Σε σκληρούς τόνους, συνεχίστηκαν και σήμερα οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών των συνδικάτων, σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, για την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας έκανε λόγο για εχθρούς της κοινωνικής ασφάλισης και για μέτρα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης.
Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε, ότι, οι κατευθύνσεις αυτές οδηγούν σε υπονόμευση της συμφωνίας κυβέρνησης-συνδικάτων, που εκφράστηκε με το πρόσφατο νόμο Ρέππα για το ασφαλιστικό σύστημα.
Οσον αφορά την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, ο κ. Πολυζωγόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ ελαστική και ζήτησε μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η στάση των συνδικάτων απέναντι στις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εμφανίζεται να ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες :
* Οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ύψους των συντάξεων θα βρει κατάφορα αντίθετη τη ΓΣΕΕ.
* Οι απαιτούμενες για την επιβίωση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων αλλαγές έγιναν με τον πρόσφατο νόμο Ρέππα. Ούτε τώρα ούτε στο μέλλον δικαιούται κανείς να θέσει θέμα ορίων ηλικίας.
* Μέριμνα των συνδικάτων θα είναι η συνεπής εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητούν ήδη πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις. Αφ' ενός να εξασφαλιστούν όλες οι υποχρεώσεις χρηματοδότησης του συστήματος που συμφωνήθηκαν. Αφ' ετέρου τα συνδικάτα θα επαναφέρουν παλαιότερη πρότασή τους για εξασφαλιστική ρύθμιση που θα επιβεβαιώνει το σημερινό ύψος των κατώτατων συντάξεων.
Στην ίδια κατεύθυνση ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε, ότι, όποια τάση αντιμεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις με τα συνδικάτα, ενώ αμφισβήτησε τα στοιχεία για το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γκαργκάνας.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Κουσελάς, έκανε λόγο για αδιέξοδες θέσεις που προβλήθηκαν σε λάθος χρόνο και με λάθος κατεύθυνση, ενώ δήλωσε, ότι, τα συνδικάτα θα αντιταχθούν σε όποια πολιτική στηρίζεται στην περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους.
Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τα υφιστάμενα όρια συνταξιοδότησης (65 για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες) δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Τα όρια αυτά, είπε, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και δεν μπορεί να τεθεί θέμα αύξησής τους.
Ομως ο κ. Σπυρόπουλος χαρακτήρισε θετική την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με την έννοια της πίεσης για να μην καταστρατηγούνται αυτά τα όρια ηλικίας, θέση που εκτιμάται, ότι, οδηγεί σε μια αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να προσεγγίσει περισσότερο τα υφιστάμενα τυπικά όρια ηλικίας, που θέτει ο νόμος.
Για παράδειγμα, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των δυσανάλογα πολλών αναπηρικών συντάξεων που εγκρίνονται στη χώρα.
Ο υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για τεράστια κοιτάσματα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, μέσα από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση της απασχόλησης.
Ως προς την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σημείωσε, ότι, ήδη συζητείται η εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και άλλων ανάλογων αλλαγών, αλλά μόνο στη βάση διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικάτων.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων