Περιβάλλον
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 11:14

Γοριλάκι απέκτησε παρένθετους γονείς

Ένα γοριλάκι 2 μηνών, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του, μεγαλώνει με παρένθετους γονείς με στόχο σύντομα να επιστρέψει στην κοινότητά του.

Ένα γοριλάκι 2 μηνών, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του, μεγαλώνει με παρένθετους γονείς με στόχο σύντομα να επιστρέψει στην κοινότητά του. Η πρόοδος της Γκλάντις κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς ο μικρός γορίλας αναπτύσσεται γρήγορα και ήδη μαθαίνει να κάθεται, να περπατάει στα τέσσερα και να γυρίζει ανάσκελα.

Το ρόλο του γονέα έχουν αναλάβει 10 φύλακες στο Ζωολογικό και Βοτανικό Κήπο του Σινσινάτι, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγαλώνουν το γορίλα σε βάρδιες, φορούν μαύρα ρούχα με κομμάτια γούνας, ώστε το ζώο να νιώθει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζεστασιά και κάνουν ακριβώς ό,τι θα έκανε μια μητέρα: το ταΐζουν, το αγκαλιάζουν και μιμούνται τους ήχους που παράγει ένας γορίλας.

«Το επόμενο βήμα είναι η Γκλάντις να αρχίσει να περπατάει μόνη της», δήλωσε στο Associated Press ο Ρον Έβανς, επικεφαλής της ομάδας που φροντίζει τα πρωτεύοντα θηλαστικά του κήπου. «Είναι σε μια ηλικία που αρχίζει πραγματικά να αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς», πρόσθεσε εξηγώντας ότι το γοριλάκι βρίσκεται στο στάδιο της οδοντοφυίας και ήδη, εκτός από το γάλα που πίνει πέντε φορές τη μέρα, τρώει και κάποιες μαγειρεμένες τροφές, όπως γλυκοπατάτες και καρότα.

Οι παρένθετοι γονείς της Γκλάντις τονίζουν ότι δεν σκοπεύουν να μεγαλώσουν οι ίδιοι το γορίλα, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις αιχμάλωτων ζώων που η μητέρα τους τα είχε απορρίψει, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της πολικής αρκούδας Κνουτ, στο Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου. Ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για την «υιοθεσία» της από μια οικογένεια γοριλών, δείχνοντάς την στα ζώα και επιτρέποντάς τους να την αγγίξουν.

«Δεν είναι το κατοικίδιό μας, δεν είναι μωρό. Είναι γορίλας», ξεκαθαρίζει ο Έβανς. «Θα είναι υπέροχα» όταν ενταχθεί στη νέα της οικογένειά «γιατί η κατάληξη της ιστορίας θα είναι αίσια», προσθέτει η Άσλεϊ Τσανς, μία εκ των δέκα παρένθετων γονέων. «Όλα αυτά γίνονται για την Γκλάντις, για να συνδεθεί με μία μητέρα γορίλα, γιατί αυτό είναι το καλύτερο γι’ αυτήν.»

Το γοριλάκι γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου, σε ζωολογικό κήπο του Τέξας. Οι υπεύθυνοι προτίμησαν να την στείλουν στους συναδέλφους τους στο Σινσινάτι, όπου το διεκδικούν τέσσερις υποψήφιες μητέρες.