Πύραυλο με «σημαντικό βεληνεκές» μετακίνησε η Βόρεια Κορέα στις ανατολικές ακτές της, ανακοίνωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.
Πύραυλο με «σημαντικό βεληνεκές» μετακίνησε η Βόρεια Κορέα στις ανατολικές ακτές της, ανακοίνωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Κιμ Κουάν Τζιν.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι οι πιθανότητες ο πύραυλος να αποτελεί κίνδυνο για την αμερικανική ήπειρο και ειδικά για τις ηπειρωτικές ΗΠΑ είναι ελάχιστες, ωστόσο σημείωσε ότι οι προθέσεις της Πιονγκγιάνγκ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες.
Μέχρι στιγμής πάντως, ο πύραυλος δεν είναι στραμμένος στην κατεύθυνση του ηπειρωτικού εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Βόρεια Κορέα είχε ανανεώσει νωρίτερα τις απειλές της για πυρηνικό χτύπημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, μολονότι διεθνώς θεωρείται δύσκολο οι πύραυλοί της να μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
«Ασπίδα» στο Γκουάμ από πλευράς ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ανάπτυξη στο αμερικανικό νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό αντιπυραυλικής ασπίδας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, ανταποκρινόμενες στον «πραγματικό και ξεκάθαρο κίνδυνο» που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει μετακινήσει έναν, κατά τα φαινόμενα, πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς τύπου Musudan στις ανατολικές ακτές της.
Το Γκουάμ έχει αναφερθεί από τον Βορρά ως ένας από τους πιθανούς στόχους επίθεσης, μαζί με τη Χαβάη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Εμποδίζεται η διέλευση στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ
Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα εμπόδισε για δεύτερη σήμερα το πρωί τους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ, που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, ενώ απείλησε να το κλείσει.
Περίπου 40 αυτοκίνητα που περίμεναν τη σχετική άδεια, για να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, γύρισαν πίσω όταν τους ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, ότι η διέλευση από τα σύνορα απαγορεύεται.
Συνολικά, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα που έπρεπε να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων ακύρωσαν τη διέλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Η τακτική αυτή της Πιονγκγιάνγκ ξεκίνησε την Τετάρτη όταν αποφασίστηκε να σταματήσουν οι μετακινήσεις των νοτιοκορεατών στο συγκρότημα Κάεσονγκ, το μοναδικό σύμβολο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.
Νέα απειλή για επίθεση
Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα επανέλαβε την απειλή της ότι θα εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, αναφέρεται ότι εγκρίθηκε η επιχείρηση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πληγμάτων με πυρηνικά όπλα, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο.
«Έχουμε ενημερώσει επίσημα τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο ότι η ολοένα κλιμακούμενη εχθρική πολιτική των ΗΠΑ προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και απερίσκεπτη πυρηνική απειλή τους θα καταστραφεί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ασαφές παραμένει πώς ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
Ο Τσακ Χέιγκελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν σοβαρά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ, δεδομένων των πυρηνικών και πυραυλικών της δυνατοτήτων, αλλά και της «φιλοπόλεμης ρητορικής της».
«Αντιμετωπίζουμε τις απειλές τους με τη δέουσα σοβαρότητα», είπε ο κ. Χέιγκελ από το βήμα του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας, στην Ουάσινγκτον.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με άλλες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα με την Κίνα, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
«Ανήσυχος και θορυβημένος» ο Μπαν
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος και θορυβημένος από την αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, η οποία προκαλείται από την πολύ αρνητική επιθετική ρητορική της Βόρειας Κορέας», επαναλαμβάνοντας ότι «οι πυρηνικές απειλές δεν είναι παιχνίδι».
Δήλωσε ακόμα «απογοητευμένος και ενοχλημένος» από τους περιορισμούς που πλήττουν τους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους στο βιομηχανικό πάρκο του Κεσόνγκ και είεπ πως ελπίζει «ειλικρινά το μέτρο να αρθεί το συντομότερο δυνατόν».
«Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές στην Κορεατική Χερσόνησο, κυρίως η κινεζική κυβέρνηση, μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για τον κατευνασμό της έντασης», είπε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Από τη πλευρά της, η Ε.Ε. κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να μην «τροφοδοτεί τις εντάσεις» και εκ νέου να δεσμευτεί υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον εξέφρασε τη λύπη της για την ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα της επαναλειτουργίας του πυρηνικού της αντιδραστήρα στο εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν.
«Θα ήταν σαφής παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των δεσμεύσεών της (Βόρειας Κορέας) το 2007, στο πλαίσιο των εξαμερών διαπραγματεύσεων για να κλείσουν οι εγκαταστάσεις αυτές».
Η Ε.Ε. προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι το να συνεχίζει να μην τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να «απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή» θα οδηγήσει «αναπόφευκτα σε μια απάντηση ακόμη πιο ενωμένη της διεθνούς κοινότητας».
Ρωσία: «Απαράδεκτη» η στάση της Β. Κορέας
«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την απόφαση της Βόρειας Κορέας να αγνοήσει τους περιορισμούς τους οποίους της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η απόφαση συνέχισης του προγράμματος, υπογραμμίζει η Μόσχα, περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες να συνεχιστούν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις των μεγάλων δυνάμεων με την Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες είχαν σα στόχο να δοθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα.
«Η συγκεκριμένη απόφαση αλλάζει ριζικά και περιπλέκει τα πράγματα, σχεδόν αποκλείει κάθε δυνατότητα και προοπτική για συνέχιση των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.