Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το χώρο όπου εκδικάζεται η δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων για την υπόθεση «Εργκένεκον».
Σφοδρές συγκρούσεις με τουλάχιστον τρεις τραυματίες ξέσπασαν κοντά στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και τους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σωφρονιστικό συγκρότημα του Σιλιβρί.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επ’ αφορμή της επανάληψης της δίκης των 275 κατηγορούμενων για συνωμοσία κατά της τουρκικής κυβέρνησης στην υπόθεση «Εργκένεκον».
Εκατοντάδες από τους περίπου 10.000 διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το σωφρονιστικό συγκρότημα κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.
Οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν αρχικά κάτω από βροχή από πέτρες που δέχθηκαν από τους διαδηλωτές, πριν τους απωθήσουν με τη βοήθεια εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ένας διαδηλωτής υπέστη έμφραγμα, ενώ τραυματίσθηκαν δύο δημοσιογράφοι.
Το νέφος από τα δακρυγόνα έφθασε μέχρι τη δικαστική αίθουσα και ανέβαλε επ΄ αόριστον την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
«Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» και «Δικαιοσύνη για Ολους», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Όξυνση της διαμάχης ισλαμιστών - κεμαλικών
Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση είχε απευθύνει μεταξύ άλλων και το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, βασικός πολιτικός πυλώνας της κοσμικής κεμαλικής αντιπολίτευσης στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν. Στη διαμαρτυρία έλαβαν μέρος και 30 βουλευτές του κόμματος.
Ο απόστρατος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, καθώς και πολλοί αξιωματικοί, πολιτικοί και πανεπιστημιακοί, βρίσκονται ανάμεσα τους κατηγορούμενους για απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι επικριτές του τούρκου πρωθυπουργού και των ισλαμιστών κάνουν λόγο για ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθεια υπονόμευσης του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, όπως εγκαθιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ τη δεκαετία του 1920, μέσω πληγμάτων στο στρατόπεδο της κοσμικής αντιπολίτευσης.
Στις 18 Μαρτίου, ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για 64 εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων για τον στρατηγό Μπασμπούγ, αλλά και για τους δημοσιογράφους Τουντζάι Οζκάν και Μουσταφά Μπαλμπάι.
Η ετυμηγορία της τουρκικής δικαιοσύνης δεν αναμένεται άμεσα, αλλά εικάζεται πως θα χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο