Πολιτική
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2003 19:06

Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (23/04/2003) Μέρος 7/7

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Σε σας, ρωτώ και πάλι.

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Μου είπε για τη μηχανή.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Σας είπε τίποτε αν θυμόταν πάνω στη μηχανή, ποιος επέβαινε, αν ήταν δυο άτομα, τρία άτομα...

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δε θυμάμαι λεπτομέρειες.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Μία κυρία Ελένη Βρούζου την ξέρετε;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Όχι.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ένα κατάστημα δερματίνων ειδών, εκεί, Βουλής 17 του κ. Κυπρίου, δε σας λέει τίποτα;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Όχι, δε θυμάμαι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε λίγο απ’ την αρχή: Πρώτα απ’ όλα με το εξής πράγμα: Αν είστε σίγουρος στο εξής: Όταν έγινε η έκρηξη, βγήκατε μόνος σας από το μαγαζί και πήγατε μέχρι πού;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Στο ύψος περίπου της Ερμού.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να καταλάβει λίγο και το Δικαστήριο, το ύψος της Ερμού σε τί απόσταση είναι από το μαγαζί μέχρι τον τόπο του συμβάντος; Είναι στη μέση της απόστασης, περίπου στην αρχή.....

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Περίπου στη μέση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πού είναι το μαγαζί που δουλεύατε και πού είναι ο τόπος του συμβάντος;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Βουλής και Μητροπόλεως είναι το κατάστημα. Ερμού και μετά είναι η Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκτός από το μηχανάκι για το οποίο είπατε, τί άλλο είδατε μέχρι εκεί που φτάσατε, Ερμού και Βουλής;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Έντονο καπνό...

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Ναι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τί κάνατε εσείς όταν είδατε αυτά τα πράγματα;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Πλησίασα λίγο, βέβαια δεν πλησίασα πάρα πολύ διότι ήμουν και λίγο ταραγμένος και μετά επέστρεψα στο μαγαζί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόση ώρα πέρασε μέχρι τη στιγμή που επιστρέψατε στο μαγαζί από την ώρα που ακούσατε την έκρηξη και φύγατε;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δε θυμάμαι συγκεκριμένα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χονδρικά, είναι 5-10 λεπτά;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Ναι, βέβαια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τί κάνετε μετά; Επιστρέφετε στο μαγαζί, είναι η κα Στράτου εκεί. Τί γίνεται μετά;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Λέω «Αντωνία κλείσε να ανεβούμε προς τα πάνω, κάτι σοβαρό πρέπει αν έχει γίνει›. Κλείσαμε και ανεβήκαμε προς τα πάνω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να κάνουμε σε αυτό μια διευκρίνηση διότι η κα Στράτου όταν ήρθε εδώ πέρα στο ακροατήριο δε θυμόταν ότι είχατε βγει πρώτα εσείς και μετά γυρίσατε και πήγατε και οι δύο μαζί. Βέβαια το είχε πει προανακριτικά. Είστε βέβαιος γι αυτό; Ότι βγήκατε πρώτα και πήγατε μετά μαζί, όπως μας λέτε, τα επιβεβαιώνετε;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Βέβαια, ό,τι έχω πει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν φύγατε με την κα Στράτου μαζί, μέχρι πού φτάσαμε περπατώντας μαζί;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δε μας άφησαν να πλησιάσουμε πάρα πολύ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε φτάσατε εκεί που ήταν ο Αξαρλιάν δηλαδή χτυπημένος; Δεν είδατε τίποτα;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δεν είδα εγώ τον Αξαρλιάν χτυπημένο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η κα Στράτου τον είδε;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δε νομίζω, αφού ήμαστε μαζί..

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει περίπτωση θέλω να πω, να είδε κάτι ο ένας και να μην το είδε ο άλλος; Μέχρι πού φτάσατε;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Φτάσαμε μεταξύ Ερμού και Καραγεώργη Σερβίας, κάπου περίπου εκεί στη γωνία.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν επιτρέπετε, για υποβοήθηση της μνήμης, να αναγνώσω μία περικοπή από την προανακριτική κατάθεσή του που λέει: «Στο διάστημα που διασχίζαμε την οδό Βουλής μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Ερμού, δεν παρατήρηση κάποιο ιδιαίτερο γεγονός που να μου τραβήξει την προσοχή. Φτάνοντας στην οδό Ερμού σταματήσαμε, γιατί είχε κλείσει την κυκλοφορία τόσο των οχημάτων όσο και των ατόμων η Πυροσβεστική Υπηρεσία›. Το θυμάστε μήπως αυτό καθόλου;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Θυμάμαι την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι ήταν εκεί πέρα. Τώρα, ποια συγκεκριμένη στιγμή....

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν εκεί πάντως η Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν φτάσαμε με την κα Στράτου.

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Υπήρχε αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχε κλείσει όπως λέτε την κυκλοφορία. Με την κα Στράτου πήγατε μαζί και ξαναγυρίσατε μαζί στο μαγαζί;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Μάλιστα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήσαστε με κάποιον άλλον παρέα ή με κάποιον άλλο γνωστό ή πιάσατε κουβέντα με κανέναν άλλο ή μόνο οι δυο σας;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δε θυμάμαι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει περίπτωση να έχει δει κάτι η κα Στράτου και να μην το έχετε δει εσείς ή το αντίθετο;

κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, πάντως αν ήταν κάτι το οποίο ήταν αξιοσημείωτο, πιστεύω θα το έβλεπα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση, ευχαριστώ. Νομίζω ότι η παρουσία του μάρτυρος αυτού ξεκαθαρίζει ένα πολύ σημαντικό περιστατικό το οποίο αφορά και την κα Στράτου και τις αντιφάσεις οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στην πρώτη κατάθεση της κας Στράτου και στην νεότερή της εδώ.

Πρώτα απ’ όλα και οι δύο μάρτυρες στις 16 του μηνός Ιουλίου, δύο μέρες μετά από το συμβάν, έχουν εμφανιστεί κι έχουν δώσει κατάθεση στην Ασφάλεια. Στις 11 η ώρα, στη 1 η ώρα η κα Στράτου. Και οι δύο τότε λένε αυτό που είπε ο κ. Τσουκαλάς σήμερα, ότι πρώτα πήγε ο Τσουκαλάς και έφτασε μέχρι τη μέση της απόστασης από το μαγαζί μέχρι τον τόπο του συμβάντος, είδε ό,τι είδε, γύρισε, την πήρε και πήγαν μαζί. Κατά συνέπεια τα περί σάντουιτς, ότι αφέθηκαν εκεί πέρα και έφυγαν και οι δύο μαζί, πράγματα στα οποία επέμενε σε αντίθεση με όσα έχει πει προανακριτικά η κα Στράτου, είναι προφανές ότι δεν στέκουν.

Το δεύτερο είναι ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι πήγαν μαζί έως εκεί, ο μάρτυρας είναι προφανές ότι είχε πλήρη ψυχραιμία, θυμάται κάτι που το είχε δει την ώρα που ήταν πλησιέστεροι προς την έκρηξη και πήγε μόνος του και λέει για ένα μικρού κυβισμού μηχανάκι με ένα άτομο, είναι βέβαιο ότι θα θυμόταν και τη μεγάλη τη μηχανή την κόκκινη, που η κα Σράτου ούτε το χρώμα δεν επιβεβαίωσε με τα δύο άτομα και βέβαια θα ήταν αδύνατο να έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψη της μιας μάρτυρος και να μην είχε υποπέσει στου άλλου.

Το τρίτο σημείο είναι η κατηγορηματική του επιβεβαίωση σε πλήρη αρμονία με την προανακριτική κατάθεση, ότι δεν κατάφεραν να φθάσουν μέχρι το σημείο που ήταν ο μακαρίτης ο Αξαρλιάν εκεί πέρα χτυπημένος. ¶ρα εδώ, ας μου επιτραπεί να πω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κα Στράτου ουδέν περί αυτού αναφέρει και στην προανακριτική της κατάθεση τα αντίθετα λέει, δε λέει ποτέ ότι έφτασαν μέχρι τον τόπο του συμβάντος, ότι αυτά είναι ανάπλαση της φαντασίας της μετά.

Διότι και η κα Στράτου τότε και ο κ. Τσουκαλάς τότε και ο κ. Τσουκαλάς σήμερα, λένε τί: Ότι «όταν φθάσαμε, η Πυροσβεστική είχε αποκλείσει την κίνηση›. Και τί μας λέει ακόμα αυτό; Ότι για να έχει φτάσει η Πυροσβεστική, τουλάχιστον θα είχε μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Θέλετε 10 λεπτά; Θέλετε ένα τέταρτο; Η Πυροσβεστική, αν δεν κάνω λάθος, η πλησιέστερος σταθμός είναι στην πλατεία Ρηγίλλης. Μέχρι όμως να κινητοποιηθεί και να φτάσει και να κλείσει την κυκλοφορία, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα.

Κατά συνέπεια και αν ακόμα δεχτεί κανένας ότι υπήρξε μία μηχανή με δύο άτομα την οποία την είδε η κα Στράτου και δεν την είδε ο κ. Τσουκαλάς και αυτά τα δύο άτομα έφευγαν αμέριμνα, δεν ξέρω τί χρονική εγγύτητα έχει με το συμβάν, ώστε η τυχόν παρουσία των ανθρώπων αυτών, όποια και να είναι, να συσχετίζεται με το περιστατικό. Περισσότερη σημασία μπορεί να έχει αυτό το ένα μικρό μηχανάκι που είδε με το ένα άτομο ο μάρτυρας τότε.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω σε ό,τι αφορά την μάρτυρα, την κα Στράτου, ότι, ξέρετε, η δύναμη της υποβολής είναι αρκετά σημαντική. Όταν η αστυνομία έχει πάρει κατάθεση ενός άλλου μάρτυρα, του Γκάτσου, που ήρθε κι εδώ πέρα και λέει για μία κόκκινη μηχανή με δύο ύποπτα άτομα την παραμονή, εύλογο είναι όταν πιθανώς ερωτά την κυρία αν είδε μία κόκκινη μηχανή, που ρώτησε, που είπε και ο μάρτυρας ότι τον ρώτησαν ειδικά αν είδε την κόκκινη μηχανή, τη στιγμή που δεν είχε καταθέσει η κα Στράτου, την κόκκινη μηχανή την ξέραμε από τον άλλο μάρτυρα, από τον κ. Γκάτσο, ως ένα συμβάν την παραμονή της έκρηξης. Εν τούτοις η αστυνομία θεωρούσε ότι γράφοντας για μια κόκκινη μηχανή και για δύο άτομα ύποπτα, δείχνει ότι βρίσκεται επί τα ίχνη των δραστών και στην αναζήτηση της αλήθειας.

Νομίζω ότι αυτή η υποβολή οδηγεί την κα Στράτου σε αυτά τα οποία είπα και τα οποία οδηγούν σε εσφαλμένες πεποιθήσεις, οι οποίες νομίζω ξεκαθαρίστηκαν απόλυτα με την κατάθεση του κ. Τσουκαλά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Επειδή έξω είναι ο μάρτυρας, ο Δημόπουλος, τον οποίο έχουμε καλέσει για να καταθέσει για την περίπτωση των Σεπολίων, θα παρακαλούσαν πριν αναγνωσθούν τα έγγραφα για την υπόθεση Περατικού, να κληθεί ο μάρτυρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δημόπουλος να έρθει.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Μπορώ να ζητήσω μια διευκρίνιση για τη συνεδρίαση της Τρίτης; Προχθές ο συνάδελφός μου της πολιτικής αγωγής, ο κ. Ευαγγελάτος σας είπε ότι θα φύγουν οι μάρτυρες, θα πάνε στο χωριό τους και ρώτησε αν προβλέπεται να εξεταστεί αυτή η υπόθεση το Πάσχα και είπατε «όχι›. Είναι δεδομένο ότι οι μάρτυρες θα λείπουν. Εγώ βασιζόμενος σε αυτό, θα είμαι εκτός Ελλάδος την Τρίτη. Η παράκλησή μου είναι για την Τετάρτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή το ΕΛΤΑ είναι τρεις υποθέσεις, ας τις κάνουμε την Τρίτη όλες.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Την Τετάρτη δηλαδή. Δεν κατηγορείται για την τρίτη ο κ. Ψαραδέλλης. Ζήτησε ο κ. Ευαγγελάτος να γίνουν και οι τρεις μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ΕΛΤΑ Βύρωνα, είναι ΕΛΤΑ Πατησίων και ΕΛΤΑ Αιγάλεω. Ας τα κάνουμε όλα μαζί, μαζί με τον Βύρωνα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα την επόμενη εβδομάδα. Ήδη έχουμε πει ότι η υπόθεση Σόντερς πάει για τις 5 του μηνός. Λέμε για τις υποθέσεις ΕΛΤΑ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε λοιπόν ΕΤΕ Χρεμωνίδου, ΟΤΕ Πειραιά, ΟΤΕ Πατησίων, κλοπή Συκουρίου.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κλείσω εγώ την ημέρα μου με το αν θα έρθουν; Οι μάρτυρες δεν ξέρω αν θα έρθουν και πότε θα έρθουν. Διατάσσω βιαία προσαγωγή, μου τους φέρνουν μετά από 20 μέρες. Τί να κάνω; Εμείς θα προχωρούμε και όταν έρθουν θα τους δίνουμε προτεραιότητες.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να ξέρουμε την Τρίτη ποιες δικογραφίες θα φέρουμε μαζί μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέμε λοιπόν για την Τρίτη, κατά σειρά: Ρουκέτα κατά Γερμανού πρέσβη, ΕΤΕ Χρεμωνίδου, ΟΤΕ Πειραιά Wackenhut, ληστεία ΟΤΕ Πατησίων, κλοπή Συκουρίου. Αυτή θα είναι η συνέχεια. Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή. Μετά το Πάσχα θα δούμε. Αυτή είναι η σειρά εδώ πέρα.

Ελάτε κύριε μάρτυς. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέγετε, πού ήσασταν εκείνη την ημέρα στα Σεπόλια, πώς βρεθήκατε εκεί πάνω;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ περαστικός ήμουν κύριε Πρόεδρε. Έχω πάρει ένα πελάτη από την Πλατεία Αττικής, τελευταία κούρσα ήταν και κατεβαίνω την Σεπολίων. Και μόλις φθάνω στην Αυλώνος, προτού την Αυλώνος, Αγίου Μελετίου, ακούμε ένα κρότο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα ή περισσότερους;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έναν. Προτού φθάσουμε στην Αγίου Μελετίου, ο πελάτης μου τώρα, εγώ το είπα, δεν θυμάμαι συγκεκριμένα να σας πω, τι ήταν αυτό; Και λέω εγώ ,κάποιος κουτός θα πέρασε την διασταύρωση της Αγίου Μελετίου και τρακάρανε τα αυτοκίνητα. Και μόλις περνάμε την Αγίου Μελετίου και μπαίνουμε στην Αυλώνος, είναι το μποτιλιάρισμα και προχωρούμε σιγά – σιγά χωρίς να ξέρουμε τι συμβαίνει. Φθάνουμε σε ένα σημείο στη μέση της Αυλώνος, βλέπω ένα περιπολικό ανάποδα του δρόμου, η Αυλώνος είναι μονόδρομος και απέναντι κοιτάζω στην Ρόδου ένα άλλο περιπολικό, κανονικά με ανοιχτές τις πόρτες, σταματημένο και την μούρη του κανονικά. Αστυνομικούς δεν είδα, τα περιπολικά έβλεπα. Και σταμάτησα και εγώ. Και βλέπω 4 άτομα να τρέχουν από την απέναντι μεριά της Αυλώνος και να πηγαίνουν στη γωνία. Τώρα η γωνία αυτή δεν θυμάμαι ποια είναι και κάτι λένε μεταξύ τους και πετιούνται στην επόμενη γωνία και οι 4 αγκαλιά πάνω σε ένα αυτοκίνητο και εκείνη τη στιγμή, λέω εγώ στον πελάτη μου , κοίταξε να δεις τα κλεφτρόνια τα κυνηγάει η αστυνομία και τα έπιασε, χωρίς να ξέρω τώρα τι είναι ο πελάτης μου.

Την ώρα που τελειώνω την φράση μου αυτή, μας καρφώνουν 4 πιστόλια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέσσερα πιστόλια;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ποιες μεριές;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα δεξιά. Εγώ κατεβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι όπως είστε οδηγός εσείς.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από την δεξιά μεριά την δική μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε το πεζοδρόμιο δεν μ’ ενδιαφέρει, από το αυτοκίνητο από πού από την πόρτα του οδηγού;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, από μένα δεξιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την πόρτα του συνοδηγού δηλαδή.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι από την πόρτα του συνοδηγού. Και μας λένε, μη κινηθείτε, μου είπαν μια άσχημη κουβέντα εν πάση περιπτώσει, μη πειράξεις τίποτα, την μηχανή, γιατί θα στην μπουμπουνίσουμε. Και άσε τα κλειδιά στη μηχανή και κατέβα. ¶νοιξα και εγώ την πόρτα και μάλιστα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θελήσατε να πάρετε τίποτα, την ταυτότητά σας κάτι άλλο;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας τελειώνω. Βουτάνε τον πελάτη και τον πετάνε έξω και εγώ βγήκα από τα αριστερά από την πόρτα. Και περιμένω τώρα, δεν βλέπω αστυνομικό τίποτα. Μπαίνουν οι τρεις πίσω και ένας τέταρτος από τη πόρτα του συνοδηγού. Βάζει το αριστερό του πόδι μέσα και πάει να καθίσει. Και εκείνη την ώρα λέω εγώ, παιδιά μου επιτρέπετε να πάρω κάτι πράγματα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί κάτι ελέχθη, την ταυτότητα τι θέλατε να πάρετε;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ήθελα να πάρω τουλάχιστον την είσπραξη της ημέρας και τα χαρτιά του αυτοκινήτου. Και μου λέει ένας εξ αυτών, πάρτα ρε και εξαφανίσου γρήγορα. Και μπήκανε μέσα και αρχίσανε και σπάσανε παρ μπριζ και τα δυο και φύγανε προς άγνωστη κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τι κάνατε, καθόσαστε και βλέπατε; Όταν βγήκατε έξω από το ταξί, τι κάνατε;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πήρανε τα αμάξι και φύγανε. Εγώ εκείνη την ώρα κοίταζα τα περιπολικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φύγανε αμέσως.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Πάω στο περιπολικό και βλέπω ένα αστυνομικό και βγαίνει από το πίσω μέρος, δειλά – δειλά και του λέω κύριε, μου πήραν το αυτοκίνητο. Αυτός δεν μου απήντησε, παρά πήρε τον ασύρματο και έδινε σήμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μου περιγράψετε αυτά τα 4 άτομα που ήρθαν στο ταξί σας;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ή το ένα, ή τα δυο, ή τα τρία ή τα τέσσερα, είπατε τέσσερα. Μπορείτε να περιγράψετε κανένα; Θυμάστε χαρακτηριστικά τους;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Από τους σημερινούς όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοντοί, ψηλοί, πώς ήσαν;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τρεις ήταν μελαχρινοί τότε, ήταν και βράδυ βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ανάστημα είχαν; Ψηλοί κοντοί, χοντροί πώς ήταν;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αδύνατοι ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ύψος;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ένας ήταν κοντός, καραφλός που μπήκε μπροστά. Οι άλλοι μπήκαν πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ήταν ψηλοί, κοντοί;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα τι να σας πω, δεν το κράτησα το ύψος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτήσανε πουθενά, σας δείξανε τίποτα φωτογραφίες, αν αναγνωρίσατε κανέναν;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Φωτογραφίες μόνο ο κ. Ζερβομπεάκος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εκεί αναγνωρίσατε κάποιον;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα μπορείτε κάποιον να αναγνωρίσετε εδώ; Έχουμε 19 κατηγορούμενους, καλά η μια είναι γυναίκα, φυσικά δεν ήταν γυναίκα από τα πλάσματα του Θεού που είδατε. Θέλετε να ρίξετε μια ματιά, αν σήμερα αναγνωρίζετε κάποιον, ή σας φέρνει κάτι στο μυαλό σας κάποιος; Δείτε τους όλους.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν περάσει και χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αναγνωρίζετε.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχει αναγνωρίσει όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν ξέρω τι έχει κάνει, τον ρωτάω τον μάρτυρα και ακούω ότι λέει τώρα. Είναι η ώρα σας μετά να κάνετε και εσείς τις ερωτήσεις. Δεν έχετε αναγνωρίσει κάποιον στον ανακριτή;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εις το παρελθόν είχατε αναγνωρίσει τον κ. Σκυφτούλη; Τι είχε γίνει; Πώς μπερδευτήκατε τότε, τι έγινε τότε; Μήπως μπερδεύεστε; Μήπως η μνήμη σας δεν σας βοηθάει;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι και τόσα χρόνια περάσανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων να μην εξαντλούμεθα με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει κανέναν. Εγώ γι’ αυτούς δεν τους καλώ αυτούς, δεν γνωρίζω κανέναν σου λέει και τελείωσε. Αλλά παρόλα αυτά αφού μου τα ζητήσατε, ορίστε να έρθω.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Να ρωτήσω εγώ κύριε Πρόεδρε κάτι. Το ταξί σας το βρήκατε και πόση ώρα μετά;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το βρήκε η αστυνομία μετά από μια ώρα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Είχε κάποια ζημιά το αυτοκίνητό σας;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν σπάσει το παρ μπριζ.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Τώρα εσείς γιατί λέτε το πήραν το αυτοκίνητο αυτό, να το κάνουν τι;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για να αποφύγουν από την εμπλοκή της αστυνομίας. Για να ξεφύγουν. Αλλά έτυχε να είναι το ταξί αργόστροφο είναι το TOYOTA CRAUNS το μεγάλο. Δεν είναι πολύστροφο αυτό για να φύγει γρήγορα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Θα σας ρωτήσω κάτι άλλο. Πόση ώρα έγινε αυτή η προσπάθεια να σας βγάλουν, να μπουν μέσα, να φύγουν.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έγινε καμία προσπάθεια να με βγάλουν, μου προτείνανε τα πιστόλια και εγώ αμέσως.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Και αυτό μια προσπάθεια είναι, αυτό λέω, βγες έξω. Εμφανίστηκε κανένας αστυφύλακας εκεί;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Δεν έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών κλπ;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Το αυτοκίνητό σας όταν το πήρατε μετά είχε τρύπες από πίσω;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Να σας πω εγώ πώς γίνανε οι τρύπες.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Για να τις ακούσουμε λοιπόν.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μπήκε ο τραυματίας ο αστυνομικός, τον βάλανε μέσα, μετά, όταν έφυγε το ταξί γίνανε αυτά, μπήκε σε ένα άλλο περιπολικό. Εν τω μεταξύ στην Αγίου Μελετίου είναι τροχονόμος, και δίνει προτεραιότητα στα αυτοκίνητα να φεύγουν, έδωσε στο ταξί προτεραιότητα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εσύ πού το ξέρεις; Αφού εσύ ήσουν Αυλώνος και Ρόδου εκεί γίνονται τα γεγονότα, το τι γίνεται στην Αγίου Μελετίου πού το ξέρεις;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού υπήρχε τροχονόμος.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πού το ξέρεις;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως λέγανε.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Το περιστατικό δηλαδή το δικό σου το αυτοκίνητο, όποιοι το πήραν, το παίρνουν στην διασταύρωση Αυλώνος και Ρόδου.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πώς μπορείς να μας περιγράψεις τι έγινε στην Αγίου Μελετίου που είναι σε απόσταση πέντε τετράγωνα;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι στη διασταύρωση, προτού την διασταύρωση.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πόσο;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα, δυο τετράγωνα κάτι τέτοιο.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πού ξέρεις λοιπόν τι συνάντησε το ταξί όταν έφευγε στην Αγίου Μελετίου;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μετά πήγαμε από εκεί και είδα τον τροχονόμο.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Με τι πήγατε από εκεί;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα πόδια.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Και είχατε προλάβει να δείτε το ταξί; Γιατί μας έχουν περιγράψει άλλοι μάρτυρες ότι το περιπολικό που πήρε βρέθηκε με το ταξί και πέσανε χειροβομβίδες κλπ.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ:Στις γραμμές επάνω, πάνω στις γραμμές, εκεί σπάσανε τα λάστιχα και το παρατήσανε Μιχαήλ Βόδα και Ρόδου.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: ?από τι;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από σφαίρες.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πότε πέσανε αυτές;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα πού, επάνω στις γραμμές.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Αυτή είναι η εντύπωσή σας, αυτό μας λέτε δηλαδή, δεν τους ακούσατε εσείς;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν άκουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε άλλη ερώτηση παρακαλώ.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το ξεκαθάρισα από την αρχή ένα κρότο ακούσαμε σας λέω, προτού την Αγίου Μελετίου.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ξέρετε γιατί; Ο συνεπιβάτης σας κατέθεσε εδώ, ότι όταν βγήκατε απέξω, εμφανίστηκε ένας αστυφύλακας πίσω και άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Εσείς δεν ακούσατε ούτε τους πυροβολισμούς;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ίδιοι πυροβολούσαν σε άγνωστες κατευθύνσεις. Τα τέσσερα άτομα αυτά πυροβολήσανε για εκφοβισμό, δεν ξέρω γιατί, σε άγνωστη κατεύθυνση.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Σε ποια φάση έγιναν αυτά;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Την ώρα που μου έχουν προτείνει εμένα τα πιστόλια, οι δυο που μας κρατάνε και οι άλλοι δυο, ή ένας πυροβολούσαν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μέσα από το ταξί;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Απέξω.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Έξω από το ταξί. Μάλιστα ευχαριστώ.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα για πείτε μου, κατάλαβα καλά, σήμερα είπατε ότι και οι 4 κρατούσαν όπλο;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι τέσσερις.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάποια κατάθεση έχετε πει ότι κρατούσαν τρεις όπλα.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ο Δημόπουλος Βασίλειος ή κάνω λάθος;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην από 20 Νοεμβρίου λοιπόν του ’91 κατάθεσή σας που την δώσατε 2.15 την νύχτα λέτε: «είμαι οδηγός του ταξί. Εγώ είπα στον πελάτη ότι πιθανόν να έγινε κάποιο τρακάρισμα. Στο σημείο εκείνο αντιλήφθηκα ?σταματημένο εκείνη τη στιγμή, αντελήφθην τέσσερα άτομα από τα δεξιά μου, δηλαδή κατερχόμενος την οδό Χριστομάνου, κρατώντας στα χέρια τους οι τρεις πιστόλια, ή περίστροφα και άρχισαν κλπ.›

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι εκεί πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος, αλλά εγώ είδα τέσσερα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα εδώ να το διευκρινίσετε, γι’ αυτό και σας ρωτώ.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τέσσερα πιστόλια.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν δεν υπάρχει ορίστε να φύγει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος είδατε είναι τελείως ουδέτερος, δεν είδε τίποτα, δεν κατάλαβε τίποτα.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μια ερώτηση. Κύριε μάρτυς είστε παρατηρητικό άτομο; Δηλαδή όταν βλέπετε κάποιον στον δρόμο, συγκρατείτε με ευκολία τα χαρακτηριστικά του, ή συνήθως είστε αφηρημένος; Και λέγω αυτό, γιατί είπατε πριν από λίγο, ότι δεν είδατε κανένα αστυνομικό.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι να σας το πω, γιατί δεν είδα αστυνομικό.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, αν είστε παρατηρητικός ή όχι.

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για κάτι που θα μου προξενήσει περιέργεια, συγκρατώ.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αν σας προξενήσει περιέργεια. Θα ήθελα στη συνέχεια να μου πείτε, πώς εξηγείτε το ότι ο κ. Σκυφτούλης, τον οποίον αναγνωρίσατε με απόλυτη βεβαιότητα, σαν έναν από τους δράστες της συμπλοκής των Σεπολίων, αθωώθηκε τελικά;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε παρακαλώ.

κ.ΖΑΧΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε γιατί, τι σας έκανε να αναγνωρίσετε τον κ. Σκυφτούλη; Να σας υπενθυμίσω?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τον κάνουμε τον Σκυφτούλη;

κ.ΖΑΧΟΣ: Απλά ότι η αναγνώριση δεν έγινε επειδή ακριβώς τον θυμόταν, λέτε κάπου ότι σας κοίταζε περίεργα και αυτό σας έκανε, είναι έτσι; Δηλαδή σας πήγαν σε ένα τμήμα, μιλάγατε μαζί του, λέτε σε μια κατάθεσή σας και τον είδατε να σας κοιτάει περίεργα. Μήπως είναι αυτό το οποίο σας οδήγησε να τον αναγνωρίσετε;

Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως και αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τι να πούμε τώρα, έχει καμία σχέση, είτε ήταν, είτε δεν ήταν; Είτε αναγνωρίστηκε, είτε δεν αναγνωρίστηκε, εδώ έχουμε συγκεκριμένους κατηγορουμένους, τι να τον κάνουμε τον κ. Σκυφτούλη; Δεν τον έχουμε εδώ, πάρτε το χαμπάρι δεν υπάρχει εδώ Σκυφτούλης για την δίκη ετούτη. Και σήμερα δεν είπε ότι ξέρεις, εγώ αναγνωρίζω τον τάδε, για να πούμε, γιατί τον αναγνωρίζεις και γιατί έκανες λάθος τότε. Έχετε καμία ερώτηση ή να τον διώξουμε;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε γιατί δεν σας ενοχλεί και δεν σας απασχολεί αυτό το θέμα; Αυτός ο άνθρωπος ήταν στα Σεπόλια, του πήραν το ταξί, και στη συνέχεια δεν είναι η σκευωρία με τον Σκυφτούλη, έκανε προηγουμένως άλλη συνεργασία. Ανεγνώρισε ότι ήταν δράστες μιας κλοπής, δυο συνήθεις ύποπτοι. Ο Σκυφτούλης και ο Μαρίνος, πρώτη του ενέργεια μετά τα Σεπόλια.

Δεύτερη ενέργειά του είναι ότι, αναγνωρίζει εκατό τοις εκατό ότι στην συμπλοκή των Σεπολίων δράστης ήταν ο Σκυφτούλης και οδηγεί την δικαιοσύνη. Πριν την δικαιοσύνη οδηγεί τον πρωθυπουργό της χώρας, αυτός ο άνθρωπος, να κάνει δήλωση μέσα στη Βουλή για τους Σκυφτούληδες. Οδηγεί τη δικαιοσύνη στο να ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα των Σεπολίων και με τον Σκυφτούλη και ευτυχώς που βρέθηκε ένας Ανακριτής, είπα το όνομά του προχθές να μην το επαναλαμβάνω, ο κ. Κλουκίνας, και ανακάλυψε όλη αυτή τη σκευωρία. Πώς δεν σας απασχολεί αυτό το θέμα; Τον δέχεστε αυτόν τον άνθρωπο;

Αυτός ακόμα και να μου πει ότι αυτή τη στιγμή είναι μέρα, εγώ δεν δέχομαι, δεν πιστεύω τίποτα απ’ αυτό τον άνθρωπο. Δεν κάνω λοιπόν καμία ερώτηση. Αλλά μη μου πείτε ότι δεν σας απασχολεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν πηγαίνετε στο καλό. Επειδή σας είπα και τέταρτο και θέλω να είμαι συνεπής, να ευχηθώ σε όλους Καλό Πάσχα. Θα είμαστε εδώ την Τρίτη το πρωί στις 9.00 η ώρα.