Κόσμος
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 12:44

Ανησυχία Ρωσίας και Κίνας για την κλιμάκωση στην Κορεατική Χερσόνησο

Την ανησυχία τους για την νέα κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο εξέφρασαν η Ρωσία και η Κίνα και απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μετά τον αποκλεισμό των νοτιοκορεατών εργαζομένων από το διακορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα του Κεσάνγκ με απόφαση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Την ανησυχία τους για την νέα κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο εξέφρασαν η Ρωσία και η Κίνα και απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μετά τον αποκλεισμό των νοτιοκορεατών εργαζομένων από το διακορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα του Κεσάνγκ με απόφαση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Η Σεούλ απάντησε στην Πιονγκγιάνγκ προειδοποιώντας για την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου που προβλέπει και την προσφυγή στη στρατιωτική βία για την εγγύηση της ασφάλειας των Νοτιοκορεατών που εργάζονται στο βιομηχανικό συγκρότημα.

«Ο,τι συμβαίνει ανησυχεί αναμφίβολα τη Ρωσία διότι πρόκειται για μία εκρηκτική κατάσταση κοντά στο σύνορά μας στην Άπω Ανατολή. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε δήλωση και ενέργεια που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Μοργκούλοφ.

«Δεν πιστεύω ότι μία από τις πλευρές ενεργεί σκοπίμως για να προκαλέσει έναν πόλεμο. Αλλά στη σημερινή τεταμένη κατάσταση, αρκεί ένα κοινό ανθρώπινο λάθος ή μία τεχνική βλάβη για να ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση», προειδοποίησε ο ρώσος διπλωμάτης.

Το Πεκίνο κάλεσε επίσης όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Γεσούι συναντήθηκε χθες με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας για να εκφράσει την «έντονη ανησυχία» της κινεζικής ηγεσίας.

Η Κίνα, ο μεγάλος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζει επισήμως την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ενώ ψήφισε υπέρ της νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, είναι αντίθετη με την επιβολή ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επισπεύσουν την οικονομική κατάρρευση της Βόρειας Κορέας, προκαλώντας χάος και μαζική έξοδο βορειοκορεατών προσφύγων προς την Κίνα, μέχρι και μεταβολή του στάτους κβο στην κορεατική χερσόνησο.