Πολιτιστικά
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 18:39

Ένα Μέγαρο ανοιχτό στον κόσμο, είναι ο στόχος του Γιώργου Κουρουπού

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής,  κ. Ιωάννης Μάνος,  προλόγισε  σήμερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου,  κ. Γιώργο Κουρουπό, στην πρώτη συνάντησή του με τα Μ.Μ.Ε., στην οποία έδωσε το στίγμα του καλλιτεχνικού προγράμματος 2013-2014.

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής,  κ. Ιωάννης Μάνος,  προλόγισε  σήμερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου,  κ. Γιώργο Κουρουπό, στην πρώτη συνάντησή του με τα Μ.Μ.Ε., στην οποία έδωσε το στίγμα του καλλιτεχνικού προγράμματος 2013-2014.

Τον κύριο Κουρουπό πλαισίωσε ο αναπληρωτής του,  κ. Θανάσης Αποστολόπουλος,  ενώ παρόντες ήταν ο αρχιμουσικός κ. Νίκος Τσούχλος, o καλλιτεχνικός διευθυντής της Σειράς Γέφυρες κ. Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η υποδιευθύντρια κα. Αλεξάνδρα Κουζέλη καθώς και η κα. Σοφία Τοπούζη, της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Φιλόξενο πνευματικό καταφύγιο

Ένα Μέγαρο ανοιχτό στον κόσμο και την τέχνη, ένα Μέγαρο φιλόξενο πνευματικό καταφύγιο, ένα κέντρο πολιτισμού, σημείο αποφόρτισης, ψυχικής ανάτασης και δημιουργικού προβληματισμού, ανοιχτό στους νέους, ανοιχτό σε όλους,  είναι ο στόχος του κ. Κουρουπού και της ομάδας του. Στην κατεύθυνση αυτή «χτίζεται» το πρόγραμμα της περιόδου 2013-2014, ένα πρόγραμμα ευρύ, πολυθεματικό και ενδιαφέρον με κοινή συνισταμένη την υψηλή ποιότητα.

Προκειμένου να παραμείνει  ο  χαρακτήρας του Μεγάρου αναλλοίωτα κλασικός,  στόχος είναι να  περιλάβει προτάσεις νεωτερικές και πρωτοποριακές που θα οδηγήσουν σε   διεύρυνση του κοινού. Η κρίση βρίσκεται στο απόγειο της και το Μέγαρο συνδεδεμένο με την πραγματικότητα, επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες του, συμπιέζοντας αναγκαστικά τον προϋπολογισμό του.

Το κοινό δεν πρέπει να μένει αποκλεισμένο

Η δημιουργικότητα, η πνευματικότητα και η ευρηματικότητα του μουσικού δυναμικού της χώρας μας – και κυρίως των νέων ελλήνων καλλιτεχνών - πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και να αναδειχθεί. Το Μέγαρο εστιάζει  στην περιφέρεια, στην αναμόρφωση και  ενίσχυση του εκπαιδευτικού του ρόλου και στην αναζήτηση τρόπων  προσέλκυσης – μέσα από προσφορές και διευκολύνσεις – ενός κοινού που δεν πρέπει να μένει αποκλεισμένο.

Διατηρούνται οι βασικές Σειρές

Οι βασικές Σειρές Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι, Μεγάλοι Ερμηνευτές, Όπερα και Οπερέτα, Met Live αναμεταδόσεις από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, Μπαρόκ, Γέφυρες, Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία, Θέατρο στο Μέγαρο, Nt Live αναμεταδόσεις θεατρικών παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, Χορός στο Μέγαρο, Παιδικά θεάματα, Κυριακή πρωί στο Μέγαρο, Χριστούγεννα στο Μέγαρο και η πολυθεματική Σειρά Megaron Plus,  διατηρούνται.

Η Σειρά Μετατροπίες - που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καμεράτα - θα λάβει νέα μορφή, όπως και η Σειρά Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η  Σειρά Rising Stars θα ενταχθεί σε έναν ευρύτερο κύκλο ενώ οι Συναυλίες στον Κήπο - που έχουν εξαιρετική ανταπόκριση από το κοινό - θα διευρυνθούν χρονικά και θα καλύψουν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο.

Εννέα καινούργιοι κύκλοι

Το Μέγαρο θα υποδεχτεί τη νέα περίοδο τους Κύκλους: Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο, Μουσική Δωματίου, Βραδιές Lied, Καλωσόρισμα -που περιλαμβάνει τις Σειρές Συνθέτες και Ερμηνευτές νεαρής ηλικίας, Rising Stars, Νικητές Διεθνών Διαγωνισμών και Νέους Χορογράφους, Adagio -με προγράμματα σε συνεργασία και με άλλους φορείς για την περίοδο του Πάσχα, Η Άλλη Νότα -όπου φιλοξενείται το παλιό και νέο ελληνικό τραγούδι, Μουσική και Ποίηση, Jazz & Latin και Μουσικά Εργαστήρια.