Μπλόκαρε η Πιονγκγιάνγκ την είσοδο νοτιοκορεατών εργαζομένων στο «διακορεατικό» βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στην χερσόνησο.
Την είσοδο νοτιοκορεατών εργαζομένων στο «διακορεατικό» βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ εμπόδισε το πρωί η Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στην χερσόνησο.
Η Πιονγκγιάνγκ δεν διευκρίνισε για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα.
«Η Βόρεια Κορέα μας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ότι επιτρέπει μόνο τις αναχωρήσεις από το Κάεσονγκ και απαγορεύει την είσοδο στο συγκρότημα», δήλωσε ο Κιμ Χιουγκ Σουνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, 861 Νοτιοκορεάτες βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. «Αναμένουμε οι πολίτες μας να επιστρέφουν χωρίς δυσκολία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι για τη Νότια Κορέα είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των υπηκόων της.
Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας, Κιμ Κουάν-τζιν, δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της στρατιωτικής επέμβασης, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της που παραμένουν στην κοινή βιομηχανική ζώνη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.
Υπό κανονικές συνθήκες, η διέλευση των συνόρων για τους νοτιοκορεάτες γίνεται στις 8:30 τοπική ώρα (23:30 GMT).
Η βιομηχανική περιοχή Κάεσονγκ που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική κίνηση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Με το πέρασμα, ωστόσο, του χρόνου το συγκρότημα έγινε μια πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα. Το συγκρότημα παρέμενε ανοιχτό, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, με εξαίρεση μια ημέρα το 2009.
Η Πιονγκγιάνγκ μπλόκαρε την πρόσβαση στο βιομηχανικό συγκρότημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα, δημιουργεί φόβους ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει να πραγματοποιεί μέρος των απειλών της.
Η διέλευση των συνόρων γινόταν κανονικά τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Η λειτουργική σταθερότητα του συγκροτήματος θεωρείται βαρόμετρο στις διμερείς σχέσεις και το κλείσιμό του εκλαμβάνεται ως κλιμάκωση της έντασης.
Ανησυχία Ρωσίας και Κίνας
Την ανησυχία τους για την νέα κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο εξέφρασαν η Ρωσία και η Κίνα και απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
«Ο,τι συμβαίνει ανησυχεί αναμφίβολα τη Ρωσία διότι πρόκειται για μία εκρηκτική κατάσταση κοντά στο σύνορά μας στην Άπω Ανατολή. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε δήλωση και ενέργεια που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Μοργκούλοφ.
«Δεν πιστεύω ότι μία από τις πλευρές ενεργεί σκοπίμως για να προκαλέσει έναν πόλεμο. Αλλά στη σημερινή τεταμένη κατάσταση, αρκεί ένα κοινό ανθρώπινο λάθος ή μία τεχνική βλάβη για να ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση», προειδοποίησε ο ρώσος διπλωμάτης.
Το Πεκίνο κάλεσε επίσης όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Γεσούι συναντήθηκε χθες με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας για να εκφράσει την «έντονη ανησυχία» της κινεζικής ηγεσίας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters