Περιβάλλον
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 11:48

Αιολική ενέργεια εναντίον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώσατε 1

Την οργή του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει το «πράσινο φως» της Σκοτίας στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ανοιχτά των ακτών του Αμπερντίν.

Την οργή του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει το «πράσινο φως» της Σκοτίας στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ανοιχτά των ακτών του Αμπερντίν. Ο αμερικανός μεγιστάνας απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι το πειραματικό αιολικό πάρκο υποβαθμίζει το παραθαλάσσιο θέρετρο γκολφ, το οποίο εγκαινίασε πέρυσι, καθώς... χαλάει τη θέα στη θάλασσα.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες και αναμένεται να στοιχίσει περίπου 272 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σκοτίας, η ισχύς του θα φθάνει τα 100MW και θα τροφοδοτεί σχεδόν τα μισά σπίτια του Αμπερντίν.

«Αναστέλλουμε προσωρινά τα σχέδιά μας στο Αμπερντίν, όπως θα κάνουν και πολλοί άλλοι, μέχρι αυτή η γελοία πρόταση να καταψηφιστεί», ανακοίνωσε ο Τραμπ, ο οποίος σκόπευε να ανεγείρει ξενοδοχείο και δεύτερο γήπεδο γκολφ στην περιοχή. «Θα καταθέσουμε αγωγή προκειμένου να σταματήσουμε κάτι που οπωσδήποτε θα οδηγήσει στην καταστροφή του Αμπερντίν και της ίδιας της Σκοτίας», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης «πολιτική».

Τραγική ειρωνεία; Ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούσαν έντονα στην κατασκευή του τεράστιου γηπέδου γκολφ του αμερικανού δισεκατομμυριούχου, καθώς η περιοχή θεωρείτο προστατευόμενη και φιλοξενούσε «εθνικής σημασίας» είδη άγριας ζωής. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια η κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή του θεωρώντας ότι τα οικονομικά οφέλη είναι μεγαλύτερα από το περιβαλλοντικό κόστος.

Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ επιτίθεται και προσωπικά εναντίον του πρώην φίλου και συμμάχου του Άλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργού της Σκοτίας. Τον χαρακτηρίζει «ανέντιμο» και τον προειδοποιεί ότι «γενιές Σκοτσέζων θα τον καταριούνται» για την «εμμονή του με την παρωχημένη αιολική τεχνολογία».

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Σκοτίας είναι να καλύπτει το 100% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ έως το 2020. Το ποσοστό ανέρχεται ήδη σε 39%, ενώ οι Σκοτσέζοι παράγουν πάνω από το εν τρίτο της ανανεώσιμης ενέργειας της Βρετανίας.