. Κύριε Αναγνωστόπουλε, για ποιους έχετε παραστεί Πολιτική Αγωγή;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Gaty Moran.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βάζω εδώ Πολιτική Αγωγή για τον Gaty Moran.

Ο κ. Μιχαήλ Περατικός. Δεν θα ορκιστείτε γιατί είστε πολιτικώς ενάγων, άμα θέλετε μπορείτε να καθίσετε από εκεί. Εάν δεν μπορείτε να σταθείτε όρθιος, αν κουραστείτε, όπου θεωρήσετε οτιδήποτε υπάρχει πρόβλημα, θα καθίσετε. Δεν έχω αντίρρηση, όποτε θέλετε να μου ζητήσετε εμένα να καθίσετε.

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Καλοσύνη σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε ο κ. Μιχαήλ Περατικός του Κωνσταντίνου, παρίστασθε ως Πολιτική Αγωγή, δεν ορκίζεστε. Είστε ο πατέρα τους θανατωθέντος.

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Του Κωστή Περατικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατ’ αρχήν εκφράζω βαθύτατη λύπη.

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όμως εδώ ψάχνουμε για αδικήματα και για ενόχους. Πρέπει το Δικαστήριο να είναι αποφορτισμένο τελείως για να βρει την αλήθεια και τίποτε άλλο, όποιος έχει ευθύνη και όση ευθύνη έχει. Τίποτε άλλο. Πέρα δηλαδή του ανθρωπίνου συναισθήματος πρέπει να αντιληφθείτε ποια είναι η αποστολή του Δικαστηρίου σαν δικαιοδοτικού οργάνου.

Εσείς βέβαια δεν ήσασταν μπροστά στο συμβάν οπωσδήποτε, έτσι δεν είναι;

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Εγώ ήμουν στο γραφείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσασταν στο γραφείο, αλλά θα προσπαθήσετε να αναπαράγετε εκείνη την ημέρα στη μνήμη σας ό,τι νομίζετε ότι είναι χρήσιμο για το Δικαστήριο για να βρει την αλήθεια.

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Ήμουν στο γραφείο με τα δύο μου παιδιά. Τον Κωστή και το Νίκο. Φύγαμε κατά τις 4 από το γραφείο με το γιο μου το Νίκο. Περάσαμε τη Φίλωνος και πήγαμε ακριβώς στο γκαράζ στο σημείο όπου έπειτα από μία ώρα δολοφονήθηκε ο Κωστής.

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο του Νίκου και πήγαμε στην Αθήνα, με πήγε σπίτι. Έπειτα από λίγη ώρα έλαβα τηλεφώνημα από το γραφείο και μου είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και έχουν την υπόνοια ότι ο γιος μου ήταν εκεί κοντά και κατάλαβα ότι κάτι συνέβη. Νόμισα ότι τραυματίστηκε μόνο και ζήτησα να πάω ξανά να τον δω και έπειτα ήρθε ο άλλος γιος μου και μου λέει «δεν υπάρχει λόγος›. Αυτά γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα μάθατε βέβαια εκ των υστέρων πως ακριβώς έγινε αυτό το συμβάν και θα ήθελα να μου τα πείτε, αν θέλετε φυσικά.

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Θέλω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατ’ αρχήν ποιες ήταν οι απασχολήσεις και το αντικείμενο της δικής σας επιχείρησης;

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Εμείς είμαστε στη ναυτιλία από πολλά χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πατέρα ή εσείς είστε ο πρώτος που ξεκίνησε;

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Ο πατέρας μας προερχόταν από παλιά ναυτική οικογένεια, αλλά ήταν έμπορος και είχε ενδιαφέροντα σε πλοία. Η οικογένεια της μητέρας μου ήταν καθαρά ναυτική και προερχόμαστε από τη Χίο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί έχει πολλούς.

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Ο Κωστής ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η επιχείρησή σας ήταν πλοικτήτρια; Εφοπλιστική; Είναι άλλο πράγμα η πλοικτησία και άλλο ο εφοπλισμός και η εκμετάλλευση.

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Πολλές φορές είναι κανείς το περισσότερο πλοιοκτήτης. Οι Έλληνες δεν είναι όλοι Ωνάσηδες έχουν μια συνπλοιοκτησία και έτσι είχαμε κι εμείς, είχαμε μια εταιρεία από τρεις κυρίως οικογένειες, οι οποίες είχαν και τα παρακλάδια τους. Μαζί με αυτούς εργαζόμαστε στο Λονδίνο αρκετά επιτυχώς. Γιατί ο Έλληνας όπου υπάρχει έννομο περιβάλλον, προοδεύει κατά τη φτωχή μου γνώμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί είχατε εργαστεί δηλαδή για πολλά χρόνια.

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Είχα εργαστεί εγώ από το 1948 δηλαδή μόλις τελείωσε ο πόλεμος. Είχα κάνει 6 ταξίδια με το Εμπορικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πολέμου, μετά πήγα στην Αγγλία και άρχισα σιγά – σιγά διότι η οικογένειά μου είχε 2 πλοία και βυθίστηκαν και τα 2 κατά τη διάρκεια του πολέμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η οικογένεια κάποια στιγμή να βρεθεί σε καλή οικονομική κατάσταση από ό,τι αντιλαμβάνομαι και εκτός από τα καθαρά ναυτικά έργα, δηλαδή οι πλοιοκτησίες όπως λέτε, είχατε κι άλλη ασχολία εκείνη την εποχή;

Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Καμία. Είχα όμως την ατυχή έμπνευση να εισηγηθώ στα παιδιά μου όταν μας μίλησε ο τότε Υπουργός Παυλίδης στο Λονδίνο για το ναυπηγείο ότι θα ήταν η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση.