Είναι ένα μοτίβο που βλέπει κανείς σχετικά συχνά σε φουτουριστικά βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής: σκάφη- εργοστάσια, που είναι σε θέση να κατασκευάσουν από το μηδέν ολόκληρες βάσεις και στρατούς, χάρη στις δυνατότητες (τις περισσότερες φορές) της νανοτεχνολογίας.
Είναι ένα μοτίβο που βλέπει κανείς σχετικά συχνά σε φουτουριστικά βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής: σκάφη- εργοστάσια, που είναι σε θέση να κατασκευάσουν από το μηδέν ολόκληρες βάσεις και στρατούς, χάρη στις δυνατότητες (τις περισσότερες φορές) της νανοτεχνολογίας. Ίσως κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα ως ένα σημείο, χάρη στις δυνατότητες που παρέχει η τρισδιάστατη εκτύπωση, βάσει της πρότασης δύο υποπλοιάρχων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Η μελέτη/ πρόταση των Σκοτ Τσέινι- Πίτερς και του Μάθιου Χιπλ δημοσιεύτηκε στο Proceedings, του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτήν, η τρισδιάστατη εκτύπωση θα αλλάξει τα πάντα όσον αφορά τον τρόπο που ένα πολεμικό ναυτικό κατασκευάζει αυτά που χρειάζεται, καθώς η εν λόγω τεχνολογία θα χρησιμοποιείται τόσο σε πλοία που βρίσκονται στους ωκεανούς μαζί με τον υπόλοιπο στόλο, όσο και στα ναυπηγεία.
Σε πρώτο επίπεδο, οι δύο υποπλοίαρχοι εκτιμούν πως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εργαλείων, ανταλλακτικών και προμηθειών, ωστόσο, σε πιο φιλόδοξη κλίμακα, οραματίζονται τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών παντού: από ναυπηγεία (πλωτά και σταθερά) που χρησιμοποιούν τέτοια μηχανήματα για την κατασκευή σκαφών, μέχρι και ειδικά πλοία- συλλέκτες, που συγκεντρώνουν μαγνήσιο και άλλες πρώτες ύλες από τη θάλασσα για χρήση στους εκτυπωτές τους . Στις ιδέες τους περιλαμβάνεται και η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών σε πλοία- νοσοκομεία, για την εκτύπωση ιατρικών προμηθειών και τεχνητών ανθρωπίνων μελών.
Παρά τον φιλόδοξο τίτλο της μελέτης τους (Print Me a Cruiser!- εκτυπώστε μου ένα καταδρομικό), οι δύο υποπλοίαρχοι, που είναι μέλη και του ναυτικού think tank Center for International Maritime Security, επισημαίνουν πως η τεχνολογία δεν έχει προοδεύσει ακόμα σε επίπεδο που να επιτρέπει τόσο εξελιγμένες χρήσεις.
Ωστόσο, εκτιμούν πως σύντομα θα είναι δυνατό να επιτευχθεί κάτι τέτοιο: ακόμη και αν δεν γίνει εφικτή η «εκτύπωση» ολόκληρων πολεμικών πλοίων…άμεσα και επί τόπου, τα πλοία ενός στόλου θα είναι σε θέση να μεταφέρουν λιγότερες προμήθειες, μειώνοντας την ανάγκη και τα έξοδα λογιστικής υποστήριξης μίας ναυτικής δύναμης: οι πρώτες ύλες θα μπορούν να αποθηκεύονται σε μορφή υγρού ή σκόνης, και να χρησιμοποιούνται όταν αυτό είναι επιθυμητό για την κατασκευή εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για επισκευές, ή ακόμη και ρομπότ για εργασίες και υπηρεσίες πάνω στα πλοία.
Οι δύο υποπλοίαρχοι παραλληλίζουν την «επανάσταση» που έρχεται λόγω των τρισδιάστατων εκτυπωτών με αυτήν που έφερε ο Γκούτενμπεργκ στην τυπογραφία το 1440- ωστόσο, επισημαίνουν επίσης και την ανάγκη προστασίας των τρισδιάστατων εκτυπωτών από κυβερνοαπειλές, όπως κάθε άλλο σύστημα πληροφορικής, για να διασφαλιστεί πως αυτοί δεν θα μπορούν να παραβιαστούν/ ελεγχθούν από εχθρούς, με σκοπό την κατασκευή «αυτοκαταστροφικών όπλων» ή ρομποτικών κατασκόπων πάνω στα πολεμικά πλοία.