Κόσμος
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2003 10:52

Αντιαμερικανική διαδήλωση το προσκύνημα στην Καρμπάλα

Εκατοντάδες χιλιάδες Σιΐτες, μετέτρεψαν το προσκύνημά τους στην Καρμπάλα σε αντιαμερικανική διαδήλωση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Γαλλίας για την αντίθεσή της στην πολιτική της Ουάσινγκτον στην ιρακινή κρίση.

«Οχι στην αποικιοκρατία, όχι στην κατοχή, όχι στον ιμπεριαλισμό», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο προσκύνημα στην ιερή για τους Σιΐτες πόλη της Καρμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, όπου για πρώτη φορά μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν τιμήθηκε μαζικά η μνλημη του εγγονού του Μωάμεθ, ιμάμη Χουσεΐν, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε μάχη για τη διαδοχή του προφήτη το 680 μ.Χ.

Οι Σιΐτες, που αποτελούν το 60% των 25 εκατ. Ιρακινών πολιτών, διεκδικούν ακόμη την θρησκευτική ελευθερία που τους είχε στερήσει το καθεστώς του Σαντάμ.

Οι Σιΐτες έκαναν σήμερα και νέα διαδήλωση στο κέντρο της Καρμπάλα ζητώντας την «αποχώρηση των Αμερικανών και του Αχμαντ Σάλαμπι», του ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, που προαλείφεται να αναλάβει μελλοντικά την ηγεσία του Ιράκ.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο ηγέτης της λιβανικής Σιϊτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, σεΐχης Χασάν Νασράλα, που υποστήριξε ότι οι σιϊτικές διαδηλώσεις στην Καρμπάλα, προαναγγέλουν το τέλος της αμερικανικής επιρροής στη χώρα.

«Αύριο είναι το απαρχή του τέλους της αμερικανικής εποχής στο Ιράκ και στην περιοχή», τόνισε ο Σιΐτης ηγέτης ενώπιον χιλιάδων πιστών του, που συγκεντρώθηκαν σε προάστιο της Βηρυττού για να τιμήσουν επίσης τη μνήμη του ιμάμη Χουσεΐν.

«Τα εκατομμύρια των πιστών που συρρέουν στην Καρμπάλα έρχονται για να μάθουν από τον μάρτυρα Χουσεΐν την άρνηση στην αδικία, στην κατοχή, στην ταπείνωση», πρόσθεσε ο Λιβανέζος Σιΐτης ηγέτης.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε, ότι, η Γαλλία θα υποστεί τις συνέπειες γιά την εναντίωσή της στην αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά του Παρισιού.

Το θέμα των κυρώσεων κατά της Γαλλίας συζητήθηκε σε συνεδρίαση ανωτάτων αξιωματούχων της αμερικανικής προεδρίας, του State Department και του Πενταγώνου την περασμένη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, απαντώντας έμμεσα στον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε σήμερα, ότι, το Παρίσι θα συνεχίσει «να υπερασπίζεται τη διεθνή νομιμότητα» στην ιρακινή κρίση.

«Η Γαλλία, μαζί με μιά πολύ μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, λειτούργησε, στη διάρκεια της ιρακινής κρίσης, με βάση τις πεποιθήσεις και τις αρχές της για την υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας. Θα συνεχίσει να το κάνει σε όλες τις περιπτώσεις», τόνισε ο ντε Βιλπέν, που έφθασε χθες το βράδυ στην Αγκυρα, πρώτο σταθμό στην περιοδεία του στην Μέση Ανατολή.

Στη Νέα Υόρκη, συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας, με θέματα το ιρακινό οπλοστάσιο και το 12ετές διεθνές εμπάργκο κατά του Ιράκ, της πρώτης μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ πρότεινε την άμεση αναστολή των κυρώσεων, που είχε επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.Ο γάλλος πρεσβευτής δεν συνέδεσε μάλιστα την άρση των κυρώσεων με την επιστροφή των επιθεωρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, διευκρίνισε όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διάκεινται ευνοϊκά προς την πρόταση της Γαλλίας για αναστολή των κυρώσεων που πλήττουν το Ιράκ, τονίζοντας ότι απλώς πρέπει να αρθούν. «Είναι καιρός να αρθούν οι κυρώσεις» διότι «η κατάσταση άλλαξε» στη χώρα αυτή με την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, τόνισε ο Μπάουτσερ. «Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για κυρώσεις», τόνισε.

Ο Γάλλος πρεσβευτης στον ΟΗΕ τόνισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες νέες συμφωνίες, ώστε να επιστρέψουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ και να εργαστούν από κοινού με τις αμερικανικές δυνάμεις, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χάνς Μπλίξ, επικαλούμενος λόγους προσωπικής ασφάλειας, δήλωσε ότι η επιστροφή στο Ιράκ τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του είναι ανέφικτη.

Αντιρρήσεις στην επιστροφή των επιθεωρητών εξέφρασε και ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Τζων Νεγκροπόντε, τονίζοντας, ότι, ο αφοπλισμός του Ιράκ θα γίνει με στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπό στρατιωτική εποπτεία.