Οι ύστατες μορφολογικές και χρωματικές εμπνεύσεις της αείμνηστης ζωγράφου Όπυ Ζούνη, παρουσιάζονται στην έκθεση – αφιέρωμα «Τελευταίες πινελιές», που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως τις 29 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Γεμάτο από σκέψεις και συναισθήματα, εκφρασμένα με γεωμετρική αφαίρεση, το εικαστικό κύκνειο άσμα μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας πλέει στη λίμνη της αθανασίας της τέχνης.
Οι ύστατες μορφολογικές και χρωματικές εμπνεύσεις της αείμνηστης ζωγράφου Όπυ Ζούνη, παρουσιάζονται στην έκθεση – αφιέρωμα «Τελευταίες πινελιές», που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως τις 29 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 28 έργα ποικίλων διαστάσεων, εκ των οποίων τα 24 φιλοτεχνήθηκαν κατά το τελευταίο έτος της ζωής της, το 2008, όταν άρχισε να χάνει την πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Μάλιστα, παρά την επιδείνωση της υγείας της, χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία και είναι πλημμυρισμένα από ένα φως και μια αρμονία, διαφορετικά από τη μέχρι τότε πορεία της στη ζωγραφική, αφού όπως πίστευε: «Η τέχνη είναι τόλμη, ένας διαρκής αγώνας, για να ξεπερνάς τα όρια του εαυτού σου». Τα υπόλοιπα 4 έργα ανήκουν σε προηγούμενες δουλειές της.
Ενεργοποιώντας την εσωτερική φλόγα
Όπως σημείωνε η Όπυ Ζούνη: «Η τεχνολογία σήμερα μας προτείνει αδιάκοπα καινούργιες οπτικές και είναι αδύνατον να τις αγνοήσουμε. Έχουμε μοναδικές οπτικές εμπειρίες, που δεν έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Ο καλλιτέχνης είναι δημιουργός εικόνας και η εποχή μας είναι κατεξοχήν εποχή της εικόνας. Ο καλλιτέχνης μπορεί να έχει απαλλαγεί από την απεικόνιση, αλλά όχι από την εικόνα. Εκείνο που δημιουργεί είναι η δική του εικόνα, γιατί αποτυπώνει τη φαντασία, τη σκέψη και τη ζωή του σε σχέση με το παρόν, ίσως και το μέλλον.
Κάθε δημιουργός, κάθε σκεπτόμενος, πρέπει να συνειδητοποιεί πως ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει είναι η σκέψη του, που τον ακολουθεί και στις χαρές και στις λύπες και πως μπορεί να αναπτύξει με άπειρους τρόπους το δώρο της έκφρασης, αν ενεργοποιήσει την εσωτερική του φλόγα...»
«Νοητικές ασκήσεις και αισθητικές απολαύσεις»
Στον πρόλογο της έκθεσης, η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος Κατερίνα Κοσκινά γράφει: «Η Όπυ Ζούνη είναι μια γυναίκα καλλιτέχνις. Τα έργα της αντανακλούν όχι μόνο τη σκέψη της, αλλά και το συναίσθημά της. Η ίδια αγαπούσε τον κόσμο, τη φύση. Η αυστηρή λογική της φόρμας προέκυπτε γι’ αυτήν φυσικά από τον πραγματικό, τον εξωτερικό κόσμο. Τη “συμπλήρωσε” με τη ζεστασιά και τη φωτεινότητα του χρώματος, που πηγάζουν από τον εσωτερικό, ψυχικό κόσμο της δημιουργού και που παραπέμπουν ακαθόριστα σε κάτι, που θυμίζει την ελεύθερη ιμπρεσιονιστική χρωματική πανδαισία ή την εξπρεσιονιστική χειρονομιακή αποτύπωση ενός έντονου συναισθήματος.
Στην έκθεση αυτή, που παρουσιάζεται μια πλειάδα από τα τελευταία έργα της δημιουργού, προβάλλεται και πραγματώνεται εικαστικά η ισορροπία, που διέπει φαινομενικά αντιθετικές φόρμες και τάσεις, μετατρέποντάς τις σε νοητικές ασκήσεις και αισθητικές απολαύσεις».
Από την Αίγυπτο στην Ελλάδα
Η Όπυ Ζούνη γεννήθηκε το 1941, στο Κάιρο, όπου και σπούδασε ζωγραφική, κεραμική και φωτογραφία. Μετά την εγκατάστασή της στην Αθήνα, το 1963, συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, επεκτείνοντας τις στη σκηνογραφία και τη διακόσμηση. Γράφοντας την ιστορία της στην ελληνική τέχνη από τη δεκαετία του ’70, αναγνωρίστηκε ως μια καλλιτέχνης της γεωμετρικής αφαίρεσης, ενώ, από την δεκαετία του ’90, διάνθιζε τη δουλειά της και με μια εξπρεσιονιστική συνύπαρξη, όπως έλεγε η ίδια.
Καταξιωμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιούργησε το δικό της ιδίωμα στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις κατασκευές, φέροντας πάντα στις δημιουργίες της ένα άλλοτε αδιόρατο και άλλοτε έντονο άρωμα και φως Ελλάδας σε διαρκή διάλογο με το διεθνές γίγνεσθαι. Έφυγε από τη ζωή στα τέλη του 2008, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο έργο, διανεμημένο σε μουσεία, δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (εκθεσιακοί χώροι 1ου και 2ου ορόφου), Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 18:00 - 22:00.