Κόσμος
Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 07:42

Ιράκ : Συνέδριο θα εκλέξει την προσωρινή κυβέρνηση

Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή, εντός τεσσάρων εβδομάδων, συνεδρίου, κατά το οποίο θα εκλεγεί η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, κατέληξαν εκπρόσωποι των Ιρακινών και ο Αμερικανός προσωρινός πολιτικός διοικητής της χώρας, Τζέϊ Γκάρνερ, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά από συνάντηση στη Βαγδάτη, που διήρκεσε σχεδόν 10 ώρες.

Σήμερα, αναμένεται και νέα συνάντηση των αντιπολιτευόμενων ομάδων, χωρίς την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων.

«Ο ιρακινός λαός θα επιλέξει τους ηγέτες του και την κυβέρνησή του, χωρίς παρέμβαση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσινγκτον, δεν έχει καμμία πρόθεση να επιβάλλει τον δικό της τρόπο διακυβέρνησης και τη δική της κουλτούρα», τόνισε ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, μιλώντας σε συγκέντρωση Ιρακινών μεταναστών, που ζουν στο Μίτσιγκαν.

Αναφέρθηκε επίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, για την ανοικοδόμηση της χώρας και την αποκατάσταση της τάξης, ενώ κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη, να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ.

Από το Κατάρ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, συνεχάρη τα αμερικανικά στρατεύματα, για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν την πρόθεση να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα, στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να προσκαλέσουν τη Ρωσία, να λάβει μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία.

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών, σημειώθηκε χθες στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών μαχητών, που πιστεύεται ότι ήταν πιστοί στον Σαντάμ Χουσεΐν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι Ιρακινοί, όπως ανακοινώθηκε από αμερικανικές πηγές.

Πρόκειται για τη σφοδρότερη μάχη που έχει γίνει στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.

Η επίθεση, εκδηλώθηκε την ημέρα των 66ων γενεθλίων του Σαντάμ Χουσεΐν.